Mišljenja Cinemark

Cinemark

Marko Njegić

MAMURNI KUMOVI 2 Neslana šala na naš račun

FILM: A Few Less Men; komedija; Australija, 2017.; REŽIJA: Mark Lamprell; ULOGE: Xavier Samuel, Kris Marshall; DISTRIBUCIJA: 2i Film; OCJENA: *

Humor filma je nerijetko uvredljiv (i za inteligenciju), konkurentan 'Spasilačkoj službi'. Nastavak kojeg valjda nitko nije tražio, pa ni najzagriženiji fan originala ako takav i postoji, niže vulgarnosti čisto vulgarnosti radi. Film izgleda kao da je idejno nastao na WC-u, tj. da je scenarij napisan na troslojnom toaletnom papiru ili po bijelom rubu novina. U usporedbi s njime izvornik se čini kao da je komedija Billyja Wildera.

“Što je u kutiji?“ – “Mamurni kumovi 2“ (2017.)

Puštanje vjetra u razmjerno zgodnoj crtanoj špici nastavka “Mamurnih kumova“ namješta sliku i ton zahodskog humora filma. Da je bar čitav film “A Few Less Men“ bio animiran poput špice koja prepričava radnju prethodnika i najavljuje nastavak, možda bi ga se lakše dalo podnijeti. Naime, animirani likovi znatno su podnošljiviji od nezainteresiranih glumaca od krvi i mesa, a u crtićima još uvijek ne lete golubovi, za razliku od prizemnih modernih komedija nadomak skatologije koje jedva da izlaze iz zahoda.

S najmanje dva, ako ne i tri spomena “usranih gaćica“ (od straha), “Mamurni kumovi 2“ izgledaju kao da su idejno nastali na WC-u, tj. da je scenarij napisan na troslojnom toaletnom papiru ili po bijelom rubu novina. Kako se nastaviti na “A Few Good Men“, promišljao je scenarist Dean Craig za vrijeme velike nužde i onda se dosjetio ove pričice… Netom oženjeni David (Xavier Samuel), lovac na ženske Tom (Kris Marshall) i traljavi Graham (Kevin Bishop) tragaju za prijateljem Lukeom koji je u posljednjem kadru prethodnika pao s australske litice nakon što se opio k'o majka na vjenčanju.

Začudo, pronalaze ga živoga u podnožju, ali ne zadugo. Nesretnika će poklopiti stijena i zauvijek usmrtiti. Lukeov ludi bratić Henry (Ryan Corr) očekuje da David, Tom i Graham vrate pokojnika u Britaniju u jednom komadu na sprovod koji je organiziran i plaćen, no - dakako - to neće ići tako lako kad jedan od njih inicira avionsku nesreću i frendovi se nađu izgubljeni u australskoj zabiti sa lešom prijatelja u sanduku. Craig je prije prvog (i nešto boljeg) filma gledao “Mamurluke“ i “Smrt na sprovodu“, a za drugi su se on i redatelj Mark Lamprell dodatno zagrijavali “Vikendom s mrtvacem“, jednako kao autori friške “Lude djevojačke“.

Letvica je, međutim, postavljena veoma nisko odmah od početka, puno niže od Craigovih i Lamprellovih uzora. Kako Luke ima mrtvačku erekciju, trojica prijatelja donose odluku tko će riješiti ukrudbu i vratiti penis natrag po principu “palac gore-palac dolje“, što je jedan od ponavljajućih štoseva filma (po naški nešto kao “par-nepar“ ili “bim, bam, buf“). Pa ipak, penis se ne spušta ni kad se masira oko njega, niti udara knjigom po glavi. Ako vam to nije dovoljno odbijajuće (ili možda smiješno), recimo i da će David osjetiti Lukeovu mrtvačku stražnjicu na licu prilikom rušenja aviona.

