StoryEditorOCM
Društvena mrežapoput multipleksa  

Konačno: digitalizirana splitska kina u centru grada, u ‘Centrala’ večeras prva 3D projekcija

Piše PSD.
7. studenog 2013. - 20:31
Digitalizacija splitskih kina ovih je dana privedena kraju. Naime, u “Karamanu“ i “Centralu“, kinima u vlasništvu “Ekrana“, postavljeno je novo platno namijenjeno prikazivanju filmova u digitalnom formatu.

- Možda mi je malo neugodno reći kad su se posljednji put mijenjala platna u ovim kinima, recimo samo davno, davno. Zapravo smo sretni što nas je Digitalizacija prisilila na detaljnu obnovu svih segmenata potrebnih za vrhunsku kvalitetu slike.

Sigurni smo da će svi gledatelji moći uočiti kvalitetniju i neusporedivo bolju sliku, odnosno da možemo uživati u svoj kvaliteti koju nam omogućuje nova digitalna tehnologija. Nova platna daju nam mogućnost prikazivanja 3D filmskih spektakala, što na starim platnima jednostavno nije bilo moguće – rekla nam je Snježana Kuzmanić, direktorica “Ekrana“, potvrdivši završetak procesa Digitalizacije i početak ispisivanja sljedeće stranice u povijesti tvrtke “Ekran“, i to digitalnim rukopisom.

- Proces Digitalizacije omogućio nam je ponovno hvatanje koraka s multipleksima, rad na programu koji je prilagođen ukusu naše publike, prikazivanje hrvatskog filma, kao i mogućnost da ponudimo sve ono što u posljednje dvije godine nismo mogli zbog nedostatka filmova, osim onih na digitalnom formatu – kazala je Kuzmanić i otkrila da je primjetan veći broj gledatelja otkako je počela Digitalizacija.

- Definitivno, broj gledatelja se povećao od rujna ove godine, što smo zapravo i očekivali. Upravo raznovrsniji i bogatiji program, koji je naravno direktna posljedica uvođenja digitalnih projektora, doveo je do povećanja gledanosti, a čak bih sa zadovoljstvom rekla i novih gledatelja u našim kinima.

Za prave rezultate treba još vremena, a nadamo se da će upravo mogućnost prikazivanja filmova u 3D varijanti, takozvanih 3D filmskih spektakala, biti onaj posljednji mamac za što češći odlazak u kino. Od sada svaki film koji je snimljen kao 3D spektakl možemo kao takav i prikazati u kinu “Central“.

Nakon detaljne analize ponude filmova domaćih distributera, kao i publike koja je vjerna našim kinima, odlučili smo da je za sada dovoljna nabava 3D projektora samo za kino “Central“, koje ima dvoranu velikog kapaciteta i samim tim idealno je za 3D filmske spektakle.

Nekoliko puta do sada smo naglasili da je kino “Karaman“ uglavnom namijenjeno umjetničkom i festivalskom filmu, za koje nije baš uobičajena 3D tehnologija – govori nam direktorica “Ekrana“.

Hoće li se možda preurediti kina, staviti nove fotelje itd., da se definitivno “Central“ i “Karaman“ mogu nositi s multipleksima, pitamo.

- Planova oko preuređenja kina zaista imamo dovoljno, mogu reći da ih imamo u različitim varijantama. Međutim, uvijek dolazi onaj “ali…“. I dalje smo spremni na ulaganja i različita poboljšanja, ali za to nam treba publika, odnosno oni nam svojim posjetom trebaju pokazati da i dalje žele kina u centru grada.

marko njegić


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 00:03