StoryEditorOCM
Auto motoKAO NOVA

Na oglasniku osvanula Honda Prelude iz 2001. godine u izvrsnom stanju: odmah je privukla pažnju potencijalnih kupaca, a cijena je - pravo malo bogatstvo

Piše Karlo Huzjak/JL
15. prosinca 2021. - 19:04

Nestašica u opskrbi automobilskih čipova i pandemija koronavirusa pokazali su svoj utjecaj na tržište rabljenih automobila, iako su japanski klasici iz 1990-ih i ranih 2000-ih doživjeli ogroman porast cijena čak i prije pandemije. Uzmimo za primjer ovu Hondu Prelude koja je privukla mnogo pažnje nakon što je objavljena na oglasniku rabljenih automobila.

Naime, riječ je o modelu iz 2001. godine, i prodaje ga Sanford Honda zastupništvo iz Sjeverne Karoline u SAD-u. Automobil u gotovo 'netaknutom' stanju objavljen je uz cijenu od 49.100 američkih dolara (327.000 kuna), a nevjerojatno je to što čak nije ni riječ o performance verziji modela.

image
2001 Honda Prelude
 
Sanford Honda

U SAD-u su se prodavale samo dvije varijante pete generacije Preludea – osnovni model i Type SH. Oba su koristila 2,2-litreni atmosferski četverocilindraš od 195 KS, iako je osnovnom modelu nedostajao inovativni sustav upravljanja svim četiri kotačima. Uz to, ovaj primjerak opremljen je četverostupanjskim automatikom, a ne poželjnijim petstupanjskim ručnim mjenjačem koji je također bio u ponudi u to vrijeme.

image
2001 Honda Prelude
 
Sanford Honda

Osnovni model Preludea također dolazi bez aktivnog sustava prijenosa zakretnog momenta kojeg Type SH dobiva, dizajniran za smanjenje podupravljanja. Međutim, ono što je privlačno kod ovog osnovnog modela je broj prijeđenih kilometara od samo 3612. I dok popis ne daje nikakve informacije o tome gdje je automobil bio u posljednjih dvadesetak godina, čini se da je srebrna boja u izvrsnom stanju i bez većih ogrebotina i udubljenja.

image
2001 Honda Prelude
 
Sanford Honda

Unutrašnjost je također dobro održavana, a platnena sjedala izgledaju kao potpuno nova, kao i svaki ostali element u kabini. Međutim, vrijedi li zaista ovaj Prelude više od 300.000 kuna? Kod ovakvih tema volimo isticati da dokle god postoji netko tko je spreman izdvojiti traženu cijenu, tada automobil vrijedi istu. Bilo kako bilo, nismo uvjereni da netko takav postoji u slučaju ove Honde.

image
2001 Honda Prelude
 
Sanford Honda
image
2001 Honda Prelude
 
Sanford Honda

Na domaćim oglasnicima rabljenih automobila postoji nekoliko prilično izvrsnih primjeraka. I dok niti jedan od njih nema tako malo kilometara, cijene idu do 20-ak tisuća kuna. Međutim, pažnju privlači crvena Prelude 2.2 VTi 4WS iz 1999. godine, koja se prodaje po cijeni od 90 tisuća kuna. To je gotovo četverostruko manje od 320.000 kuna, no za ovaj model bi sasvim lako moglo postojati interesa, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 09:36