Tražite više? Okej, tu je i scena kad trojica prijatelja nalete na neke dvije partijanerice koje će ih, zajedno s beživotnim prijateljem u kutiji, odvesti na “cuga-seks-droga“ festival. “Što je u kutiji“, pitaju ih one kao što se pitao Brad Pitt na kraju Fincherove “Sedmice“, premda čisto sumnjamo da je to bila referencija. “Transportiramo pošiljku mesa“, snađu se oni. Dakako, partijaneri će naknadno ogladniti, otvoriti kutiju i obojati Lukea u nekakvom ritualu. U posljednji trenutak ga spašavaju frendovi i to tako što leš ubacuju u kolica nalik zlaćanom penisu.

I dalje vam nije dosta? Spomenimo i da će se jedan od prijatelja, Graham, morati žrtvovati i seksati s nekom australskom bakicom u zamjenu za vožnju. “Ja sam gay“, pokušava se izvući Graham u bljesku neduhovitog homofobičnog humora. Još više je neduhovita transfobična varijacija na “Psiha“ s australskim zabavljačem Shaneom Jacobsonom (glumio i u “Dressmakeru“ s Kate Winslet) u ulozi vozača Mungusa koji je greškom odvezao penisoliku kutiju. Prijatelji će doživjeti “čajanku s Normanom Batesom“ i biti prisiljeni da se odjenu u žene.

Humor filma je nerijetko uvredljiv (i za inteligenciju), konkurentan “Spasilačkoj službi“ kao trenutačnom dometu suvremene komedije, ali dosljedan, pa će kamera pred kraj uhvatiti Grahamove ukakane gaćice, spomenute u prvom činu, poput Čehovljeve puške. U usporedbi s nastavkom izvorni “Mamurni kumovi“ Stephana Elliota (kultna “Priscilla: kraljica pustinje“) čine se kao da su komedija Billyja Wildera ili Woodyja Allena, i to unatoč priprostom humoru koji je uključivao ruku do lakta u stražnjici nadrogiranog merino ovna sa šminkom i grudnjakom.

Prethodnik je barem imao koliko-toliko “povoda“ za vulgarnosti, filmsku fotografiju i otkačenu australsku komičarku Rebel Wilson u sporednoj ulozi, ali je rijetko koga oduševio od publike i kritike da bi postao hit ili kult (13-ak milijuna dolara zarade u svjetskim kinima na uloženih 14), pa je prilično nevjerojatno da je drugi dio i snimljen. “A Few Less Men“, nastavak kojeg, dakle, valjda nitko nije tražio, pa ni najzagriženiji fan originala ako takav i postoji, niže vulgarnosti čisto vulgarnosti radi kao recentni “Baywatch“ i općenito ne posjeduje filmsku kvalitetu, snimljen digitalnim videom ranga turske sapunice.

Gledajući “Mamurne kumove 2“, čovjek poželi Ferrellovoj “Kući sreće“ smjesta povisiti ocjenu od dvije i pol zvjezdice, ma gotovo je proglasiti remek-djelom. Filmsko ljeto znade biti “sezona kiselih krastavaca“, no zašto jedan ovakav film gledamo na redovnom repertoaru pored niza zanemarenih naslova koji neće nikad u naša kina jednak je misterij poput onoga da je uopće snimljen. Konačna (neslana) šala odaslana je na naš račun. Palac gore-palac dolje? Palac dolje. Down (Under).

'Mamurni kumovi 2' mu nisu trebali

Mladi australski glumac Xavier Samuel imao je solidnu karijeru nakon prvih “Mamurnih kumova“. Glumio je u filmu o morskom psu “Mamac“, drami “Savršene majke“ s Naomi Watts i Robin Wright, imao malu ulogu u ratnom spektaklu “Fury“ i veliku u prošlogodišnjoj kostimiranoj antiromansi “Ljubav i prijateljstvo“, uz Kate Beckinsale. “Mamurni kumovi 2“ mu nisu trebali.

Naslovnica Cinemark