StoryEditorOCM
PanoramaTEMATSKE PREPORUKE

Iz slikovnica o životinjama: Grbavi kit satima pjeva, pčele na Zemlji žive već sto milijuna godina, rakuni peru hranu

Piše MOZAIK SD
13. ožujka 2023. - 07:00

U dječačkoj dobi David Attenborough sanjao je da će otputovati na daleka, divlja mjesta i vidjeti prirodni svijet u netaknutom stanju te čak otkriti životinje koje znanost još ne poznaje. Snovi su mu se višestruko ostvarili. Cijeloga je života istraživao divljinu i snimao filmove o životinjama o čemu piše u autobiografiji Život na našem planetu – Moje svjedočanstvo i vizija budućnosti.

Za Mjesec dječje knjige, koji u Školskoj knjizi traje do 31. ožujka, pripremili su tematske preporuke za čitanje. Prva se preporuka odnosi na slikovnice o životinjama, tim divnim stvorenjima s kojima se djeca lako poistovjećuju. Slikovnice o životinjma potaknut će djecu da od najranije dobi skrbe o svijetu prirode i postanu svjesna Attenboroughova upozorenja da smo neodgovornim ponašanjem ugrozili opstanak našeg planeta, ali da, jednako tako, imamo priliku obnoviti predivan svijet koji smo naslijedili. Sve što je potrebno – ističe najpoznatiji svjetski prirodoslovac – jest volja da to učinimo.

Piotr Socha: Pčele

Sto milijuna godina! Toliko dugo, u najmanju ruku, pčele žive na Zemlji. Potječu, dakle, iz doba dok su na Zemlji još vladali dinosauri.

Tim riječima počinje jedna od najljepših i najsadržajnijih slikovnica o pčelama koju je nadahnuto ilustrirao popularni poljski ilustrator, strip-crtač i grafički dizajner Piotr Socha. Njegov je otac pčelar, što mu je sigurno pomoglo da iz prve ruke upozna magično kraljevstvo tih malih, vrijednih životinja. Opisuje se njihova uloga ne samo u ekosustavu nego u cjelovitoj kulturnoj povijesti našeg planeta, od starih civilizacija drevnog Egipta i antičke Grčke do danas. Čitatelji će upoznati njihovu građu, dom i običaje, a saznat će i obilje zanimljivosti o pčelama – stvorenjima koja je, primjerice, francuski car Napoleon Bonaparte upotrijebio kao državne simbole na zastavama i pečatima, pa čak i na plaštevima koje su nosili on i carica Jozefina na krunidbi u Parizu. Tekst je napisao Wojciech Grajkowski, a slikovnicu preveo Adrian Cvitković.

image
Šk/

Mike Unwin i Jenni Desmond: Putovanja

Mnoge vrste životinja odlaze na veličanstvena putovanja diljem našeg planeta kako bi preživjele, a pritom se suočavaju s različitim vremenskim neprilikama i gladnim grabežljivcima. Knjiga Putovanja u dvadeset priča prikazuje nevjerojatne seobe životinja - carskih pingvina, velikih bijelih psina, velikih krda slonova, milijuna crvenih rakova... Knjigu o zadivljujućim putovanjima životinja napisao je Mike Unwin, nagrađivani britanski putopisac, novinar i autor mnogobrojnih knjiga za djecu, a ilustrirala Jenni Desmond, dobitnica prestižne nagrade New York Timesa za najbolje ilustriranu dječju knjigu. Slikovnicu je prevela Nikolina Židek.

Yuval Zommer: Velika knjiga kukaca

Ilustrirana životinjska početnica Velika knjiga kukaca nagrađivanog autora Yuvala Zommera potiče djecu na istraživanje i brigu o našem planetu, a mogla bi pomoći i u razbijanju njihova straha od ovih malenih životinja. U slikovnici se opisuju različite vrste kukaca iz cijelog svijeta koji lete, bodu i gmižu. Slikovnicu je prevela Petra Matić.

image
Šk/

Enciklopedija životinja

Bogato ilustrirana Enciklopedija životinja, djelo uglednih svjetskih zoologa, sveobuhvatan je prikaz životinjskog svijeta s više od tisuću ilustracija u boji. Sadržava sve važne informacije o obilježjima sisavaca, ptica, gmazova, vodozemaca, riba, kukaca, pauka i drugih beskralježnjaka. Enciklopedija životinja namijenjena je svim dobnim skupinama, a iznimno je korisno edukativno pomagalo učenicima u osnovnoj školi. Preveo ju je Vedran Pavlić. U njoj ima uistinu zadivljujućih podataka: grbavi kit, primjerice, pjeva satima bez prestanka, uzimajući predah samo kako bi udahnuo zrak. Mužjak carskog pingvina šezdesetak dana grije jaje koje je položila ženka, a nakon što se ptić izlegne, otac ga i dalje grije stopalima. Mravojedi uvijek paze da ne unište potpuno mravinjake i da ne pojedu sve mrave kako bi se u budućnosti mogli vratiti po novi obrok. Slonovi se ne znoje, oni višak topline ispuštaju preko golemih, klempavih ušiju, a rashlađuju se tuširanjem pri čemu im je glavni alat njihova surla u kojoj se nalazi do čak 100.000 mišića. Rakuni jedu žabe, ribe, miševe i ptice, ali često traže hranu i po kantama za smeće. Unatoč tomu, imaju stroge higijenske navike – peru hranu prije nego što je pojedu!

image
Šk/

Catherine Jacob, Lucy Fleming: Ela spasiteljica pčela

Još jedna maštovito ilustrirana slikovnica koja će djeci približiti svijet kukaca, Ela spasiteljica pčela, djelo je Catherine Jacob i Lucy Fleming. Prevela ju je Katarina Ivanjek.

Ela je hrabra djevojčica koja obožava igrati se u vrtu i brinuti se o kukcima. Voli sve životinje koje pužu, zuje, gmižu ili se migolje. Ne straše je zapetljane mreže i zujanje u travi, a pod njezinim budnim okom nijednom kukcu ne nedostaje skrbi. Jednoga dana njezinu pomoć zatraže uplašene pčele jer njihovu domu prijeti velika opasnost. Ela je odlučna i borit će se za spas pčela, a u tome će joj pomoći poseban rođendanski dar – čarobno povećalo.

image
Šk/

Carnovsky i Rachel Williams: Iluminatura

Knjiga milanskoga dizajnerskog dvojca Carnovsky i Rachel Williams ima čarobne trobojne filtre pomoću se mogu razlikovati dnevni i noćni svijet životinja na deset svjetskih odredišta. Iluminatura vodi čitatelje na uzbudljivo putovanje svjetskim prašumama, rijekama, jezerima, oceanima, grebenima, pustinjama, gorjima i ravnicama. Istraživanje počinje u tropskoj kišnoj šumi uz afričku rijeku Kongo, džungli koja je na pojedinim mjestima toliko gusta da do tla dopire samo jedan posto Sunčeve svjetlosti. Slikovnicu je preveo Vedran Pavlić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 17:29