StoryEditorOCM
Auto motoŽene ga vole

Kia EV9 pobijedio u SUV kategoriji u prestižnom izboru za ženski svjetski automobil 2024. godine

Piše Robert Radica
11. veljače 2024. - 16:45

Ovo dostignuće dolazi nakon temeljitog ocjenjivanja 62 nova modela, gdje se Kia EV9 istaknuo zbog svojih izuzetnih performansi na različitim područjima, kao što su sigurnost, iskustvo u vožnji, tehnologija, udobnost, učinkovitost, utjecaj na okoliš i vrijednost za novac.  Ovo priznanje dodatno učvršćuje reputaciju Kia EV9 kao vodećeg velikog električnog SUV-a na tržištu.

Žiri od 75 novinarki automobilizma iz 52 zemlje širom pet kontinenata sudjelovalo je u cjelokupnom procesu analize. Ovo je uključivalo vožnju, detaljnu analizu i rigorozne studije za odabir pobjednika u pet kategorija: SUV, obiteljsko vozilo, veliko vozilo, ekskluzivno vozilo, 4x4 i pick-up vozilo.

Tijekom ove početne runde, Kia EV9 istaknuo se po svojoj izuzetnoj aerodinamici, inovativnim dizajnerskim karakteristikama, naprednoj tehnologiji, mogućnosti dvosmjernog punjenja i ultra brzom sustavu punjenja od 800 volti. Žiri je također istaknuo atraktivnu cijenu EV9, pozicionirajući je kao konkurentnu u odnosu na druga vozila u tom segmentu.

EV9 kombinira snagu SUV-a, najsuvremeniji stil električnih vozila (EV) i napredne tehnologije, stavljajući ga na čelo SUV kategorije. Izgrađen na električnoj globalnoj modularnoj platformi (E-GMP), EV9 osigurava sportske performanse i potpuno električni doseg od više od 541 km (WLTP). Njegovo vrlo brzo punjenje od 800 volti omogućava do 239 km dometa s punjenjem od samo 15 minuta.

Priznanje Kia EV9 u izboru WWCOTY 2024. pokazuje Kijinu posvećenost stvaranju vozila koja odgovaraju širokom spektru perspektiva i preferencija. Ova nagrada pokazuje globalnu privlačnost modela EV9 i njegov odjek među ženama širom svijeta.

EV9, zajedno s još četiri pobjednika u ostalim kategorijama, ide u posljednju rundu ocjenjivanja kako bi se odredio ukupni pobjednik nagrade za ženski automobil godine u svijetu. Proglašenje pobjednika bit će 8. ožujka, na međunarodni dan žena.

Stigao u hrvatske salone

Pojava nove Kije EV9 nikog ne ostavlja ravnodušnim, a njegov nastup i izgled su njegov prvi "forte". Novi električni korejski SUV dugačak je pet metara i širok dva te prima do sedam putnika u tri reda. Općenito, nova Kia EV9 jedan od najvećih električnih automobila na tržištu.

Po pitanju izgleda najviše pažnje privlači masivna prednja maska s vertikalnim svjetlosnim elementima koji naglašavaju širinu automobila, a kutijastu formu zanimljivom čine "razigrana" stražnja svjetla, također postavljena okomito u same rubove karoserije.

Kabina nudi obilje prostora za šest i li sedam putnika u visokotehnološkom ambijentu s gotovo potpunim izuzećem fizičkih komandi na središnjoj konzoli, osim najvažnijih - za podešavanje klime i glasnoće zvuka audio sustava.

Uz čak tri pregledna digitalna zaslona spojena u jednu vodoravnu cjelinu tu je i head-up zaslon na vjetrobranskom staklu koji pokazuje najvažnije informacije.

U ponudi su dvije izvedbe, obje dolaze s litij-ionskom baterijom mase 566 kilograma s 38 odvojena modula, kapaciteta 99,8 kWh te s dvije snage: varijantu s pogonom na stražnje kotače pogoni elektromotor snage 203 KS koja jeu stanju prijeći 563 km prema WLTP-u, dok izvedba s pogonom na sva četiri kotača i dva elektromotra za 384 KS ima doseg do 505 kilometara prema WLTP-u.

Na ultra brzom punjenju dovoljno je za samo 15 minuta ostvariti doseg od daljnjih 249 kilometra. Na Hrvatsko tržištu novi EV9 dolazi u dvije izvedbe EX LAunch RWD s 203 KS po cijeni od 87.999 eura te snažnijom s 384 KS u paketu GT-Line, AWD po cijeni od 93.999 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 22:51