stdClass Object ( [id] => 1008077 [title] => Koji auti su najsigurniji u nesrećama, a koji su opasni po život? Ovo su najpouzdanija i najopasnija vozila, u neka ne sjedajte ni za živu glavu!  [alias] => koji-auti-su-najsigurniji-u-nesrecama-a-koji-su-opasni-po-zivot-donosimo-najpouzdanija-i-najopasnija-vozila-u-neka-ne-sjedajte-ni-za-zivu-glavu [catid] => 299 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Možda ste primijetili da u prometnim nesrećama s frontalnim sudarom u pojedinim slučajevima jedan auto doslovce ostane zgnječen, dok je drugom samo “malo” ulupljen prvi kraj, te je šteta neusporedivo manja.

U “speštanom” automobilu teško su ozlijeđeni ili poginuli putnici, a u drugom su putnici preživjeli i zabilježene su im lakše ili teže ozljede. Iz toga bi se u pojedinim slučajevima moglo zaključiti da je ovaj potonji automobil sigurniji, ima veći stupanj zaštite...

Automobili se kod nas kupuju zbog izgleda, atraktivnosti, a rijetko kada netko najprije gleda sigurnost i odlazi na stranice Euro NCAP-a (European New Car Assessment Programme), neprofitne organizacije koja ocjenjuje nove automobile, i to preko kontroliranih sudara u specijaliziranom laboratoriju koji se nalazi u belgijskom Leuvenu.

Testiraju se automobili sa standardnom opremom, a ocjenjuju s jednom do pet zvjezdica, s tim da neki od modela čak ne dobiju ni jednu jedinu zvjezdicu. Međutim, iako je hrvatskim građanima najbitniji izgled automobila, te potrošnja goriva i dostupnost rezervnih dijelova, ipak kupuju uglavnom sigurne automobile.

Među najpopularnijim automobilima u Hrvatskoj je Škoda Octavia, koja je na crash testu 2019. dobila pet zvjezdica, baš kao i Renault Clio, auto koji se također nalazi na listi najprodavanijih modela. Spomenimo da je Clio 2012. i 2005. dobio na testovima pet zvjezdica, pa ako želite siguran manji auto, to je zaista dobar izbor.

---

image
---

I popularni Golf je na testiranju prošle, kao i 2009. i 2012. dobio pet zvjezdica. Suzuki Vitara, koja je osvojila naše tržište, također ima ocjenu od pet zvjezdica. Među modelima koji su se često kupovali je Dacia Sandero, koja je testirana 2013. i tada je dobila solidne četiri zvjezdice. Našim građanima je drag i Opel, čiji modeli također na testovima imaju petice.

- Euro NCAP je sustav ocjenjivanja vozila koji je u Europi uspostavljen od sredine 90-ih godina. Nastao je, na neki način, po uzoru na sličan sustav ocjenjivanja vozila u SAD. Slični sustavi postoje širom svijeta, u Australiji, Kini, Latinskoj Americi i Novom Zelandu - kaže nam dr. sc. Goran Pejić, dipl. ing., pomoćnik uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske.

NCAP je u prošloj godini “razbio” oko 60 automobila. Test se izvodi na način da se izabranim modelom zalijeće brzinom od 64 km/h u prepreku koja po masi i strukturi podsjeća na drugi automobil. Udarac sa strane imitira brzinu udarca od 50 km/h, dok se udarac na pješaka izvodi s brzinom od 40 km/h.

---

Najsigurnija obiteljska vozila

Ncap je 2019. kao najsigurnija obiteljska vozila izdvojio:

- Mazdu 3

- Volkswagen T-Cross

- Škodu Scalu

- BMW 3

- Mercedes-Benz B-Class

---

Nakon što su izudarali automobil, te specijalne lutke u njima, potom su ocjenjivali zaštitu odraslih i djece u automobilu tijekom sudara, kao i sigurnost pješaka na kojeg je naletio takav automobil. Ocjenjuju se i sustavi sigurnosti. Osim zvjezdica, u svakom sigurnosnom segmentu se mjere i postotci uspješnosti.

