StoryEditor
Gastrokralj zimnice

Znate li kako napraviti savršen 'balkanski kavijar'? Otkrivamo kako dobiti najukusniji i najkremastiji namaz u kojem ćete guštati cijelu zimu

Piše T.S.M.
26. rujna 2019. - 12:07
shutterstock_1050626906

Jeste li ikad probali pravi, domaći, s ljubavlju i strpljenjem pripremljen ajvar? Ako jeste, sigurno vam je jasno zašto ga nazivaju 'balkanskim kavijarom'. I nije zezancija, ime mu potječe od turske riječi hayvar, što znači kavijar, a zaradio ga je, navodno, zbog toga što su sastojci od kojih se izrađivao, posebno suncokretovo ulje, nekoć bili skupi (a bit će i da je u doba prije frižidera i supermarketa u nedostatku svježeg povrća usred crne zime ljude veselio bar koliko i pravi, riblji kavijar).

Neka vas turski naziv ne prevari, namaza na bazi paprike i balancana ima bezbroj na cijelom potezu od Indije do zapadne Europe i nema zapisa koji bi ukazivali na to da Turci imaju išta s izumom ajvara, osim što se smatra da su baš oni papriku proširili našim prostorima, nakon što je 'uvezena' iz Novog Svijeta.

Oni koji se najžešće svađaju oko zasluga za originalnu recepturu 'kralja zimnice' su Makedonci i Srbi, a nedavno su Slavonci izazvali pravi skandal pokušavši ga zaštititi kao izvorni proizvod. Ne ulazeći u sve te razmirice, a s obzirom da su sve namirnice koje vam za njegovu izradu trebaju upravo u stađunu, šteta bi bilo ne okušati se u njegovoj pripremi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Myriam (@raw.mama.nature) onRecepata je uistinu bezbroj i svi tvrde da je baš 'onaj pravi', a isto je tako bezbroj i korisnih savjeta. Nakon pomnog iščitavanja svega navedenog i pripreme par tura, po našem mišljenju, najboljeg priloga uz meso s roštilja, evo što vam možemo reći o ajvaru, a da je puno važnije od svega što smo vam otkrili o njegovom (spornom) podrijetlu.

Dakle, evo što je najvažnije.

1. Nabavite mesnate, sočne, zdrave crvene paprike. Na cijeni su sorte Podravka, Slavonka i  Kurtovska kapija. Za najbolji okus bar jedan dio povrća ispecite na roštilju ili bar paprike popecite na otvorenom plamenu plinskog štednjaka.

2. Pazite da ne prepečete povrće - kožica smije pocrnjeti, no nemojte dopustiti da pocrni i meso. 

3. Ispečeno i oguljeno povrće obavezno ostavite da se dobro iscijedi. Možete ga poslagati u cjedilo, staviti u mrežicu ili gazu, kako god vam je zgodno, samo ga ostavite par sati da pusti tekućinu. Ovaj korak znatno će skratiti kuhanje, stavku oko koje mnogi izgube živce pa zabrzaju s pripremom i na kraju imaju osrednji, ako ne i gori rezultat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Flavor & The Menu (@getflavor) on

 

4. Budite oprezni prilikom mljevenja povrća. Najbolje je to obaviti na starinskom stroju za mljevenje mesa(neki ga čak sjeckaju nožem), a ako koristite blender ili štapni mikser pripazite da se povrće ne pretvori u kašicu.

5. Ne budite lijeni kad je u pitanju miješanje. Temeljito miješajte ajvar dok se kuha sve dok ne postignete željenu gustoću. Znak da je kuhanje pri kraju je kad po dnu teće povučete kuhaču, a za njom ostane široki trag.

6. Budite strpljivi kad dodajte ulje. Postepeno ulijevajte po dec zagrijanog ulja, uvijek u tankom mlazu, kao kad se radi majoneza. Na ovaj način dobit ćete najkremastiji ajvar. 

7. Kad je ajvar konačno gotov i pospremljen u sterilizirane staklenke, zaogrnite ga dekom kako bi se postupno ohladio. Produžit ćete mu vijek trajanja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Carrefour Romania (@carrefourromania) on

Sad kad je sve jasno, evo i recepta za ajvar.

Domaći ajvar

Sastojci:
- 3 kg crvene paprike
- 1 kilogram balancana
- oko pola litre dobrog ulja, maslinovog, suncokretovog ili miješanog
- sol  i šećer po želji
- pola glavice češnjaka
- 1-2 ljuta feferona po želji

Postupak:

Paprike ispecite, prekrijte folijom i pustite da se ohlade. Ogulite koru i izvadite sjemenke. Dok se tim bavite stavite balancane da se peku pa i njih ogulite. Povrće ostavite da se cijedi bar tri sata pa ga sameljite.

Povrće stavite u široki lonac i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje, a ulje dodajte postupno i pazite da ne izbije na površinu. Začini se dodaju pri kraju.

Ajvar je gotov kad kuhača ostavlja široki trag po dnu lonca, a dok se to ne dogodi pobrinite se da su staklenke u koje ćete ga spremiti propisno sterilizirane.

Još topli ajvar prebacite u staklenke, na vrh svake dodajte malo vrućeg ulja pa ih zatvorite i prekrijte dekom. Sutradan pospremite na hladno i tamno mjesto.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Carrefour Romania (@carrefourromania) on

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 09:10