KulturaOsvrt na premijeru 'Obitelji'

Stipe Radoja, Ana Marija Veselčić i Goran Marković donijeli su na scenu koncentriranu i slojevitu igru, uvjerljivu i u scenama bjesnila i nijemih unutarnjih oluja

Piše Jasmina Parić

U HNK-u Split je na Sceni 55 premijerno izvedena odlična predstava "Obitelj" britanskog autora Dennisa Kellyja u režiji Ivana Plazibata.

Suvremeni je to psihološki triler u kome su brutalne scene i dijalozi često dovedeni do ruba apsurda pa prelaze u jednako brutalan humor, a motivi nasilja, morala, obiteljskih veza i rasizma sklapaju se i razlažu kao u nekom bizarnom kaledioskopu, pokazujući svaki put novo lice.


Priča, međutim, ima čvrstu konstrukciju, radnja se odvija u realnom vremenu, svaka slika otkriva još jedan sloj odnosa među trojicom likova i s tim likovima sve počinje i završava.

Riječ je o predstavi jedino i isključivo oslonjenoj na glumu, bez ukrasa i proteza - a Stipe Radoja, Ana Marija Veselčić i Goran Marković, troje mladih glumaca, donijeli su na scenu koncentriranu i slojevitu igru uvjerljivu i u scenama bjesnila i nijemih unutarnjih oluja.


Kellyjev tekst - inače prvi put izveden u Hrvatskoj - odlikuje se zanimljivim stilom.

Uz čvrstu i zanatski dobro smišljenu trilersku fabulu, ostavlja svojim likovima mnogo prostora za kreaciju karaktera i to na način da im dozvoljava neprestano preispitivanje.


Oni gledaju riješiti problem ovdje i sada; lome se, važu, ucjenjuju, pomalo otkrivaju sve mračnije detalje iz bliže i dalje prošlosti i pri tom se oslanjaju na verbalnu potporu koju sami sebi daju.

Mnogo puta ponavljaju iste fraze, variraju iste rečenice koje bi ostale šuplje da iza njih ne stoji golema napetost i svijest o tome da su se našli u još jednom prijelomnom trenutku života.


Mladi bračni par (Marković i Veselčić) teži nekakvom idealu obitelji iz časopisa - čeka se nova beba, na stolu je vino i integralna riža s limunom.

Nova zajednica poteže
i stare probleme

Ljupku i umjetnu sliku razorit će njen brat koji je očito počinio nešto jako loše. Možda iz ludosti, jer na prvu je jasno da je riječ o psihopatu, možda iz mržnje prema drugačijima, a možda iz nekog trećeg razloga.


Ono na što posebno ukazuje "Obitelj" jest da se i takvi donose u miraz, da svatko formirajući novu zajednicu poteže za sobom stare probleme, i dođe li do ekstremne situacije reakcije ljudi s kojima živimo, jedemo, spavamo i idemo na izlete mogu nas lansirati u prostor gdje nema čvrstog tla pod nogama.


Područje odluke također je jedna od bitnih odrednica komada. U velikim krizama najčešće nema jednostavne odluke.

Netko će je donijeti nagonski, a netko racionalno, pozivajući se na moral, humanost ili zakon, a ako se u sve to upletu emocije, ucjena i strah otupit će je i doći će do stihijskih rješenja.


Stipe Radoja donio je na scenu lik koji mu glumački veoma dobro leži. Imao je do sada nekoliko donekle sličnih uloga, ali ova je najslojevitija jer njegov psihopat nije samo onaj koji ubija i razbija - taj je spreman i na nježne osjećaje, i zna ih iskoristiti kao polog za traženje zašite.

Prava glumačka predstava

Goran Marković je onaj na kome se lome koplja. Ulogu je vrsno donio uz veliku dozu mirnoće pokazavši kako je manje često više i kako se samo jednim brutalnim potezom da oslikati čitav unutarnji život čovjeka kojemu se raspalo nešto što je gradio godinama.

Ana Marija Veselčić pak također nastoji biti pritajena kako bi pokazala koliko je dobra pokerašica.


Iz nekakve naučene, zatvorene pristojnosti izvući će svako malo jak ucjenjivački adut, a ima ih dovoljno kojima može dominirati mužem i bratom. Potreba za dominacijom, više nego odanost obitelji njeno je viđenje lika.

Posebno je jaka scena njenog iščekivanja rješenja na koje je naputila obojicu muškaraca. Scena traje dovoljno dugo da se na njenom licu iščita čitava skala osjećaja, opaze odvagivanja, traženje novih puteva, rezignacija i golema napetost.


Ivan Plazibat očto je do zadnjeg trenutka radio s glumcima i brusio svaku gestu, a rezultat je snažna, kvalitetna, "prava glumačka" predstava koja će s vremenom biti još i bolja.