Većina automobila koji su ispitivani u 2019. su imali ocjenu pet, međutim nekoliko ih je imalo  tri zvjezdice. To su bili ovi automobili: Jeep Renegade, Škoda CITIGO, SEAT Mii i VW up. Izvrsne pak ocjene imaju Mercedes-Benz CLA, Subaru Forester, Mercedes-Benz GLE, Mercedes-Benz B-Class, Renault Clio, VW Golf, Škoda Octavia, Range Rover Evoque, Toyota RAV4, Mazda 3, Škoda Scala, Ford Focus i Mondeo, BMW: Z4, 1 i serija 3...

U ispitivanju iz 2018. najgore ocjene je dobila FIAT Panda i nije joj dodijeljena čak nijedna zvjezdica! Jeep Wrangler je dobio samo jednu zvjezdicu, iako je u nekim drugim američkim testiranjima za frontalni udar dobio četiri zvjezdice. No, europski test, pišu strani mediji, je očito rigorozniji.

Američki magazin Motortrend je napisao:

- Koliko je siguran Wrangler? Siguran je u sudarima, ali ne kao ostali SUV-ovi - zaključak je američkih autonovinara.

Te godine odličnim su ocijenjeni sljedeći automobili: Mercedes A-Class, Lexus ES, Audi Q3, Volvo XC40, Audi A6, Volvo S60, Volvo V60, Peugeot 508, Audi A7, Mazda 6, Hyundai NEXO, Hyundai Santa Fe, VW Touareg, Jaguar I-PACE, BMW X5...

U 2017. na crash testu najgore je prošao FIAT Punto, koji nije dobio ni onu jednu minimalnu zvjezdicu. Punto je bio jedan od najdugovječnijih automobila na tržištu i Fiat ga je izrađivao 13 godina, a u 2018. je objavljeno da se više neće proizvoditi.

Čak je 1993. bio proglašen za europski auto godine, da bi u 2017. katastrofalno loše prošao na crash i drugim testovima. U našim oglasnicima se i dalje prodaju stotine Punta, a mogu se naći za kojih desetak tisuća kuna. Punto je na NCAP testu 2000. imao bolje ocjene, te je dobio četiri zvjezdice u zaštiti putnika u vozilu, međutim u narednim godinama nije pratio konkurente u poboljšanju sigurnosti, te nije prošao na rigoroznijim testovima u 2017.

FORD Mustang FORD Mustang je te 2017. dobio tek dvije zvjezdice, a FIAT 500 tri. Tri zvjezdice od mogućih pet su te godine dobili i ovi automobili: Opel Karl, FIAT Doblò, Alfa Romeo Giulietta, Ford Ka+, Kia Picanto, Ford CMAX, Toyota Aygo, Dacia Duster, Suzuki Swift, Kia Rio, Kia Stonic.

Te godine najsigurnijim automobilima (s pet zvjezdica i najboljim postocima) su proglašeni: Volvo XC60, Alfa Romeo Stelvio, Mitsubishi Eclipse Cross, VW Arteon, VW Polo, VW T-Roc, Toyota C-HR, SEAT Ibiza, Mazda CX-5, SEAT Arona, Porsche Cayenne, Subaru XV, Subaru Impreza...

---

Najbolji automobili po kategorijama

NCAP je izabrao prošle godine i najbolje automobile po kategorijama: Veliko obiteljsko auto, “Off-Road”, Malo obiteljsko auto, Supermini, Hibrid... To su ovi automobili:

- Tesla Model 3

- BMW 3 Series

- Tesla Model X

- Mercedes-Benz CLA

- Subaru Forester

- Renault Clio

- Audi A1

- Tesla Model 3

---

Goran Pejić nam još kaže:

- Sadržaj NCAP testiranja prema ovom programu je usmjeren na provjeru sigurnosti vozila prilikom različitih sudara (izravni sudar, bočni sudar, nalet na stražnji dio vozila, nalet na pješaka i sl.) Napominjem da je ovo dobrovoljni sustav ocjenjivanja, odnosno nije obavezan za proizvođače vozila. Ovaj program na neki način predstavlja neovisnu procjenu sigurnosti vozila - kaže nam Pejić, navodeći da bi građani prije kupnje novog limenog ljumibca trebali otići na stranice te organizacije.

