StoryEditorOCM
Auto motoudarac konkurenciji

Unaprijeđeno izdanje originalnog crossovera: Nissan potpuno osvježio svoj popularni model podigli ga u višu klasu

Piše Robert Radica
18. travnja 2024. - 10:17

U vrlo konkurentnom segmentu crossovera, čiji je začetnik marka Nissan odnosno njezin originalni model Qashqai, trendovi su obično kratkog vijeka. Otkako je prije nešto više od tri godine predstavljena treća generacija Qashqaija, taj je model u Europi prodan u više od 350.000 primjeraka! Štoviše, taj revolucionarni crossover i dandanas postavlja mjerila u segmentu. A kako bi očuvao referentni položaj, nedavno je doživio potpunu preobrazbu i znatna tehnološka poboljšanja.

Od smjelog redizajna karoserije do cjelovitog ažuriranja multimedijskog sustava i povezanih usluga u vozilu... Qashqai se nastavlja mijenjati, ali pritom zadržava sve ono što kupci vole, dovodi svoje prednosti do savršenstva te usvaja intuitivniju i praktičniju tehnologiju.

Novi Qashqai odiše dinamičnošću koja je istovremeno elegantna i suvremena. Prednja maska u potpunosti je izmijenjena kako bi na prvi pogled djelovala još upečatljivije: nadahnuta je metalnim ljuskama drevnih japanskih viteških oklopa te se sastoji od nekoliko desetaka trodimenzionalnih, sjajno crnih umetaka u obliku zareza koji djeluju kao da lebde između donje linije poklopca motora i nosača registarske oznake. Na bočnim stranama središnjeg dijela „zarezi” tvore trokutasti oblik koji seže od novih prednjih svjetala do bočnih strana registarske oznake. Osim toga, u najvišoj inačici krasi ih završna obrada polusjajne boje kroma, stvorena s pomoću folije za vruće utiskivanje.

Bočne strane odbojnika u boji su karoserije, a od podnožja registarske oznake do donjih kutova odbojnika proteže se sjajno crni umetak. Ispod maske hladnjaka nalazi se tanki umetak u boji karoserije koji dodatno definira prednji kraj.

Nova, oštrija prednja svjetla djeluju učinkovito te usmjeravaju pozornost na vozilo. Sada su opremljena modulom za prilagodbu dugih svjetala te nizom manjih jedinica koje osiguravaju širu distribucija svjetlosnog snopa te tako povećavaju vidljivost u uvjetima slabog osvjetljenja i magle. Ispod glavnih leća nalaze se dnevna svjetla, sačinjena od pet manjih leća koje imaju isti oblik kao „zarezi” na prednjoj masci. Dnevna svjetla sada uokviruju leće glavnih svjetala te se u gornjem dijelu spajaju s tankim svjetlom, nalik onomu iz prethodne generacije Qashqaija. Razlika je samo u tome što se na vanjskom rubu sada nalazi osvijetljena oznaka „Nissan”. U gornja dnevna svjetla ugrađeni su pokazivači smjera koji, po prvi put u Qashqaiju, imaju tehnologiju sekvencijalnog uključivanja (ovisno o inačici).

image
Nissan

Oblik stražnjih svjetala ostaje nepromijenjen. Međutim, izmijenjena je konfiguracija svjetlosne jedinice. Primjerice, crvene svjetlosne jedinice sastavljene su od četiri pojedinačna elementa koji podsjećaju na „zareze” na prednjoj masci. Ti elementi djeluju kao da lebde u kućištu, a jedinstvena nijansa crvene koju isijavaju (poznatija kao „super crvena”) ostavlja dojam visoke preciznosti. Leće su sada prozirne, a unutrašnjost svjetala jasnije je vidljiva. U tanko svjetlo u obliku bumeranga koje uokviruje gornji dio svjetlosne jedinice i proteže se preko stražnjeg svjetla sada je ugrađen dinamički pokazivač smjera.

Odbojnik je preoblikovan i obojen u ujednačenu boju – sjajno crnu u višim inačicama ili boju karoserije u novoj inačici N-Design.

Promatrane s boka, više inačice novog Qashqaija ističu se novom, sjajno crnom završnom obradom karoserije u podnožju vrata i na lukovima kotača.

Jednako tako, novi 18-inčni aluminijski naplatci dijamantne obrade od sada su serijski dostupni u srednjoj razini opreme. Kupcima viših inačica na raspolaganju su novi 19-inčni aluminijski naplatci te novi 20-inčni aluminijski naplatci dijamantne obrade. Ponuda upečatljivih naplataka za Qashqai jedna je od najopsežnijih u segmentu, a k tome i dodatno naglašava privlačnost novog dizajna.

