StoryEditor
KulturaSvi su pozvani

Trostruka fešta redateljice Marice Grgurinović: ima premijeru filma 'Ponad pučinam' u prestižnim splitskim Zlatnim vratima, kao kazališna redateljica obilježava Noć kazališta i slavi četrdeseti rođendan

Piše Jakov Kosanović
16. studenog 2019. - 17:26

Večera u 20 sati u splitskoj kinoteci Zlatna vrata održat će se premijera filma "Ponad pučinam" Marice Grgurinović. Dvostruka je prilika za taj datum: em je tada Noć kazališta, a Marica je kazališna redateljica, umjetnica, dramska pedagoginja i voditeljica Kazališta BESA na Visu, em autorica slavi 40. rođendan.

Film je 25-minutni autorski film kojaga autorica najavljuje kao "intimno putovanje unutarnjim prostranstvima, ispričano jezikom osobne mitologije i simbolima mora, otoka i broda, i kao svojevrsnu simboličnu autobiografiju, prikaz unutarnjeg obračuna sa sobom tijekom edukacije iz tjelesno-orijentirane integrativne terapije pri Centru za integrativni razvoj."

Štoviše, Grgurinović film najavljuje još osobnije i otvorenje: "Valjalo je napustiti kopno, sve poznate sigurne luke, pobjeći od grada, vreve, brzine života, od uloge umjetnice (u koju nikad nisam povjerovala jer sam vjerovala da će netko kad tad otkriti koliko sam fejk), uloge majke (za koju nikad nisam bila dovoljno dobra), uloge sposobne superžene (za koju sam samosaboterski navijala da se konačno raspadne). Valjalo je da se suočim sa svojim demonima, da poginem na tom bojištu s utvarama iz dubine vlastitog mraka, da mi se srce raspukne na nepopravljive komadiće – da se rastvorim u svoj svojoj bezvrijednosti, nemoći, jadu, boli i tuzi.

Prije šest godina iz svog grada otišla sam na otok umrijeti. I jesam. Klekla sam na koljena i poklonila se svojim ranama, umrla skupa s njima. I onda, iz dijamantski čiste i kristalne želje za životom, iz te, unatoč svemu, UNATOČ SVEMU, neslomljive energije života u mrtvoj meni - krenula je Kreacija. Ovaj film je najautentičnije Mene koje je ikad iz mene izašlo. Moje riječi, moje slike, moje vizije, moja priča ispričana mojim rječnikom.

Neću duljiti s patetikom više. (Da, patetična sam, znam, i ok sam si takva.) Vratila sam se u svoj grad i nosim na dar film kao svoj rođendanski poklon. Sebi i svim svojim prijateljima, obitelji, kolegama, učiteljima na dar. Dođite i proslavite skupa sa mnom. Vratila sam se Živa".

Suradnici na filmu su inače stalni suradnici BESE: montažerka i autorica glazbe Ana Marija Fabijanić (glazbena suradnica je Maša Ljotić Plichta), snimatelji Igor Bogdanović i Ante Majić, kostimografkinja Miranda Vidović, a ipred kamere prvi put su nastupili i Valentina Šerbec, Katica Mrgić, Sanja Krivošić i Darko Zanki.

Film je realiziran u sklopu 6. i 7. BESA festivala i kazališnog kampa na otocima Svecu i Biševu, jednog od kontinuiranih kulturno-edukativnih projekata koje BESA, kao prvo i trenutno jedino profesionalno otočno kazalište u Hrvatskoj, provodi posljednjih šest godina na Visu.

#MARICA GRGURINOVIć#PONAD PUčINAM FILM#ZLATNA VRATA SPLIT

Izdvojeno