---

image
---

- Osobno mislim da je ova informacija korisna kad je u pitanju procjena kvalitete vozila s obzirom na sigurnost. Ovi testovi su prihvaćeni od niza vlada, a podržani su i od EU komisije. Mislim da su razvijene metode ispitivanja u dovoljnoj mjeri dobre da se dobiveni rezultati mogu smatrati relevantnim za procjenu kvalitete vozila. No, gotovo je nemoguće predvidjeti sve moguće situacije u kojima može doći do različitih oštećenja vozila, pa tako ni ove metode sigurno ne pokrivaju baš sve moguće situacije nesreća u kojima se mogu naći vozila - navodi Pejić.

---

image
---

Oni koji su ‘srušeni’ na spomenutim testovima (ili nisu dobili dovoljno zvjezdica) povremeno negoduju i obećavaju preinake, te navode da su NCAP testovi sve rigorozniji.

Međutim, na cestama danas postoje automobili koji nisu zadovoljili osnovne (moderne) sigurnosne kriterije, pa predstavljaju itekakvu opasnost za vozače i putnike u vozilu, ali i pješake. Srećom, nema ih puno, ali i jedan izgubljen život koji nije spašen modernim sigurnosnim sustavima je - previše •

---

Panda ili Clio?

U 2018. iznimno loše ocjene na NCAP testu je dobila Fiat Panda, te od pet zvjezdica nije dobila ni jednu jednu. Isto se dogodilo i Puntu godinu dana ranije.
Po prijašnjim, manje rigoroznijim i drukčijim načinom ispitivanja Panda je 2011. imala čak četiri zvjezdice za sigurnost.

U istoj kategoriji vozila “supermini” se nalazi i Renaultov Clio, koji je 2019. na ispitivanjima dobio pak pet zvjezdica. Najeftinija Panda se može naći za oko 80 tisuća kuna, a Clio za oko 90.

Međutim, u Fiatu za novu Pandu kažu:

- U slučaju sudara, Panda reagira sigurno i robusno: to je namjena kontroliranih deformacija, školjke od čelika visoke čvrstoće, koja se deformira samo u specifično projektiranim točkama. Kako bi povećala sigurnost vaših putovanja, karoserija Pande je napravljena od čelika visoke čvrstoće s kontroliranim zonama gužvanja u slučaju frontalnog sudara.

Ova značajka čini da Panda bude siguran, čvrst automobil koji vam pruža svu zaštitu koju tražite. Mnoštvo značajki koje osiguravaju vašu sigurnost također uključuje naslone za glavu sa zaštitom od istezanja vrata, koja sprečava ozljede vrata u slučaju naleta na stražnji kraj vozila - navode u Fiatu ako se pak odlučite za kupnju nove Pande.