Paleta boja za Qashqai sada je bogatija za tri nove nijanse. Nova bijela boja Pearl ima čišći pigment koji vozilu, pod pravim osvjetljenjem, daje nježan sjaj. Dosadašnju crnu boju u ponudi zamijenila je snažnije pigmentirana crna boja Pearl koja oštro definira Qashqaijevu geometriju.

Na raspolaganju je i privlačna boja Deep Ocean koja se mijenja ovisno o osvjetljenju te se može svrstati negdje između tamno plave i metalik plavo-zelene. Svakako nema sumnje da će privlačiti pozornost prolaznika i poticati na raspravu: „Je li ovaj Qashqai što je upravo prošao plave ili zelene boje?”

Za još upečatljiviji izgled, pet boja karoserije (bijela Pearl, Deep Ocean, crvena Fuji, plava Magnetic i siva Ceramic) dostupno je u dvobojnoj kombinaciji s crnim krovom.

Inačica N-Design novo je pojačanje u ponudi modela Qashqai. Osmišljena je za kupce koji cijene odvažan dizajn, zbog čega obiluje jedinstvenim profinjenim detaljima. Podnožje vrata i lukovi kotača te inačice izvedeni su u boji karoserije, a tu su i jedinstveni novi 20-inčni aluminijski naplatci koji naglašavaju Qashqaijev stav na cesti.

Zanimanje koje kod potencijalnih ili postojećih kupaca pobudi Qashqaijev osvježeni vanjski izgled dodatno će se rasplamsati kad jednom zakorače u obnovljenu unutrašnjost.

Armaturna ploča, umetci na vratima, nasloni za ruke u vratima, poklopac središnje konzole i oslonci za koljena viših inačica prevučeni su Alcantarom®, čime je postignut kvalitetniji dojam u unutrašnjosti.

Kako bi se istaknula posvećenost detaljima, svojstvena japanskom umijeću izrade, dijelovi središnje konzole oko birača stupnja prijenosa te ukrasni umetak između gornjeg dijela armaturne ploče i pretinca za rukavice obloženi su novim materijalima s uzorkom.

Za naglašeno premium dojam, u trima višim inačicama Qashqaija dostupne su nove presvlake sjedala. Posebno se ističu djelomično prošivene premium presvlake od crne kože, dostupne u najbolje opremljenoj inačici. Pretposljednja inačica uključuje prošivene presvlake od umjetne kože, upotpunjene crveno-smeđim detaljima na sjedištu i bočnim stranama sjedala.

Sjedala inačice N-Design prevučena su prošivenom crnom kožom s umetcima od Alcantare®, dok je u podnožje naslona za glavu utisnuta oznaka „Qashqai”.

image
Nissan

Nadalje, u inačicama N-Connecta, N-Design i višim razinama opreme moguće je odabrati ambijentalno osvjetljenje i tako dodatno poboljšati ugođaj u vozilu. Napredna i nenametljivo pozicionirana LED svjetla crvene, zelene i plave boje omogućuju vozaču (i suvozaču) da prilagode boju osvjetljenja u skladu s vlastitim raspoloženjem. U dvjema inačicama s vrha ponude, ta su LED svjetla ugrađena i u područje stražnje klupe kako bi svi putnici uživali u njima.

Postavke ambijentalnog osvjetljenja mogu se kontrolirati na središnjem zaslonu multimedijskog sustava.

„Novi Qashqai odlikuje naglašeno tehnički aspekt vanjskog dizajna, bogatija tekstura i upečatljivi detalji. Nadahnuće smo pronašli u tradicionalnom japanskom borilačkom odijelu u kojem se umijeće izrade prepliće s dojmom snage. Naporno smo radili s kolegama kako bismo redizajnirali prednja i stražnja svjetla, naglasili njihov tehnički aspekt i preciznost te ih savršeno uklopili u vozilo. S druge strane, unutrašnjost smo unaprijedili novim materijalima i ambijentalnim osvjetljenjem. Sve u svemu, sigurni smo da će se krajnji rezultat svidjeti kupcima crossovera”, izjavio je Matthew Weaver, potpredsjednik Nissanova europskog centra za dizajn.

Brzina napretka u automobilskoj industriji može se usporediti s napretkom u području digitalne i procesne tehnologije. Upravo je zato Qashqai usvojio nova rješenja koja svakodnevnu vožnju čije intuitivnijom, a vozačima daju dodatnu dozu samopouzdanja.

