StoryEditorOCM
PanoramaCARICA

Na današnji dan prije 125 godina ubijena je Sissi, anarhist je nasrnuo na nju i gurnuo joj turpijicu ravno u srce

Piše MOZAIK SD
10. rujna 2023. - 12:42

Na današnji dan prije 125 godina austro-ugarska carica Elizabeta, poznata i kao Sissi, umrla je tragičnom smrću u 60. godini. Dok je carica šetala šetnicom uz jezero u Ženevi u vrijeme ručka, anarhist Luigi Lucheni nasrnuo je na nju i gurnuo joj turpijicu ravno u srce. Sisi je nakon sat vremena umrla u hotelu Beau-Rivage. Više od stoljeća kasnije, Elizabeth ostaje jedna od najfascinantnijih i najcjenjenijih europskih povijesnih ličnosti. Mit "Sissi" - njezina ljepota, način života i buntovna priroda - živi i nastavlja imati veliki utjecaj na pop kulturu do danas.

Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach, vojvotkinja od Bavarske, rođena je u Münchenu 1837. godine. U dobi od 16 godina udala se za austrijsko-ugarskog cara Franju Josipa I. (1830.-1916.) i preselila se na bečki dvor. Smatrana je jednom od najljepših žena svog vremena i postavila modne i beauty trendove koji i danas izazivaju divljenje.

image

Austro-ugarska carica Elizabeta, poznata i kao Sissi

Shutterstock

Međutim, Elisabethin život nije karakterizirao samo glamur. Nikada se nije osjećala ugodno u strogom, ceremonijalnom svijetu Habsburškog carstva. Čeznula je za slobodom koju je uživala kao dijete. Svojom ulogom monarha i obvezama koje su s njom došle, Sissi, kako su je zvali braća i sestre, nikada to nije postala. Često je bježala od sudskog života i dugo putovala.

Caričin život obilježile su i osobne tragedije: njezina prva kći Sophie (1855.-1857.) umrla je u dobi od dvije godine dok je putovala Mađarskom. Njihov sin Rudolf, rođen 1859. godine, oduzeo si je život 1889. godine. Od tog trenutka, Elisabeth je nosila samo crno.

Luigi Lucheni odlučio ju je ubiti iz apsurdnog razloga. On je, naime, pod utjecajem anarhističkih ideja, jednostavno želio ubiti nekog poznatog iz visoke klase, kako bi cijeli događaj dospio u novine. Prvotno je namjeravao ubiti talijanskog kralja Umberta, a kada je došao u Ženevu meta mu je bio francuski vojvoda od Orleansa, no budući da je ovaj promijenio raspored putovanja, Lucheni nije mogao doći do njega. Tada je Lucheni saznao da je u Ženevi carica Sissi, pa je odlučio ubiti nju umjesto vojvode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 11:14