U novim medijskim autotestovima za Pandu Hybrid se kaže da ima manjkavosti, ali da je to auto s osobnošću.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"VELIKI VODI\u010c "},{"id":"4","value":""},{"id":"5","value":""},{"id":"6","value":""},{"id":"8","value":"1"},{"id":"11","value":"1"},{"id":"12","value":"1"},{"id":"13","value":"1"},{"id":"65","value":""},{"id":"21","value":"1"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"63","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"}] [extra_fields_search] => VELIKI VODIČ 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-03-05 17:40:42 [created_by] => 3205 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-03-10 06:47:06 [modified_by] => 3205 [publish_up] => 2020-03-09 22:07:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 22 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 299 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [getCategoryIdFromPath] => 0 [getFeedByRelatedModules] => 0 [theme] => default [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--automoto [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije iz auto moto svijeta [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, auto moto [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Auto moto [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/03\/05\/13154680.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/05\/13154494.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/05\/13154496.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/05\/13155198.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/05\/13155200.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/05\/13155202.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1562","k_13154680_1280.jpg":"1280x1280","k_13154680_1024.jpg":"1024x1024","k_13154680_640.jpg":"640x640","k_13154680_480.jpg":"480x480","k_13154680_340.jpg":"340x340","k_13154680_220.jpg":"220x220","o_13154680_1280.jpg":"1280x1041","o_13154680_1024.jpg":"1024x833","o_13154680_640.jpg":"640x520","o_13154680_480.jpg":"480x390","o_13154680_340.jpg":"340x276","o_13154680_220.jpg":"220x178","h_13154680_1280.jpg":"1280x854","h_13154680_1024.jpg":"1024x683","h_13154680_640.jpg":"640x427","h_13154680_480.jpg":"480x320","h_13154680_340.jpg":"340x227","h_13154680_220.jpg":"220x147","pp_13154680_1280.jpg":"1006x1280","pp_13154680_1024.jpg":"805x1024","pp_13154680_640.jpg":"503x640","pp_13154680_480.jpg":"377x480","pp_13154680_340.jpg":"267x340","pp_13154680_220.jpg":"173x220"},{"size0":"942x669","k_13154494_1280.jpg":"1280x1280","k_13154494_1024.jpg":"1024x1024","k_13154494_640.jpg":"640x640","k_13154494_480.jpg":"480x480","k_13154494_340.jpg":"340x340","k_13154494_220.jpg":"220x220","o_13154494_1280.jpg":"1280x909","o_13154494_1024.jpg":"1024x727","o_13154494_640.jpg":"640x454","o_13154494_480.jpg":"480x340","o_13154494_340.jpg":"340x241","o_13154494_220.jpg":"220x156","h_13154494_1280.jpg":"1280x854","h_13154494_1024.jpg":"1024x683","h_13154494_640.jpg":"640x427","h_13154494_480.jpg":"480x320","h_13154494_340.jpg":"340x227","h_13154494_220.jpg":"220x147","pp_13154494_1280.jpg":"1006x1280","pp_13154494_1024.jpg":"805x1024","pp_13154494_640.jpg":"503x640","pp_13154494_480.jpg":"377x480","pp_13154494_340.jpg":"267x340","pp_13154494_220.jpg":"173x220"},{"size0":"939x629","k_13154496_1280.jpg":"1280x1280","k_13154496_1024.jpg":"1024x1024","k_13154496_640.jpg":"640x640","k_13154496_480.jpg":"480x480","k_13154496_340.jpg":"340x340","k_13154496_220.jpg":"220x220","o_13154496_1280.jpg":"1280x857","o_13154496_1024.jpg":"1024x685","o_13154496_640.jpg":"640x428","o_13154496_480.jpg":"480x321","o_13154496_340.jpg":"340x227","o_13154496_220.jpg":"220x147","h_13154496_1280.jpg":"1280x854","h_13154496_1024.jpg":"1024x683","h_13154496_640.jpg":"640x427","h_13154496_480.jpg":"480x320","h_13154496_340.jpg":"340x227","h_13154496_220.jpg":"220x147","pp_13154496_1280.jpg":"1006x1280","pp_13154496_1024.jpg":"805x1024","pp_13154496_640.jpg":"503x640","pp_13154496_480.jpg":"377x480","pp_13154496_340.jpg":"267x340","pp_13154496_220.jpg":"173x220"},{"size0":"929x627","k_13155198_1280.jpg":"1280x1280","k_13155198_1024.jpg":"1024x1024","k_13155198_640.jpg":"640x640","k_13155198_480.jpg":"480x480","k_13155198_340.jpg":"340x340","k_13155198_220.jpg":"220x220","o_13155198_1280.jpg":"1280x863","o_13155198_1024.jpg":"1024x691","o_13155198_640.jpg":"640x431","o_13155198_480.jpg":"480x323","o_13155198_340.jpg":"340x229","o_13155198_220.jpg":"220x148","h_13155198_1280.jpg":"1280x854","h_13155198_1024.jpg":"1024x683","h_13155198_640.jpg":"640x427","h_13155198_480.jpg":"480x320","h_13155198_340.jpg":"340x227","h_13155198_220