StoryEditor
KulturaTUŽNA VIJEST

U 38. godini života preminuo jedan od najistaknutijih hrvatskih redatelja mlađe generacije: njegovi dokumentarci osvajali su nagrade, a publika ga pamti i po suradnji s Goranom Milićem

Piše L.L.
9. studenog 2019. - 14:29

U Zagrebu je u 38. godini nakon teške bolesti preminuo Matija Vukšić, novinar, scenarist i jedan od najistaknutijih hrvatskih redatelja mlađe generacije, javlja HRT.

Posebno osjetljiv na socijalne teme, iz sugovornika je uspijevao izvući najintimnije tajne.

Njegovi dokumentarni filmovi "Benjamin", "Djeca tranzicije", "Irokez" te kratki igrani film "Čistačica" osvojili su brojne domaće i međunarodne nagrade.

Kako piše Jutarnji.hr, šira hrvatska javnost Vukšića je imala prilike upoznati kao suputnika i suradnika Gorana Milića na putovanjima po Latinskoj Americi, a kasnije i u drugim projektima.

Možda ga pamtite i po događaju koji se zbio prije 11 godina kada je Matija Vukšić, tada kao novinar HTV-a priveden jer je šetao Zagrebom s ustaškom kapom na glavi i partizanskom u džepu.

Vukšić je radio prilog za emisiju “Hrvatska uživo” provjeravajući kako u praksi funkcionira zakon o ustaškom znakovlju te kakve reakcije izaziva nošenje partizanske kape.

Uhićen je i priveden iako se znakovlje u istraživanju smije nositi, a i predstavio se policiji i objasnio da je na zadatku. Zaradio je prekršajnu prijavu, piše Jutarnji.hr.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 17:31