StoryEditor
GastroIZNENADITE UKUĆANE

Biste li ih isprobali? Dešifrirani su najstariji recepti na svijetu, uključuju i dvije namirnice koje u Dalmaciji imaju kultni status! Čak je i način pripreme sličan i jednostavan

Piše T.S.M.
5. studenog 2019. - 22:19
shutterstock_676714270

Tko se god upustio u proučavanje starinskih dalmatinskih recepata, došao je do pomalo razočaravajućeg zaključka da je većina njih uvezena iz Italije, Grčke, Turske i drugih mediteranskih zemalja.

Možda će vas utješiti spoznaja da su i navedeni narodi dobar dio svojih specijaliteta pokupili od još drevnijih stanovnika ovih prostora, a dokaz je toga i zanimljivo otkriće znanstvenika koji su dešifrirali najstarije recepte na svijetu i među njima pronašli puno toga što nam zvuči poprilično poznato...

Tim stručnjaka temeljito je istražio zapise na pločicama starim preko četiri tisuće godina, koje se čuvaju u muzeju Peabody Museum of Natural History na Yaleu.

Pločice potječu iz Mezopotamije, točnije iz Babilona i Asirije (današnji Irak, Sirija i Turska).

- Sve namirnice su iste kao i danas: komad mesa je komad mesa, a i postupak kuhanja je manje više isti - rekla je za BBC Patricia Jurado Gonzalez s Harvarda, dok je njen kolega asirolog Gojko Barjamovic priznao da ih je rekonstrukcija recepata poprilično namučila.

- Ti zapisi su poput skladbi, pogriješiš li jednu notu, cijela je pjesma pogrešna!

Agnete Lassen s Yalea ustvrdila je zanimljivu stvar, da su izučavanjem tih prastarih recepata zapisanih klinastim pismom uočili gurmanske sklonosti starih naroda.

BBC je prenio prvi recept

A kad smo već kod komada mesa i gurmana, spomenimo da jedan od dešifriranih recepata kao glavni sastojak navodi našim bonkulovićima omiljenu janjetinu, dok se u drugom nalazi još jedna namirnica koja u Dalmaciji uživa kultni status - blitva.

BBC prenosi ovaj prvi recept, a evo kako glasi, ako ćete ga isprobati.

"Koristi se meso (u pitanju je janjetina, tvrde stručnjaci).

Pripremi vodu. Dodaj fino samljevenu sol, luk i ljutiku (misli se na perzijsku podvrstu ljutike), te mlijeko i suhe ječmene pogačice.

Dodaj zdrobljeni poriluk i češnjak."

To je sve, a rezultat je, kako su otkrili znanstvenici, nalik gulašu.

 

Izdvojeno

30. lipanj 2020 18:28