StoryEditorOCM
Kulturapremijera ‘barcelone’

Ukleti autobus večeras na sceni splitskog Doma mladih

Piše PSD.
11. lipnja 2015. - 15:12

Glumački studio kazališta PlayDrama izvest će premijeru predstave “Barcelona” 11. lipnja u 21 sat u amfiteatru Multimedijalnog kulturnog centra.

Predstava se pomalo priprema već godinu dana, prema ideji i u režiji voditelja studija Elvisa Bošnjaka, a asistirale su mu dvije mlade, nedavno diplomirane glumice (prez)imenjakinje, Petra Kovačić Pavlina Petra Kovačić.

Predstava će po mnogočemu biti specifična – riječ je o kazališnoj improvizaciji inspiriranoj filmskom poetikom Luisa Buñuela i tekst za nju nije zapisan, a Bošnjak i suradnice koristili su glumačku tehniku Stanforda Meisnera (1905. – 1997.) koja traži, najkraće rečeno, iskrenu i impulzivnu reakciju u zamišljenim okolnostima.

Bez zapisanog teksta

“Barcelona” ipak ima osnovni kostur priče, a Bošnjaka je za nju inspirirao Buñuelov film “Anđeo uništenja”, u kojem gosti jedne zabave zbog neobjašnjivih razloga nikako ne mogu napustiti salon u kojem su se zatekli.

Polaznici PlayDrame, njih 28, zatočeni su u autobusu koji putuje za Barcelonu. Autobus se iznenada zaustavlja usred šume, a vozači i vodič uvjeravaju ih da su stigli do posljednje postaje. Dolazi do predvidljive gungule, prosvjeda, žalbi, izletnici traže uslugu koju su platili, a uskoro i prva osoba u autobusu umire.Nizom vježbi, od kojih jednu čini stalno ponavljanje iste rečenice na različite načine, nastoji se postići da glumac reagira instinktivno, da reakcija postane važnija od teksta i da ta rečenica, kako kaže Bošnjak, za osnovu dobije “živi korijen”.

Meisnerovu su školu završila velika imena – od Grace Kelly, Roberta Duvalla i Gregoryja Pecka, do Sandre Bullock, Diane Keaton i Michelle Pfeiffer.

– Razvili smo kroz rad i neke vlastite metode, što je uobičajeno u ovakvoj vrsti posla, i nastavit ćemo ih primjenjivati – zaključuje Bošnjak. Hoće li se njegovi putnici usuditi iskoračiti iz ukletog autobusa, doznat će se na premijeri.

PIŠE: JASMINA PARIĆ, FOTO: JAKOV PRKIĆ/CROPIX

Mnoštvo polaznika

U međuvremenu, Glumački studio PlayDrame okuplja toliko novih polaznika da se voditeljima nije lako “obraniti” od zainteresiranih. Sada imaju 150 članova, a oni koji su tu od početka, dakle punih pet godina, kažu da su počeli iz radoznalosti i zabave, a sada ne mogu zamisliti život bez glume.

Mnogi su već dobili i uloge u domaćim serijama i filmovima ili glume u amaterskim kazalištima, a uz to su i najvjernija splitska kazališna publika koja prati sve predstave kolega profesionalaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 03:31