Jedna od najkorištenijih značajki modela Qashqai uvelike je poboljšana. Riječ je o Around View Monitoru [AVM], prepoznatljivoj Nissanovoj tehnologiji koja je u primjeni još od 2007.

Odabirom stupnja za vožnju unatrag, na zaslonu u vozilu prikazuje se snimka četiriju vanjskih kamera koje pružaju pogled na vozilo iz ptičje perspektive te vam omogućuju da parkirate jednostavnije i potpuno samouvjereno. Nova unaprijeđena tehnologija Around View Monitora uključuje četiri kamere koje pružaju savršeno jasan prikaz, bez obzira na uvjete osvjetljenja.

Novi Around View Monitor proširen je 3D funkcijom koja širi pogled na vozilo: osim prikaza vozila iz ptičje perspektive, sada možete odabrati jednu od osam vanjskih kamera kako biste promotrili područje ispred i iza vozila, s bočnih strana i uglova karoserije te tako prepoznali moguće opasnosti. Sustav radi u kombinaciji s Nissanovim sustavom za prepoznavanje pokretnih objekata koji se oglašava svaki put kad se u Qashqaijevoj blizini nađe pokretni objekt.

Osim toga, funkcija „Prikaza kroz poklopac motora” omogućuje vozaču da provjeri položaj prednjih kotača kao da ih gleda odostraga, što mu omogućuje da precizno manevrira na uskim parkiralištima kao što je višekatna garaža u kojoj betonski rubnjaci mogu oštetiti kotače. Takav se prikaz oslanja na strojno učenje kako bi se, na temelju onoga što prednja kamera može vidjeti, stvorila slika. Kotači su umetnuti u prikaz kako bi se poboljšala perspektiva.

Druga nova značajka Around View Monitora nosi naziv „Memoriranje lokacije parkirnog mjesta”, a vozaču Qashqaija omogućuje da pohrani lokacije na kojima često parkira kako bi ih automobil automatski prepoznao uz pomoć GPS-a. Drugim riječima, automobil precizno pamti lokacije na kojima obično parkirate kako bi vam pružio savršeno iskustvo parkiranja svaki put – tim više ako je raspoloživo parkirno mjesto usko.

Nadalje, tehnologija Around View Monitor pomaže vozačima da se na sigurniji način uključe na cestu koja nije dovoljno pregledna. Naime, sustav upotrebljava širokokutnu prednju kameru koja na središnjem zaslonu u unutrašnjosti prikazuje područje ispred poklopca motora. Kao i u slučaju funkcije „Memoriranja lokacije parkirnog mjesta”, u navigacijsku memoriju sustava AVM moguće je pohraniti i nedovoljno pregledne lokacije kako bi se one automatski aktivirale kada se približite raskrižju.

Grafika sučelja TFT zaslona za vozača također je donekle izmijenjena. Instrumenti na zaslonu poprimaju crvenu boju kada je aktiviran način rada Sport, zelenu kada je aktiviran način rada Eco ili svijetlo sivu u standardnom načinu rada – bez obzira na to upotrebljava li se standardni ili napredni prikaz.

Od sada je moguće aktivirati i „minimalistički” način rada koji prikazuje samo odabrani stupanj prijenosa, način rada i brzinu, a sve kako bi se ograničila dostupnost informacija koje mogu omesti vozača. U inačicama opremljenima tehnologijom e-POWER, standardni prikaz sada uključuje dijagram protoka energije.

image
Nissan

„Novi Qashqai doživio je niz tehnoloških poboljšanja. Od nove generacije Around View Monitora, za koji vjerujem da će i dalje biti koristan u svakodnevnim situacijama, do implementacije ugrađenih Google usluga koje savršeno povezuju novi Qashqai s digitalnim životima naših kupaca. Štoviše, intuitivno korisničko iskustvo i neporeciva praktičnost temeljni su pokretači naše predanosti inovacijama. U tom pogledu novi Qashqai utjelovljuje naše prioritete”, izjavio je David Moss, viši potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj za regiju Afrike, Bliskog istoka, Indije, Europe i Oceanije.

Ponuda sustava za pomoć u vožnji doživjela je znatna poboljšanja u pogledu pozornog praćenja prometa i intervencije, a sve kako bi se omogućilo savršeno bezbrižno iskustvo za upravljačem.

Prije svega, izmijenjene su postavke funkcija automatskog kočenja u nuždi kako bi se poboljšalo prepoznavanje opasnosti i osigurala brža reakcija u slučaju potencijalnog sudara. To se konkretno odnosi na sustav kočenje u nuždi u slučaju opasnosti od frontalnog sudara s drugim vozilima, pješacima i biciklistima te sustav inteligentnog kočenja u nuždi.

