StoryEditorOCM
PanoramaA NI KOMPJUTORE NISMO IMALI

Radit će se od kuće, profitirat će i meštri!: pogledajte ‘proročanstvo‘ iz 1987., predskazano je sve!; Ali promaklo im je nešto što nam je ušlo u živote, a vizionarima donijelo bogatstvo

28. kolovoza 2022. - 19:41

Na Facebooku, u grupi Retroteka - takvih grupa na ovoj društvenoj mreži ima na desetke - podjeljen je tekst iz jedne publikacije napisan 1987. godine pod nazivom "Raditi od kuće".

Taj članak govori o "novim tehnologijama koje će se pobrinuti za korjenite promjene "u uredu" i to posebno kada se radi o obradi teksta".

Predviđanja su išla do novog milenija, dakle do 2000. godine. I, mnogo je toga pogođeno.

Računala su tada, naravno, već postojala, ali nije ih bilo previše, a malo tko ih je imao kod kuće na radnom stolu. Većinu su nabavljala poduzeća i obrazovne ustanove. U to vrijeme, prije 35 godina, mnogi su stariji zaposlenici od njih i zazirali.

Dakle, tekst kaže da su računala budućnost od koje se ne može pobjeći. Spominje se kako je tvrtka Nixdorf nekoliko računala darovala njemačkim školama, a neki hotel organizirao je za mlade "kampiranje uz kompjutor", koje je uključivalo tečajeve. Sva mjesta bila su popunjena.

Daktilografkinja nema budućnosti

- Daktilografkinja starog kova nema budućnosti. Želi li zadržati svoj posao 2000. godine, morat će se, što prije to bolje, sprijateljiti s računalima koja "razumiju ljudski govor", predviđalo se u tekstu - i pogodilo, s tim da i daktilografski posao izumire.

Nadalje, piše, svaki će građanin moći sam sastaviti emisiju vijesti, doznačiti novac banci s kauča, rezervirati putovanja pritiskom dugmeta i kupovati preko kataloga ne napuštajući dnevnu sobu.

Spominju se i privlačna radna mjesta u svemirskim stanicama, te da će inženjeri svih profila biti najtraženiji, ali, isto tako i kvalitetni ekonomisti.

Za majstore se također predviđa dobra budućnost, ali, kažu, mnogi će se morati dodatno educirati i priviknuti na nove materijale i strojeve.

Posebno je interesantno da se već za 2000. godinu razmatrao rad od kuće, koji je u svijetu puni zamah dobio nažalost zbog lošeg povoda - pandemije Covida.

- Onaj kome se svi ti profesionalni izgledi za budućnost čine previše pustolovnima i užurbanima, naći će zadovoljstvo u potpuno novom obliku kućnog rada.

Nisu bile na vidiku

Već će se 2000. godine velik dio dosadašnjih uredskih poslova moći obavljati kod kuće. Uz pomoć teksta na ekranu i aparata za sređivanje podataka, službenik može biti povezan sa svojom kompanijom i potrošačima, piše u tekstu iz 1987.

Mnoge od iznesenih prepostavki pokazale su se točnima. Međutim, društvene mreže još nisu bile na vidiku.

No, pogledajmo malo dalje, ne u budućnost, nego u prošlost: rad od kuće koji se spominje kao poseban novitet oduvijek je postojao.

image
Screenshot Facebook

Ne samo da su u svojim kućama obrtnici imali svoje radne prostore - što je danas rjeđe - nego i odvjetnici, liječnici i trgovci.

Danas ih nazivamo jednostavno "privatnicima" i rjeđi su od onih zaposlenih u velikim ustanovama i trgovačkim centrima.

I novinari su nerijetko donosili u redakcije tekstove koje su pisali kod kuće. Javne bolnice, škole i velike proizvodne hale, sudovi i druge državne institucije još će se dugo održati. Ali, rad od kuće za neke je poslove budućnost - znalo se to i u prošlosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 06:30