.jpg":"220x147","pp_13155198_1280.jpg":"1006x1280","pp_13155198_1024.jpg":"805x1024","pp_13155198_640.jpg":"503x640","pp_13155198_480.jpg":"377x480","pp_13155198_340.jpg":"267x340","pp_13155198_220.jpg":"173x220"},{"size0":"822x1054","k_13155200_1280.jpg":"1280x1280","k_13155200_1024.jpg":"1024x1024","k_13155200_640.jpg":"640x640","k_13155200_480.jpg":"480x480","k_13155200_340.jpg":"340x340","k_13155200_220.jpg":"220x220","o_13155200_1280.jpg":"1280x1641","o_13155200_1024.jpg":"1024x1313","o_13155200_640.jpg":"640x820","o_13155200_480.jpg":"480x615","o_13155200_340.jpg":"340x435","o_13155200_220.jpg":"220x282","h_13155200_1280.jpg":"1280x854","h_13155200_1024.jpg":"1024x683","h_13155200_640.jpg":"640x427","h_13155200_480.jpg":"480x320","h_13155200_340.jpg":"340x227","h_13155200_220.jpg":"220x147","pp_13155200_1280.jpg":"1006x1280","pp_13155200_1024.jpg":"805x1024","pp_13155200_640.jpg":"503x640","pp_13155200_480.jpg":"377x480","pp_13155200_340.jpg":"267x340","pp_13155200_220.jpg":"173x220"},{"size0":"811x1067","k_13155202_1280.jpg":"1280x1280","k_13155202_1024.jpg":"1024x1024","k_13155202_640.jpg":"640x640","k_13155202_480.jpg":"480x480","k_13155202_340.jpg":"340x340","k_13155202_220.jpg":"220x220","o_13155202_1280.jpg":"1280x1684","o_13155202_1024.jpg":"1024x1347","o_13155202_640.jpg":"640x842","o_13155202_480.jpg":"480x631","o_13155202_340.jpg":"340x447","o_13155202_220.jpg":"220x289","h_13155202_1280.jpg":"1280x854","h_13155202_1024.jpg":"1024x683","h_13155202_640.jpg":"640x427","h_13155202_480.jpg":"480x320","h_13155202_340.jpg":"340x227","h_13155202_220.jpg":"220x147","pp_13155202_1280.jpg":"1006x1280","pp_13155202_1024.jpg":"805x1024","pp_13155202_640.jpg":"503x640","pp_13155202_480.jpg":"377x480","pp_13155202_340.jpg":"267x340","pp_13155202_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 299 [name] => Auto moto [alias] => auto-moto [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38698546 Threads: 4 Questions: 7118147721 Slow queries: 3307223 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608880102 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 31 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /auto-moto ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 299 [name] => Auto moto [alias] => auto-moto [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /auto-moto ) ) [link] => /auto-moto/koji-auti-su-najsigurniji-u-nesrecama-a-koji-su-opasni-po-zivot-donosimo-najpouzdanija-i-najopasnija-vozila-u-neka-ne-sjedajte-ni-za-zivu-glavu-1008077 [printLink] => /auto-moto/koji-auti-su-najsigurniji-u-nesrecama-a-koji-su-opasni-po-zivot-donosimo-najpouzdanija-i-najopasnija-vozila-u-neka-ne-sjedajte-ni-za-zivu-glavu-1008077?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 603358 [name] => NCAP [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-09 23:12:46 [main_article_id] => 0 [alias] => ncap [link] => /tag/ncap ) [1] => stdClass Object ( [id] => 603359 [name] => Sigurnost automobila [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-09 23:12:46 [main_article_id] => 0 [alias] => sigurnost-automobila [link] => /tag/sigurnost-automobila ) [2] => stdClass Object ( [id] => 419885 [name] => auto-moto [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => auto-moto [link] => /tag/auto-moto ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Koji auti su najsigurniji u nesrećama, a koji su opasni po život? Ovo su najpouzdanija i najopasnija vozila, u neka ne sjedajte ni za živu glavu!  [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3205 [name] => Saša Jadrijević Tomas [username] => sa-a-jadrijevi-tomas [email] => sa-a-jadrijevi-tomas@sd.hr [password] => $2y$10$oeN8gyModa7.4Q7iQNTLl.qX9WmdDC3q2vlAkhBWAyF1XI0DJGCkC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-jadrijevic-tomas-3205 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1723 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7734430a6167a6a5f56f794220c00ad0?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/05/13154680.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/05/13154680.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/05/13154494.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/05/13154496.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/05/13155198.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/05/13155200.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/05/13155202.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Možda ste primijetili da u prometnim nesrećama s frontalnim sudarom u pojedinim slučajevima jedan auto doslovce ostane zgnječen, dok je drugom samo “malo” ulupljen prvi kraj, te je šteta neusporedivo manja.

