StoryEditorOCM
PanoramaZAPANJUJUĆA OTKRIĆA

Svih zanima što se dogodi u čovjekovom mozgu kada umre, znanstvenici su proveli detaljno istraživanje - evo zaključka

Piše R. P.
28. rujna 2022. - 17:27

Svih nas zanima što se zaista dogodi nakon čovjekove smrti i je li priča o tome kako nam "proleti" pred očima istina. Stoga nas ni ne čudi kada čujemo da znanstvenici već godinama neumorno istražuju ovaj fenomen. Dilema je sada riješena, a evo što je otkriveno.

- Umiranje je iskustvo jedinstveno za pojedinca i njegove voljene. Postoji mnogo više od fizioloških promjena koje utječu na iskustvo umiranja kod pojedinca. Na primjer, osobnost tog čovjeka, njegovo zdravstveno stanje, podrška obitelji i prijatelja, dužina trajanja bolesti i spiritualnost tog čovjeka - objašnjava dr Patrik Stil, specijalist za palijativno zbrinjavanje.

Ipak, postoje određene fiziološke promene koje se događaju univerzalno i među svim ljudima.

image
/Shutterstock

- Redovni obrasci disanja mogu se promijeniti. Ponekad disanje može biti brže od normalnog, a ponekad sporije. U posljednjim danima mogu postojati razdoblja u kojima postoje dugi razmaci između udisaja. Disanje može postati bučno na kraju života. To je nagomilavanje otpadnih proizvoda i sekreta tijela. Često je to više uznemirujuće za one koji slušaju nego za pojedinca koji umire - opisuje Stil.

Organizator istraživanja, dr. Ajmal Zemar, neurokirurg sa Sveučilišta u Luizvilu kaže da bi ideja o tome kako nam život "proleti pred očima dok umiremo" mogla biti utemeljena u znanosti.

- Kao neurokirurg, ponekad se nosim s gubitkom. Neopisivo je teško prenijeti vijest o smrti uznemirenim članovima obitelji - rekao je neurokirurg i dodao: - Nešto što možemo naučiti iz ovog istraživanja je sljedeće: Iako naši voljeni imaju zatvorene oči i spremni su da nas napuste, njihov mozak možda ponavlja neke od najljepših trenutaka koje su doživjeli u životu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 06:50