StoryEditor
ProstorijaBRICK AWARD 2022.

Čak 789 projekata od cigle iz cijelog svijeta prijavljeno je za prestižnu nagradu. Među njima je i nekoliko hrvatskih

17. svibnja 2021. - 19:28

U želji da inspirira i motivira arhitekte da istraže nove mogućnosti u pristupu gradnji glinenim materijalima, austrijska tvrtka "Wienerberger AG" od 2004. godine organizira dodjelu nagrade Brick Award kojom arhitekti iz cijeloga svijeta imaju mogućnost osvojiti, ne samo prestižnu, već i novčanu nagradu.

Prijave za nagradu su završene u travnju, pa se za 10. dvogodišnji Brick Award natječe 789 arhitektonskih projekata iz 53 zemlje, a među njima ima i hrvatskih kandidata, dok je većina iz Nizozemske, Njemačke i Belgije, gdje "Wienerberger" drži vodeću tržišnu poziciju. No ima projekata koji su stigli iz Španjolske, Irana, Meksika, Argentine, Brazila i Australije.

image
Iturbide Studio
Projekt: Taller de Arquitectura, Mauricio Rocha + Gabriela Carrillo
Lokacija: Mexico City
 
FOTO Rafael Gamo

Cilj je nagraditi arhitekte koji u gradnji i obnovi objekata koriste opeku ili crijep na potpuno nov način, dok je poseban naglasak na prirodnom uklapanju u okoliš, učinkovitom korištenju energije, resursa i prostora, karakteru i kvaliteti samog objekta te osvjetljenju. Inovacija, individualnost, kreativni koncept te funkcionalna izvedivost temeljna su načela pri izboru dobitnika ove međunarodno poznate nagrade.

Organizator ove nagrade u gradnji je "Wienerberger", ali nagrada je neovisna. Kriteriji za ocjenjivanje su inovativan dizajn, koncept arhitekture, estetika, održivost i energetska učinkovitost.

image
City Archive Delft
Projekt: Gottlieb Paludan Architects i Office Winhov
Lokacija: Delft, Nizozemska
 
FOTO Stefan Muller

Nagrada Brick Award dodjeljuje se u pet kategorija: "Feeling at home", "Living together", "Working together", "Sharing public spaces" i "Building outside the box".

Pedeset projekata koji će zadovoljiti potrebe suvremenog stanovanja i stvoriti temelje za budućnost gradnje stručni će žiri odabrati u procesu predizbora, te ih u lipnju 2022., zajedno s pobjednikom, objaviti u knjizi "Brick 22".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2021 23:59