U “speštanom” automobilu teško su ozlijeđeni ili poginuli putnici, a u drugom su putnici preživjeli i zabilježene su im lakše ili teže ozljede. Iz toga bi se u pojedinim slučajevima moglo zaključiti da je ovaj potonji automobil sigurniji, ima veći stupanj zaštite...

Automobili se kod nas kupuju zbog izgleda, atraktivnosti, a rijetko kada netko najprije gleda sigurnost i odlazi na stranice Euro NCAP-a (European New Car Assessment Programme), neprofitne organizacije koja ocjenjuje nove automobile, i to preko kontroliranih sudara u specijaliziranom laboratoriju koji se nalazi u belgijskom Leuvenu.

Testiraju se automobili sa standardnom opremom, a ocjenjuju s jednom do pet zvjezdica, s tim da neki od modela čak ne dobiju ni jednu jedinu zvjezdicu. Međutim, iako je hrvatskim građanima najbitniji izgled automobila, te potrošnja goriva i dostupnost rezervnih dijelova, ipak kupuju uglavnom sigurne automobile.

Među najpopularnijim automobilima u Hrvatskoj je Škoda Octavia, koja je na crash testu 2019. dobila pet zvjezdica, baš kao i Renault Clio, auto koji se također nalazi na listi najprodavanijih modela. Spomenimo da je Clio 2012. i 2005. dobio na testovima pet zvjezdica, pa ako želite siguran manji auto, to je zaista dobar izbor.

---

image
---

I popularni Golf je na testiranju prošle, kao i 2009. i 2012. dobio pet zvjezdica. Suzuki Vitara, koja je osvojila naše tržište, također ima ocjenu od pet zvjezdica. Među modelima koji su se često kupovali je Dacia Sandero, koja je testirana 2013. i tada je dobila solidne četiri zvjezdice. Našim građanima je drag i Opel, čiji modeli također na testovima imaju petice.

- Euro NCAP je sustav ocjenjivanja vozila koji je u Europi uspostavljen od sredine 90-ih godina. Nastao je, na neki način, po uzoru na sličan sustav ocjenjivanja vozila u SAD. Slični sustavi postoje širom svijeta, u Australiji, Kini, Latinskoj Americi i Novom Zelandu - kaže nam dr. sc. Goran Pejić, dipl. ing., pomoćnik uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske.

NCAP je u prošloj godini “razbio” oko 60 automobila. Test se izvodi na način da se izabranim modelom zalijeće brzinom od 64 km/h u prepreku koja po masi i strukturi podsjeća na drugi automobil. Udarac sa strane imitira brzinu udarca od 50 km/h, dok se udarac na pješaka izvodi s brzinom od 40 km/h.

---

Najsigurnija obiteljska vozila

Ncap je 2019. kao najsigurnija obiteljska vozila izdvojio:

- Mazdu 3

- Volkswagen T-Cross

- Škodu Scalu

- BMW 3

- Mercedes-Benz B-Class

---

Nakon što su izudarali automobil, te specijalne lutke u njima, potom su ocjenjivali zaštitu odraslih i djece u automobilu tijekom sudara, kao i sigurnost pješaka na kojeg je naletio takav automobil. Ocjenjuju se i sustavi sigurnosti. Osim zvjezdica, u svakom sigurnosnom segmentu se mjere i postotci uspješnosti.

Većina automobila koji su ispitivani u 2019. su imali ocjenu pet, međutim nekoliko ih je imalo  tri zvjezdice. To su bili ovi automobili: Jeep Renegade, Škoda CITIGO, SEAT Mii i VW up. Izvrsne pak ocjene imaju Mercedes-Benz CLA, Subaru Forester, Mercedes-Benz GLE, Mercedes-Benz B-Class, Renault Clio, VW Golf, Škoda Octavia, Range Rover Evoque, Toyota RAV4, Mazda 3, Škoda Scala, Ford Focus i Mondeo, BMW: Z4, 1 i serija 3...

U ispitivanju iz 2018. najgore ocjene je dobila FIAT Panda i nije joj dodijeljena čak nijedna zvjezdica! Jeep Wrangler je dobio samo jednu zvjezdicu, iako je u nekim drugim američkim testiranjima za frontalni udar dobio četiri zvjezdice. No, europski test, pišu strani mediji, je očito rigorozniji.

Američki magazin Motortrend je napisao:

- Koliko je siguran Wrangler? Siguran je u sudarima, ali ne kao ostali SUV-ovi - zaključak je američkih autonovinara.

