StoryEditorOCM
Panoramapravi genijalac

Znate li ovih 12 zanimljivosti o Louisu Pasteuru? Skovao je termin ‘cijepljenje‘, znanost zadužio na nekoliko različitih razina, a zbog jednog razloga odbijao se rukovati

Piše PSD
29. prosinca 2021. - 13:09

Genijalni znanstvenik Louis Pasteur svijet je zadužio na mnogo načina, a National Geographic donosi izbor od njegovih 12 najvažnijih doprinosa znanosti i medicini kao i zanimljivosti iz njegova života. 

1. Louis Pasteur najpoznatiji je po izumu pasterizacije, koja se koristi u konzerviranju pića i hrane te pomaže u smanjenju mikroorganizama koji mogu uzrokovati bolesti. Pasterizacija ne utječe na kvalitetu i okus hrane, a danas je ovaj postupak rasprostranjen u cijelom svijetu.

2. Njegov rad uključivao je iskorak u području kemije, a bio je i profesor kemije na Sveučilištu u Strasbourgu. On je prvi otkrio asimetriju kristala na primjeru vinske kiseline.

3. Godine 1848. Pasteur je realizirao koncept ljevorukog i dešnjaka, otkrivši da gotovo svaki živi organizam u svom tijelu ima molekule koje rotiraju u jednom od ovih smjerova. Naime, on je odvojio lijevu i desnu kristalnu formu kako bi nastao dvije vrste kristala: u otopini je jedan oblik rotirao svjetlost ulijevo, a drugi udesno.

4. Preživio je teški moždani udar 1868. godine s posljedicama djelomične paralize, no to ga nije spriječilo da nastavi istraživanja i sljedećih godina.

image
Plaketa na kući u kojoj je živio
Bringard Denis/Hemis.fr/AFP

5. Proučavao je imunološki sustav i cijepljenje kroz proučavanje kokošje kolere i drugih bolesti, a prvo cjepivo koje je otkrio bilo je protiv kokošje kolere 1879. godine.

6. Termin cijepljenje skovao je Louis Pasteur. Izmislio je cjepivo protiv bjesnoće neposredno prije svoje smrti 1895. godine. Njegovo eksperimentalno cjepivo protiv bjesnoće testirano je na dječaku kojeg je ugrizao bijesni pas. Preživio je dječak koji bi inače podlegao posljedicama ugriza.

7. Louis Pasteur je istraživao i otkrio cjepiva protiv kolere, difterije, kuge, bjesnoće, žute groznice, tuberkuloze i antraksa.

8. Mnogi Pasteurovi pokusi podržavali su germinalnu teoriju bolesti, koja je dokazala da su ti mikroorganizmi zapravo pravi uzrok mnogih bolesti. Prije se vjerovalo da se bolesti spontano generiraju, a s vremenom je ta teorija prevladana zahvaljujući Pasteuru i mnogim drugim znanstvenicima.

9. Osnovao je Pasteurov institut u Parizu 1887. godine. U ovoj zgradi leže njegovi ostaci, a grobnica mu je ukrašena opisima svih njegovih postignuća.

10. Nikad se ni s kim nije rukovao, a nije napravio iznimke ni kada su u pitanju članovi kraljevske obitelji. Bio je prestravljen potencijalnim bolestima koje bi mogao dobiti od ljudi s kojima je dolazio u kontakt.

11. Počašćen je francuskim odlikovanjem Legije časti. Grand Croix mu je dodijelio ovo priznanje za doprinos znanosti.

12. "Znanost ne poznaje zemlju, jer znanje pripada čovječanstvu i ono je baklja koja obasjava cijeli svijet", jedan je od njegovih najpoznatijih citata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 07:37