StoryEditorOCM
Panoramaizvori nasilja

Misli se da iza masovnih pucnjava stoji psihička bolest, američki stručnjaci tvrde da su ovi uzroci puno češći

Piše vijesti sd
5. svibnja 2023. - 23:11
Spomenik za 19 djece i dvoje odraslih ubijenih 24. svibnja 2022. tijekom masovne pucnjave u osnovnoj školi Robb u TeksasuAFP

Nakon što se dogodi masovni napad, obično su prvi i najčešći komentari da ubojica vjerojatno boluje od neke psihičke bolesti. Je li uvijek tako?

Masovne pucnjave u Srbiji se rijetko događaju, dok su na zapadu puno češće - sredinom travnja ABC je objavio kako je u SAD-u u tom trenutku bilo više masovnih napada nego dana u godini.

S obzirom na učestalost ovakvih pucnjava u Americi, tamošnji su stručnjaci dosta istraživali temu masovnih napada i općenito psihologije ubojica koji iza njih stoje. Iako je uvriježeno mišljenje da je okidač psihička bolest, stručnjaci napominju da to ne mora uvijek biti tako, piše Espreso.

image

Psihoprofil i motive beogradskog ubojice tek treba istražiti, kao i onoga iz okolice Kragujevca

Oliver Bunić/AFP

Dr. Ragy Girgis, izvanredni profesor kliničke psihijatrije na Odsjeku za psihijatriju na Sveučilištu Columbia, proveo je analizu kojom je pokušao utvrditi odnos između ozbiljne mentalne bolesti i ove vrste napada. On i njegov tim objavili su izvješće na tu temu 2021. godine, a zaključak dr. Girgisa je da psihološki problemi nisu jedini ili vodeći pokretači.

- Javnost je sklona teška psihička oboljenja, poput shizofrenije ili psihotičnih poremećaja, povezivati ​​s nasiljem i masovnim ubojstvima. No ozbiljna mentalna bolest - osobito psihoza - nije ključni čimbenik u većini masovnih ubojstava ili drugih vrsta masovnih ubojstava, rekao je on za Columbia Psychiatry News.

fatalni narkotici i alkohol

Prema njegovim riječima, zapravo vrlo mali broj napadača ima teška psihička oboljenja, a nešto veći broj ima blaže oblike ili konzumira narkotike i alkohol.

- Otprilike pet posto masovnih pucnjava povezano je s ozbiljnim psihičkim bolestima. Iako je puno veći broj masovnih ubojstava (oko 25 posto) povezan s nepsihotičnim psihijatrijskim ili neurološkim bolestima, uključujući depresiju, procjenjuje se da je 23 posto povezano s uporabom supstanci, a u većini slučajeva ta su stanja "slučajna" - kaže dr. Girgis.

Napomenuo je kako je vrlo važno identificirati osobe koje imaju psihičke bolesti i poremećaje, zloporabe raznih supstanci i visok rizik od pokazivanja nasilničkog ponašanja, kako bi se spriječilo nasilje.

image

Čak 23 posto masovnih pucnjava povezano je s uporabom supstanci, a u većini slučajeva ta su stanja ‘slučajna‘, tvrdi američki stručnjak (ilustracija)

Shutterstock

Dodaje kako postoje i drugi faktori rizika, a samo neki od njih su, kaže dr. Girgis:

- teški i akutni životni stresori

- povijest pravnih problema

- "epidemija" nihilizma, praznine, bijesa

- želja za ozloglašenošću

svako loše ponašanje nije mentalna bolest

- Naša otkrića pomažu razbiti mit da se preko teške psihijatrijske bolesti može predvidjeti tko će počiniti masovno ubojstvo - rekao je tada dr. Girgis, dodavši kako je važno da ljudi shvate kako svako loše ponašanje nije isto što i mentalna bolest, posebno nije svako zlo kojemu svjedočimo.

Zbog ovakvih komentara postoji bojazan da će se dodatno stigmatizirati osobe koje imaju psihičke bolesti, a ionako ih teško priznaju sebi i drugima i traže pomoć.

image

Otprilike pet posto masovnih pucnjava u SAD-u povezano je s ozbiljnim psihičkim bolestima. Dan nakon masovne pucnjave, 19. svibnja 2018. u Santa Feu, Texas kada je deset ljudi, uglavnom učenika, ubio školski kolega tinejdžer

Brendan Smialowski/AFP

Psihijatar Gary Brucato, s Odjela za psihijatriju u New Yorku, sam je izrazio zabrinutost zbog toga, a on i njegovi kolege svojedobno su došli do sličnog zaključka kao stručnjaci sa Sveučilišta Columbia.

Psihijatri su analizirali 1315 masovnih ubojstava u Americi i zaključili da je samo 11 posto svih masovnih ubojica i samo 8 posto onih koji su koristili vatreno oružje zaista imalo ozbiljne psihičke bolesti. Također je utvrđeno da većina ubojica ima povijest problema sa zakonom, korištenjem droga i prekomjernom konzumacijom alkohola te pokazuju nepsihotične psihijatrijske i neurološke simptome, piše Espreso.

image

Uzroci masovnih pucnjava su različiti, ali sredstvo je uglavnom isto - vatreno oružje. Prosvjedni skup za preispitivanje politike prema oružju u Nashvilleu, SAD

Seth Herald/AFP

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:58