Te godine odličnim su ocijenjeni sljedeći automobili: Mercedes A-Class, Lexus ES, Audi Q3, Volvo XC40, Audi A6, Volvo S60, Volvo V60, Peugeot 508, Audi A7, Mazda 6, Hyundai NEXO, Hyundai Santa Fe, VW Touareg, Jaguar I-PACE, BMW X5...

U 2017. na crash testu najgore je prošao FIAT Punto, koji nije dobio ni onu jednu minimalnu zvjezdicu. Punto je bio jedan od najdugovječnijih automobila na tržištu i Fiat ga je izrađivao 13 godina, a u 2018. je objavljeno da se više neće proizvoditi.

Čak je 1993. bio proglašen za europski auto godine, da bi u 2017. katastrofalno loše prošao na crash i drugim testovima. U našim oglasnicima se i dalje prodaju stotine Punta, a mogu se naći za kojih desetak tisuća kuna. Punto je na NCAP testu 2000. imao bolje ocjene, te je dobio četiri zvjezdice u zaštiti putnika u vozilu, međutim u narednim godinama nije pratio konkurente u poboljšanju sigurnosti, te nije prošao na rigoroznijim testovima u 2017.

FORD Mustang FORD Mustang je te 2017. dobio tek dvije zvjezdice, a FIAT 500 tri. Tri zvjezdice od mogućih pet su te godine dobili i ovi automobili: Opel Karl, FIAT Doblò, Alfa Romeo Giulietta, Ford Ka+, Kia Picanto, Ford CMAX, Toyota Aygo, Dacia Duster, Suzuki Swift, Kia Rio, Kia Stonic.

Te godine najsigurnijim automobilima (s pet zvjezdica i najboljim postocima) su proglašeni: Volvo XC60, Alfa Romeo Stelvio, Mitsubishi Eclipse Cross, VW Arteon, VW Polo, VW T-Roc, Toyota C-HR, SEAT Ibiza, Mazda CX-5, SEAT Arona, Porsche Cayenne, Subaru XV, Subaru Impreza...

---

Najbolji automobili po kategorijama

NCAP je izabrao prošle godine i najbolje automobile po kategorijama: Veliko obiteljsko auto, “Off-Road”, Malo obiteljsko auto, Supermini, Hibrid... To su ovi automobili:

- Tesla Model 3

- BMW 3 Series

- Tesla Model X

- Mercedes-Benz CLA

- Subaru Forester

- Renault Clio

- Audi A1

- Tesla Model 3

---

Goran Pejić nam još kaže:

- Sadržaj NCAP testiranja prema ovom programu je usmjeren na provjeru sigurnosti vozila prilikom različitih sudara (izravni sudar, bočni sudar, nalet na stražnji dio vozila, nalet na pješaka i sl.) Napominjem da je ovo dobrovoljni sustav ocjenjivanja, odnosno nije obavezan za proizvođače vozila. Ovaj program na neki način predstavlja neovisnu procjenu sigurnosti vozila - kaže nam Pejić, navodeći da bi građani prije kupnje novog limenog ljumibca trebali otići na stranice te organizacije.

---

image
---

- Osobno mislim da je ova informacija korisna kad je u pitanju procjena kvalitete vozila s obzirom na sigurnost. Ovi testovi su prihvaćeni od niza vlada, a podržani su i od EU komisije. Mislim da su razvijene metode ispitivanja u dovoljnoj mjeri dobre da se dobiveni rezultati mogu smatrati relevantnim za procjenu kvalitete vozila. No, gotovo je nemoguće predvidjeti sve moguće situacije u kojima može doći do različitih oštećenja vozila, pa tako ni ove metode sigurno ne pokrivaju baš sve moguće situacije nesreća u kojima se mogu naći vozila - navodi Pejić.

---

image
---

Oni koji su ‘srušeni’ na spomenutim testovima (ili nisu dobili dovoljno zvjezdica) povremeno negoduju i obećavaju preinake, te navode da su NCAP testovi sve rigorozniji.

Međutim, na cestama danas postoje automobili koji nisu zadovoljili osnovne (moderne) sigurnosne kriterije, pa predstavljaju itekakvu opasnost za vozače i putnike u vozilu, ali i pješake. Srećom, nema ih puno, ali i jedan izgubljen život koji nije spašen modernim sigurnosnim sustavima je - previše •

---

Panda ili Clio?