U slučaju naglog kočenja aktivira se signal za zaustavljanje u nuždi, a stražnja kočna svjetla počinju bljeskati kako bi se upozorilo vozače koji se vašem vozilu približavaju sa stražnje strane. Sustav djeluje kada pri brzinama većim od 60 km/h dođe do naglog kočenja.

Sustav za zadržavanje vozila u prometnom traku u nuždi sada se automatski aktivira prilikom paljenja vozila te utječe na aktivaciju upozorenja na izlazak iz prometnog traka i sustava za sprječavanje izlaska iz prometnog traka, također pri brzinama većim od 60 km/h. Ako sustav primijeti da ste se previše približili središnjoj oznaci traka ili rubu ceste, na to će vas upozoriti taktilno – vibracijom upravljača.

Još napredniji inteligentni tempomat oslanja se na podatke navigacijskog sustava i kamere koja očitava znakove ograničenja brzine te tako pomaže vozaču da prilagodi sustav vozila važećem ograničenju. U slučaju prebrze vožnje aktivira se bljeskajuća ikona upozorenja. Ako vozač ne reagira na upozorenje i ne prilagodi brzinu, aktivirat će se i zvučno upozorenje.

Novostima u obnovljenom Qashqaiju tu nije kraj! Na raspolaganju je i nov način rada koji kupcima omogućuje da brzo i jednostavno prilagode stupanj intervencije različitih sustava za pomoć u vožnji. Prilagodbu je moguće izvršiti u dva koraka: pritiskom gumba za otvaranje izbornika na lijevom kraku upravljača i zatim pritiskom gumba „OK”.

Novi Qashqai prvo je vozilo u Nissanovoj ponudi za europsko tržište koje dolazi opremljeno Google uslugama, čime jamči gotovo savršenu povezanost digitalnog života kupaca i njihova vozila.

U novom je Qashqaiju dostupna usluga Google Maps: nakon što se prijave sa svojim korisničkim podacima za Google, kupci mogu pristupiti omiljenim odredištima i znamenitostima. Na taj je način smanjena potreba za upotrebom pametnog telefona u vožnji i ovisnost o mobilnoj mreži. Funkcija bežičnog ažuriranja stavlja vam na raspolaganje najnovije kartografske informacije, a usluga Google Assistant omogućuje vam da, služeći se glasovnim naredbama, zatražite pomoć tijekom vožnje. Na primjer, vozači samo trebaju izgovoriti „Hej Google” kako bi upravljali sustavom prozračivanja, grijanim sjedalima, funkcijama vjetrobranskog stakla ili zatražili upute do sljedećeg odredišta. Osim toga, vozači mogu telefonirati i slušati glasovne upute bez skretanja pogleda s ceste.

Jednako tako mogu pristupiti ekosustavu aplikacija, dostupnih u internetskoj trgovini Google Play. U udobnosti svog vozila mogu uživati i u omiljenoj glazbi, podcastima, zvučnim knjigama i još mnogočemu.

Da biste se osjećali bezbrižno, poboljšane usluge Nissan Connected Services nadziru Qashqai umjesto vas. Primjerice, upozoravaju vas ako zaboravite zaključati vozilo ili ako u roku od jedne minute od gašenja motora ne zatvorite prozore. Kupci mogu zatvoriti prozore i zaključati vozilo u namjenskoj aplikaciji za pametni telefon, a ona će ih upozoriti u slučaju zloupotrebe ili vuče vozila. U slučaju sumnje na krađu, vozilo je moguće imobilizirati u suradnji s Nissanovim pružateljem usluge treće strane, o čemu se po potrebi obavještavaju i lokalna ili inozemna tijela za provedbu zakona.

„Implementacija Googleovih usluga za upotrebu u Qashqaiju odražava Nissanov inovacijski duh. Ugradnjom niza digitalnih tehnologija odgovorili smo na potrebe naših kupaca koji i u vozilu žele uživati u praktičnim značajkama pametnog telefona”, poručio je Guillaume Pelletreau, potpredsjednik regionalnog odjela za elektrifikaciju i povezivost, nove prihode te preobrazbu marketinga i prodaje, regija Nissan AMIEO (regija Afrike, Bliskog istoka, Indije, Europe i Oceanije).

image
Nissan

Jedinstveni elektrificirani pogonski sklop e-POWER baštini revolucionarni duh originalnog Qashqaija – začetnika segmenta crossovera. Riječ je o pogonu koji je na tržište stigao 2022. godine i koji među kupcima uživa veliku popularnost.

