StoryEditorOCM
Panorama‘KRALJEVSKA‘ TURNEJA

Siromašni Kolumbijci morat će platiti 2 milijuna dolara za osiguranje Meghan i Harryja, a ni ne znaju zašto su došli!

Piše Marija Čović
20. kolovoza 2024. - 18:52

Kolumbijski porezni obveznici, a više od 40 posto stanovnika te južnoameričke države živi ispod granice siromaštva, podmirit će račun od gotovo dva milijuna dolara za osiguranje princa Harryja i njegove supruge Meghan Markle, koji su bili u četverodnevnom posjetu Kolumbiji.

image

Trošak osiguranja Harryjevog i meghaninog četverodnevnog boravka u Kolumbiji je gotovo dva milijuna dolara

Raul Arboleda/Afp

Astronomski račun za osiguranje vojvode i vojvotkinje od Sussexa na njihovoj "kvazi-kraljevskoj" turneji, pišu lokalni mediji, uključuje troškove tri tisuće policajaca i vojnika, snajperiste, helikoptere, pse i jedinice za uklanjanje bombi, zaštitare koji su u pripremi imali neprobojne štitnike...

Rasipanje javnog novca

Harryja i Meghan je u zemlju koja se bori s velikim ekonomskim i društvenim problemima i visokom stopom kriminala, pozvala potpredsjednica Francia Marquez, koju mnogi u Kolumbiji optužuju da je izgubila dodir sa stvarnošću nakon što se probila do visoke političke pozicije.

Siromašnog porijekla, Marquez sada koristi helikoptere kao glavno prijevozno sredstvo, tvrdeći kako to čini zbog sigurnosti jer je dosad izbjegla dva pokušaja atentata, a živi u privatnoj palači umjesto službenoj potpredsjedničkoj rezidenciji.

image

Princ Harry, Meghan Markle, kolumbijska potpredsjednica Francia Marquez i njezin suprug Yernei Pinillo

Handout/Afp

Visoki troškovi osiguranja za Harryja i Meghan mnoge su razbjesnili, među njima i šefa sigurnosti gradskog vijeća Calija, gdje su Sussexi u nedjelju završili četverodnevnu turneju. U objavi na X-u, Andreas Escobar je kazao kako se radi o milijunima koji su se mogli utrošiti da se većem broju djece osiguraju školski obroci, obnove sportski objekti koji su u ruševinama, kao i brojne druge svrhe.

Optužio je potpredsjednicu Marquez za rasipanje javnog novca na vlastitu taštinu te kazao kako se porezom prikupljena sredstva troše na bogate bijele ljude za fotografiranje i objave na društvenim mrežama dok je jako puno Kolumbijaca gladno i nemaju zadovoljene osnovne životne potrebe.

Gledala seriju o njima

Taj je novac potrošen, tvrdi Escobar, jer je potpredsjednica željela upoznati dvije poznate javne osobe i skrenuti pozornost s kritika i problema koje stvara korumpirana vlada. Prije nego što je aktualna vlada došla na vlast, kaže Escobar, u kampanji su govorili da će štediti novac i neće ga razbacivati, a s ovom su posjetom napravili upravo suprotno.

Kazao je i kako je potpredsjednica pozvala Harryja i Meghan u Kolumbiju nakon što je gledala dokumentarni serijal o njima na Netflixu, što je redikulozno.

image

Meghan je u Bogoti sudjelovala i na forumu o odgovornoj digitalnoj budućnosti

Raul Arboleda/Afp

Teme kojima je službeno bila posvećena Harryjeva i Meghanina turneja bili su online nasilje, mentalno zdravlje u digitalnom dobu i osnaživanje žena, ali osim na jednom događaju, britanski mediji nisu imali pristup, Sussexi su ga odobrili samo jednom reporteru iz ženskog modnog magazina Harper‘s Bazaar.

Turneju su organizirali Harryjeva i Meghanina fondacija Archewell i ured potpredsjednice Marquez, prve tamnopute žene na toj funkciji. Novinari nisu imali pristupa na oko 80 posto događanja, a informacije o aktivnostima ured podpredsjednice objavljivao je na WhatsAppu. Ali nekolicina novinara čije se izvještavanje nije svidjelo organizatorima su samo izbačeni iz medijske grupe.

image

Harry i Meghan su se iskušali i u sviranju bubnjeva

Andres Castilla/Afp

Zbog golemog osiguranja Harry i Meghan se uopće nisu susretali s ljudima na ulici, svaka lokacija na koju su dolazili bila je u čeličnom policijskom obruču, a oni su dolazili i odlazili velikom brzinom u konvoju od 14 vozila.

Nisu sigurni u Engleskoj

Sigurnosni aspekt turneje privlači posebnu pozornost jer je Harry u "ratu" s ministarstvom unutarnjih poslova Velike Britanije zbog smanjene razine zaštite koju ima u domovini nakon što su on i Meghan 2020. napustili monarhiju i pozicije radnih članova kraljevske obitelji te se skrasili u njezinoj rodnoj Kaliforniji.

image

Meghan i Harry tijekom boravka u Kolumbiji

Raul Arboleda/Afp

Harry uporno tvrdi kako ne može dovesti suprugu i dvoje djece, petogodišnjeg Archieja i trogodišnju Lilibet, u Englesku jer se tamo ne osjećaju sigurnima, a nije mu bio problem otputovati u Kolumbiju (i Nigeriju prije tri mjeseca) u koju britansko ministarstvo vanjskih poslova, baš kao i naše Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, ne preporučuje putovanja osim ako nisu zaista nužna.

Iako zapravo nije baš jasno zbog čega su Harry i Meghan boravili u Kolumbiji, za nju je to bila prilika da još jednom pokaže svoj modni ukus. Britanski mediji su izračunali da je nosila garderobu i nakit vrijedan gotovo 120.000 dolara.

Meghanina modna revija

Tijekom četiri dana promijenila je deset odjevnih kombinacija, a među najskupljim komadima bila je plava haljina Oscara De La Rente čija je cijena oko 5200 dolara. Meghan je nosila nekoliko kreacija kolumbijske dizajnerice Johanne Ortiz, a tijekom cijele turneje odjenula je samo jedan jeftiniji komad – košulju bez rukava brenda Mango, koja košta 45 dolara.

image

Meghan se ne odvaja od zlatnog Cartierovog sata, koji je svojevremeno pripadao pokojnoj princezi Diani, Harryjevoj majci

ˇdehoy! Agency/Mega/The Mega Agency/Profimedia/ˇdehoy! Agency/Mega/The Mega Agency/Profimedia

Kad je nakit u pitanju, Meghan se ne odvaja od Carierovog zlatnog sata koji je svojevremeno pripadao Harryjevoj pokojnoj majci, princezi Diani, a vrijednost mu je oko 20.000 dolara. Nosila je i također Cartierovu ogrlicu s dijamantima koja košta oko 15.000 dolara, a u ukupnu cijenu nakita kojeg je pokazala na turneji nije uračunat njezin zaručnički prsten vrijedan oko 180.000 dolara...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 23:52