U 2018. iznimno loše ocjene na NCAP testu je dobila Fiat Panda, te od pet zvjezdica nije dobila ni jednu jednu. Isto se dogodilo i Puntu godinu dana ranije.
Po prijašnjim, manje rigoroznijim i drukčijim načinom ispitivanja Panda je 2011. imala čak četiri zvjezdice za sigurnost.

U istoj kategoriji vozila “supermini” se nalazi i Renaultov Clio, koji je 2019. na ispitivanjima dobio pak pet zvjezdica. Najeftinija Panda se može naći za oko 80 tisuća kuna, a Clio za oko 90.

Međutim, u Fiatu za novu Pandu kažu:

- U slučaju sudara, Panda reagira sigurno i robusno: to je namjena kontroliranih deformacija, školjke od čelika visoke čvrstoće, koja se deformira samo u specifično projektiranim točkama. Kako bi povećala sigurnost vaših putovanja, karoserija Pande je napravljena od čelika visoke čvrstoće s kontroliranim zonama gužvanja u slučaju frontalnog sudara.

Ova značajka čini da Panda bude siguran, čvrst automobil koji vam pruža svu zaštitu koju tražite. Mnoštvo značajki koje osiguravaju vašu sigurnost također uključuje naslone za glavu sa zaštitom od istezanja vrata, koja sprečava ozljede vrata u slučaju naleta na stražnji kraj vozila - navode u Fiatu ako se pak odlučite za kupnju nove Pande.

U novim medijskim autotestovima za Pandu Hybrid se kaže da ima manjkavosti, ali da je to auto s osobnošću.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>






[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/auto-moto/koji-auti-su-najsigurniji-u-nesrecama-a-koji-su-opasni-po-zivot-donosimo-najpouzdanija-i-najopasnija-vozila-u-neka-ne-sjedajte-ni-za-zivu-glavu-1008077 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bdaa40d33791b97a508ab44f10211de28cb00aff [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Koji+auti+su+najsigurniji+u+nesre%C4%87ama%2C+a+koji+su+opasni+po+%C5%BEivot%3F+Ovo+su+najpouzdanija+i+najopasnija+vozila%2C+u+neka+ne+sjedajte+ni+za+%C5%BEivu+glavu%21%C2%A0&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fauto-moto%2Fkoji-auti-su-najsigurniji-u-nesrecama-a-koji-su-opasni-po-zivot-donosimo-najpouzdanija-i-najopasnija-vozila-u-neka-ne-sjedajte-ni-za-zivu-glavu-1008077 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fauto-moto%2Fkoji-auti-su-najsigurniji-u-nesrecama-a-koji-su-opasni-po-zivot-donosimo-najpouzdanija-i-najopasnija-vozila-u-neka-ne-sjedajte-ni-za-zivu-glavu-1008077 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"VELIKI VODI\u010c "},{"id":"4","value":""},{"id":"5","value":""},{"id":"6","value":""},{"id":"8","value":"1"},{"id":"11","value":"1"},{"id":"12","value":"1"},{"id":"13","value":"1"},{"id":"65","value":""},{"id":"21","value":"1"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"63","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"}]
StoryEditorOCM
Auto motoVELIKI VODIČ

Koji auti su najsigurniji u nesrećama, a koji su opasni po život? Ovo su najpouzdanija i najopasnija vozila, u neka ne sjedajte ni za živu glavu! 

9. ožujka 2020. - 23:07

Možda ste primijetili da u prometnim nesrećama s frontalnim sudarom u pojedinim slučajevima jedan auto doslovce ostane zgnječen, dok je drugom samo “malo” ulupljen prvi kraj, te je šteta neusporedivo manja.

U “speštanom” automobilu teško su ozlijeđeni ili poginuli putnici, a u drugom su putnici preživjeli i zabilježene su im lakše ili teže ozljede. Iz toga bi se u pojedinim slučajevima moglo zaključiti da je ovaj potonji automobil sigurniji, ima veći stupanj zaštite...

Automobili se kod nas kupuju zbog izgleda, atraktivnosti, a rijetko kada netko najprije gleda sigurnost i odlazi na stranice Euro NCAP-a (European New Car Assessment Programme), neprofitne organizacije koja ocjenjuje nove automobile, i to preko kontroliranih sudara u specijaliziranom laboratoriju koj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 11:07