StoryEditor

Veliki koncert 'Ljubi s ljubavlju' idućeg vikenda u splitskom HNK

Piše PSD.
4. listopada 2013. - 12:12
Idući vikend, 12. listopada, u 20 sati u splitskom HNK održat će se koncert „Ljubi s ljubavlju“ u čast Ljube Stipišića Delmate u organizaciji Zaklade Delmata, koja je osnovana u listopadu prošle godine.

U sklopu koncerta bit će predstavljeno životno djelo Ljube Stipišića Delmate – knjiga Anima Delmatica u izdanju izdavačke kuće Profil, koja je također objavljena u listopadu 2012. godine.

Iako je nemoguće u jednoj večeri predstaviti cjelokupnu ostavštinu Ljube Stipišića (skladatelja, aranžera, dirigenta, melografa, sakupljača narodnog blaga, slikara, pisca...), ovaj će koncert ipak pokušati obuhvatiti glavninu njegova djelovanja. Skladateljsko-melografski rad bit će predstavljen nastupom Gradskog zbora Brodosplit, Vokalista Salone, ženske klape Neverin, muške klape Mriža i Tedija Spalata, a prvi će put Splitu i Splićanima biti predstavljeno djelo proizišlo iz Delmatine cjeloživotne etnografske preokupacije – Anima Delmatica, čije će ulomke interpretirati dramski umjetnici Jolanda Tudor i Trpimir Jurkić.

Riječ je o knjizi koja na svojih gotovo 1400 stranica predstavlja monumentalni spomenik hrvatske baštine jer je nastala kao plod Stipišićeva četrdesetogodišnjeg sakupljanja narodnog blaga u razgovoru sa stanovnicima dvjestotinjak srednjodalmatinskih mjesta.

Nije ni slutio, kada je 1960. godine zapisao prvi pučki napjev, da će ga taj prvi ton, glas, stih odvesti na putovanje koje neće prestati do njegova posljednjeg dana.

Čitavog je života posjećivao sijede glave od Splita, Trogira, Hvara pa sve do malih sela i zaselaka naše obale, otoka i zaleđa u pokušaju da otrgne zaboravu bogatstvo svjetovnih i religioznih napjeva, poslovica, šala i anegdota, pučkih vjerovanja, narodnih načina liječenja…, odnosno cjelovitu etnospoznaju koju je podijelio u 14 poglavlja, a o kakvom je blagu riječ govore nam već njihovi naslovi koji su i sami pravi mali biseri: Ijadu i jedan šušanj iz povisti, muke i obisti; Nagađanja oba vrimenu i vrimenima; 100 pisam na kojima se svit uzdrža; Beside naše zaudobjene...

Svako poglavlje otvara fotografija legendarnog splitskog fotoreportera Andre Damjanića s motivima ribarskih mreža, brodova i staraca iz već pomalo zaboravljene svakodnevice starog Splita i Dalmacije.

Bit će to večer posvećena Ljubi Stipišiću i onome čemu je posvetio čitav svoj život – dalmatinskoj pismi i riči. Cijene ulaznica su 30, 60 i 80 kuna, a prihod od prodaje ulaznica namijenjen je Zakladi Delmata.

diana barbarić, foto: bruno konjević / cropix

Profil daruje građanke i građane Splita posebnim popustom

Posjetitelji koncerta „Ljubi s ljubavlju“ moći će knjigu Anima Delmatica kupiti po promotivnoj cijeni od 499 kn. Cijena ove iznimne knjige u redovitoj prodaji iznosi 749 kn. No budući da je broj ulaznica ograničen, Profil svim Splićanima daruje posebnu pogodnost: do kraja listopada Anima Delmatica će se i u Profil Mozaikovim knjižarama u Splitu prodavati po promotivnoj cijeni od 499 kn.Izdvojeno

08. srpanj 2020 14:31