Mozaik Gastro

UGOSTITELJSTVO

Kavana 'Procaffe, brend luksuza i romantike

UGOSTITELJSTVO

Uz kavanu je upravo ovih dana otvoren wine-bar u kojemu će kao glavni sommelier "stolovati" iskusni Damir Slavković

Većina Splićana i stanovnika okolice Splita na spomen naziva "Procaffe" odmah pomisli na sada već kultnu kavanu smještenu pokraj sportskog društva "Gusar", na jednoj od najljepših splitskih lokacija. No, to je samo djelomična istina; zapravo je riječ o tvornici kave smještenoj u Dugopolju, iz koje je proizišlo nekoliko ugostiteljskih objekata u mediteranskoj metropoli i u Zagrebu.

Neka vas, dakle, ne zavara riječ koja zvuči pomalo talijanski, jer "Procaffe" je pravi hrvatski brend utemeljen ratne 1993. godine, kad je otvoren prvi "coffee-shop" u Splitu, i to u Teutinoj ulici pokraj Hrvatskog narodnog kazališta. U međuvremenu je "izmješten", i to u formi prave velike kavane, rekosmo, u Spinut, i to 2007. godine, što znači da je već proslavio desetu obljetnicu postojanja i uspješnog poslovanja.

Nije šala; kavana "Procaffe" u Splitu u međuvremenu se profilirala kao mjesto koje je obilježilo živote mnogih Splićana, ali i furešta, gdje su se dogodili mnogi prvi ljubavni sastanci, jer riječ je o luksuznom i romantičnom mjestu s očaravajućim pogledom na Kaštelanski zaljev.

Osim toga, sati provedeni u "Procaffeu" čak i zbog poslovnog sastanka postaju ugodniji, a ljubavni prekidi bezbolniji uz vrhunsku domaću kavu, neki drugi topli napitak ili liker. Doda li se tomu kriška torte iz "kućne manufakture", jasno je da se svaka gorka situacija koja je sastavni dio života može zasladiti, a čak i najgori dan spasiti...

Tim "Procaffea" – s tvornicom, prodajnom i distributerskom mrežom, te već prepoznatljivo brendiranim kavanama u Splitu i Zagrebu – čini više od stotinu zaposlenih ljudi. Čak četvrtina njih, pak, dio je radne garniture u splitskoj kavani, i među njima su četiri majstorice za slastice uz tri pomoćne slastičarke. Jedna od njih je Fani Fistonić, koja nam je otkrila dio slatke tajne iz vitrina "Procaffea".

– Svakodnevno produciramo oko 35 vrsta slastica, s naglaskom na tortama, no imamo i drugih varijanti. U ovo blagdansko vrijeme u ponudu smo uvrstili medenjake, mini kuglofe (panettoniće), bakin kolač nalik rafiolu i slično. Inače, gosti najljepše reagiraju na tradicijsku recepturu, pa tako uz "svjetski" cheesecake imamo imotsku i splitsku tortu, tortu od badema i jabuka i druge ljepotice.

Za one koji, pak, preferiraju slane zalogaje nudimo sendviče, tortilje i peciva. Vodimo računa svakako o razdoblju godine, pa tako u veljači u ponudu obvezno uvodimo slasne pokladne krafne, o Uskrsu sirnice, a već koncem travnja divan kremasti sladoled – nadahnuto će Fistonić.

No, to nije sve u radu splitskog "Procaffea". Uz kavanu je upravo ovih dana otvoren wine-bar u kojemu će kao glavni sommelier "stolovati" iskusni Damir Slavković.

– Ciljamo na domaće goste, pa ćemo voditi računa o njihovim željama i platežnoj moći. Iz iskustva znam da naši ljudi vole kušati strana vina, stoga ćemo imati bogatu vinsku paletu po cijeni od već osamnaest kuna za deci najfinije kapljice.

Izbor domaćih vina, pak, suzit ćemo samo na probrane sorte naših prijatelja i suradnika – najavio je sommelier Slavković. Okus vina, nadalje, profinjeno će biti dopunjen prigodnim jestvinama – od bruschetta do tartar-bifteka – s potpisom gastronomskog majstora Tonija Macanuda Stojiljova.

Vezano uz poslovanje "Procaffea" zanimljivo je reći da je riječ o "dog-friendly" mjestu...

– Psi su dobrodošli u lokal, kao i ljudi. Pogotovo ako im se sviđa svirka nedjeljom uživo, kad imamo akustični nastup Petra na gitari i Nikole na pianinu. Bitno da nitko ne grize! – poručili su simpatični djelatnici kavane "Procaffe" u Splitu.

 

Naslovnica Gastro