StoryEditor
KulturaDuboko podzemlje

Uredništvo u kafiću, strip u Majdanskoj garaži. Splitska i solinska scena stripa nisu za penthouse, nego za podzemlje. Ali doli je ekipa...

30. svibnja 2019. - 15:13

Splitski i solinski autori stripa predstavit će u četvrtak u 20 sati u caffe galeriji HOK u Splitu strip-fanzin "Majdanska Garaža br. 2".

Taj izlog u svijet solinske i splitske strip-scene, koji je na šezdeset stranica okupio deset autora, uređuju Vinko Barić, Damir Ercegović i Ladan Mehić. I njihovi radovi nalaze se u fanzinu, a osim njih predstavljaju se već afirmirani splitski stripaši.

To su Vanja Pagar, Ivan Svaguša, Smog, Vančo Rebac, Ivan Marušić i Miro Župa. Fanzin donosi i intervju s utjecajnim vinkovačkim strip-doajenom Dubravkom Matakovićem.

Uoči promocije porazgovarali smo sa slikarom i strip-autorom Vinkom Barićem.

Postoji li zajednička tema objavljenih stripova? Koja je poveznica između radova i ima li je uopće?

- Zapravo zajednička tema ne postoji, jer radi se o deset različitih autora, a to je deset različitih senzibiliteta. Jedina poveznica je taj nekakav underground duh.

Svaki je autor napravio ono što priliči njegovom vlastitom stilu i baš zato je to dobro. Da se pokaže šarolikost, a ne sivilo strip-scene, pogotovo splitske i solinske.

Gledali smo da bude neki dobar omjer humora i ozbiljnijih tema. Tu je i intervju s meštrom scene Dubravkom Matakovićem. Zanimljivo je to da smo prvi broj izdali još davne 2003., dakle prije 16 godina, a eto tek sad se odlučili za drugi broj.

Nadamo se da neće trebati toliko čekati i na treći broj fanzina.

Uredništvo u kafiću

Je li bilo odbijenih autora koji se kvalitetom, izrazom ili temom nisu uklopili u koncept?

- Uredništvo tvorimo ja, Damir Ercegović i Ladan Mehić, a odbijenih nije bilo zato što smo sami odabrali i pozvali autore, a nitko nam nije sam nešto poslao ili tražio.

Sve radove smo pregledali i prokomentirali u kafiću gdje se inače sastajemo u Solinu, tako da kafić djeluje nama i kao neka vrsta uredništva. Za vrijeme prvog broja uredništvo se okupljalo u kafiću BIM u Solinu, ali on je sad porušen.

Dakle, objavljujemo ono što se nama sviđa na sceni, a izvora zasad ima sasvim dovoljno.

Kako se zatvorila financijska konstrukcija? Gdje će se osim ovoga fanzin moći kupiti?

- Imali smo sreće s financijskom konstrukcijom jer je praktički sve troškove fotokopiranja i umnožavanja pokrila Gradska knjižnica Solin, na čemu im još jednom zahvaljujem, tako da su oni u biti suizdavač.

Uz moj IDZFS, Ilegalno društvo za fotokopiranje stripova. Nadam se da će se naša suradnja nastaviti i u sljedećem broju.

Ovo je trenutno jedini hrvatski strip-fanzin, uz zagrebački "Endem", i na to smo ponosni.

Radi se o samo šezdeset primjeraka, ali po potrebi ga možemo i umnožiti. Fanzin će se, osim na promocijama, moći kupiti na mojoj mail-adresi vinko.baric@gmail.com, dakle poštanski, i to za nekih 25 kuna.

Bit će možda još u ponekoj strip-distribuciji, ali uglavnom je online prodaja.

Zatišje s naznakama bure

Hoće li biti još promocija u drugim gradovima?

- Osim ove u Splitu, promocije ćemo napraviti još u Solinu i Zagrebu, i to vjerojatno na dolazećem OHOHO strip-festivalu u Medike.

To je opet kuriozitet jer niskobudžetna fanzinska scena u pravilu i ne radi čak ni promocije samih fanzina, a kamoli da ih predstavlja u drugim gradovima.

Gdje je danas strip, u garaži ili u penthouseu?

- U stripu je danas kako tko - netko u penthouseu, netko u garaži. Neki domaći autori prilično su uspjeli u radu za strano tržište i recimo da se oni nalaze u nekom tom penthouseu, na vrhu.

Ostatak je u garaži ili izvan nje, a to je uglavnom ta underground scena kojoj "Majdanska garaža" i sama pripada.

Pritom ipak nastojimo biti što komunikativniji, a ne hermetični i zatvoreni, kao što ovakvi projekti inače i znaju biti.

Underground scena postoji dugi niz godina i postojat će i dalje, a Majdanska garaža, ako bude sreće, bit će kroničar i medij objavljivanja splitske i solinske strip scene.

Trenutno vlada nekakvo zatišje na domaćoj strip sceni, ali nazire se da dolaze mlade snage, ima tu i kvalitetnih crtača i ostvarenja.

A evo, mi smo nastojali malo osvježiti scenu fanzina u nas. Neka scena opet malo zaživi, treba nam što više fanzina.

item - id = 606164
related id = 0 -> 1148701
related id = 1 -> 1114302
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2021 21:06