StoryEditor
Kulturanova sezona Gradskog kazališta lutaka

Zvijezde i pusti otoci među splitskim lutkarima

18. rujna 2016. - 01:59
bozic_zec2-230215.JPG

Gradsko kazalište lutaka Split, kao što je i uobičajeno, prateći školsku godinu, prvo započinje novu sezonu. Prva premijera, jedna od pet planiranih, održat će se sredinom rujna, a osim toga, u GKL-u će se prikazivati i sedam repriznih naslova.

Prema riječima ravnateljice Marije Tudor, program ove sezone obuhvaća različite žanrove, a krenut će pomalo "starinski", s pripovijedanjem klasične basne "Tri praščića".

Ova predstava, točnije pričaonica, koprodukcija je GKL-a i kazališta Poco Loco. Uz glazbu uživo i retro ilustracije na grafoskopu, predstava je zamišljena kao otvorena komunikacija s publikom, gdje ima mjesta i za pitanja i za sudjelovanje kroz pjesmu ili priču – a nije problem ni ako netko odluči malo prošetati i opet se vratiti.

Božićne kočije

Tandem koji je u Splitu već postavio nekoliko uspješnih predstava, Ksenija Zec i Saša Božić, priprema projekt "U zvijezde". Sami potpisuju tekst, režiju, dramaturgiju i scenski pokret, dok glazbu sklada Damir Šimunović. Tema je putovanje svemirom, a predstava govori o ljudskoj potrebi za avanturom i širenjem spoznaja. Premijera je u listopadu. Nakon toga slijedi još jedna koprodukcija, ovaj put sa splitskim kazalištem PlayDrama, čiji će se ravnatelj Elvis Bošnjak prihvatiti i režije.

Predstava "Moje ime je Anne Frank" temeljena je na "Dnevniku Anne Frank", jednom od najdirljivijih zapisa djetinjstva ugušenog bezumljem ljudske mržnje, koji u sebi kriju i duboku intimnu ispovijest jednog odrastanja i silnu žudnju za životom. U ovoj predstavi riječi Anne Frank govorit će djeca u dobi između 12 i 16 godina.

U prosincu pak slijedi blagdanska predstava, a režirat će je glumica Sanja Vidan prema motivima predstave Davora Mladinova "Bijele kočije". "Bijele kočije II" nastavak su popularnog blagdanskog naslova koji su splitska djeca gledala desetljećima, a riječ je o krađi i, naravno, spašavanju božićnih darova.

Otočno narječje

Zadnja premijera bit će dogodine u ožujku i promovirat će novi dramski tekst Olje Savičević Ivančević "Som na cilome svitu".

Redateljica je Renata Carola Gatica, Argentinka koja je odabrala Hrvatsku za svoj dom, a sudjeluje i u prvoj premijeri "Tri praščića". Tekst je pak ove godine nagrađen prvom nagradom natječaja za najbolji dramski tekst "Mali Marulić" i stapa ljubav prema priči, prema jeziku i prema otocima. Pisan je "izmišljenim" otočnim narječjem i neprestano balansira na granici mita i stvarnosti. Pusti otoci ovdje su zapravo glavni likovi, a usamljenost djece na njihovim obalama okosnica priče.

"Ovaj tekst istovremeno je priča o potrazi za prijateljem, apel za spas otoka, ali i pravo jezično slavlje", stajalo je u obrazloženju žirija za dodjelu nagrade.

Osim pet premijera, GKL će ove sezone održati jubilarni, deseti festival "Mali Marulić", za koji će predstave izabrati Tomislav Zajec.

U proljeće dogodine, kao i početkom ljeta nastavit će se s "Ljetnim kazalištem za djecu", za koje, kaže ravnateljica, u protekle dvije godine postoji velik interes zbog revije kazališnih predstava, ali i kreativnih radionica, a osim gostovanja manjih predstava u kvartovima udaljenijima od centra, lutke će se početkom svibnja 2017. preseliti i na Marjan, pod borove Dječjega grada.

Program za predškolce "Lutke na Marjanu", tvrde u GKL-u, bit će izvanredan spoj prirode i umjetnosti.

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 20:02