U svijetu inženjerstva, najjednostavnije ideje obično su najbolje. e-POWER savršeno odražava to načelo. Budući da benzinski motor služi za proizvodnju električne energije koja pokreće kotače, ta je tehnologija znatno jednostavnije rješenje od brojnih tradicionalnih hibrida koji se danas prodaju.

e-POWER je poseban po tome što spaja odzivnost, uglađenost i učinkovitost te ne pristaje na kompromise kada je riječ o užitku u vožnji. Zahvaljujući tehnologiji e-POWER, kupci više ne moraju pristajati na prosječno iskustvo kakvo pružaju tradicionalni hibridi.

Tajna jedinstvenog i inovativnog pogonskog sklopa tehnologije e-POWER leži u odsustvu mjenjača, pri čemu kotače pokreće isključivo električni motor.

Činjenica da 100 % električni motor pokreće kotače znači da je odziv motora trenutačan i linearan, a okretni moment visok. e-POWER nudi autentičan užitak električne vožnje, bez potrebe za punjenjem, te je odlično rješenje za kupce koji žele promjenu, ali još uvijek nisu spremni kupiti 100 % električan automobil.

Napredni trocilindarski motor s turbopunjačem i tehnologijom varijabilnog kompresijskog omjera služi isključivo za proizvodnju električne energije koja se uz pomoć invertera prenosi električnom motoru snage 140 kW i/ili bateriji kapaciteta 1,8 kWh (ovisno o uvjetima vožnje). Motor radi tiho kako bi osigurao potrebnu energiju za bateriju i motor. Osim toga, programiran je tako da isporuku električne energije prilagodi brzini vozila, a sve kako bi pozadinski zvuk njegova rada bio u skladu s ostvarenim ubrzanjem.

Kao i 100 % električna vozila, sustav e-POWER može iskoristiti inerciju prilikom kočenja ili vožnje u praznom hodu kako bi napunio bateriju. Vozači mogu odabrati i način rada B na biraču stupnja prijenosa kako bi povećali intenzitet prikupljanja energije. Tu je još i Nissanova tehnologija e-Pedal Step koja omogućuje vožnju samo uz pomoć papučice gasa – da biste snažnije zakočili, dovoljno je otpustiti pritisak s papučice gasa. Potrebno je samo nekoliko minuta da se posve naviknete na vožnju s papučicom e-Pedal Step, a posebno će vam dobro doći u gradu (papučicu kočnice i dalje valja upotrebljavati u nepredviđenim situacijama). Papučica e-Pedal Step koči vozilo dok potpuno ne uspori (kao u slučaju tradicionalnog automatskog mjenjača), dok je za zaustavljanje vozila i dalje potrebno pritisnuti papučicu kočnice.

Tehnologija e-POWER predstavljena je 2022. godine na Qashqaiju i X-Trailu, a u Europi je od tada prodano više od 100.000 vozila opremljenih tom tehnologijom! Sve to potvrđuje da kupci doista uživaju u osjećaju električne vožnje koju ta tehnologija pruža.

Timovi dizajnera i inženjera te odjeli za planiranje i proizvodnju radili su na novom Qashqaiju s posebnom predanošću i prkosili raznim izazovima kako bi zadržali sve ono što kupci vole, otkrili što valja poboljšati kako bi djelovao privlačnije te ga unaprijedili novim inovacijama i tako učinili posve neodoljivim.

Osvježeni Qashqai sada se proizvodi u Nissanovoj tvornici u Sunderlandu, gdje je od predstavljanja originalnog modela 2007. konstruirano više od 1,3 milijuna primjeraka.

Qashqai je model koji se najviše proizvodi u tvornici u Sunderlandu. Štoviše, prošlog je ljeta u toj tvornici proizvedeno 11-milijunto vozilo od 1986., kada je tvornica započela s radom.

„Brojne novine koje smo uveli u Qashqai osmišljene su da povećaju njegovu privlačnost s uvođenjem nove inačice N-Design. Nadalje, čitava ponuda odlikuje se većom praktičnošću zahvaljujući novim Google uslugama. Na jedinstvenom spoju privlačnog dizajna, praktičnosti i tehnologije prilagođene korisnicima, Qashqai je uspio izgraditi čitav segment. Zahvaljujući opisanim poboljšanjima, Nissan je zadržao titulu utemeljitelja i inovatora u segmentu crossovera”, poručio je Arnaud Charpentier, potpredsjednik odjela za strategiju proizvoda, regija AMIEO (regija Afrike, Bliskog istoka, Indije, Europe i Oceanije).

image
Nissan
image
Nissan
image
Nissan
image
Nissan
image
Nissan
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 20:01