StoryEditor
Kulturaklasika za najmlađe

Splitski lutkari nude 'Lažeš, Melita', 'Katin tajni začin', 'Palčicu', ali i 'Hamleta'

Piše Jasmina Parić
15. rujna 2019. - 10:50

Upis pretplata za novu sezonu u Gradskom kazalištu lutaka Split već je počeo, a u planu su četiri premijere. Od sredine rujna publika će moći pogledati nekoliko repriza, a potom, 3. listopada, na kazališne daske GKL-a stiže prva premijera, "Lažeš, Melita" koju po romanu Ivana Kušana postavlja redatelj Ivan Plazibat. Bit će to veća produkcija s desetak glumaca.

Roman za djecu "Lažeš, Melita" objavljen je 1965. godine, od tada je doživio mnoga izdanja i postao nezaobilazna književna točka svakom školarcu u Hrvatskoj, ali i izvan nje. Popularnosti romana pridonijela je i istoimena serija iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. Uspješne su bile i mnoge kazališne adaptacije, a najnovija GKL-ova bit će ujedno i prva na splitskoj sceni. Iako je od prvog izdanja prošlo više od 50 godina, roman "Lažeš, Melita" još uvijek je svjež, suvremen i uvjerljiv, blizak svakoj novoj generaciji, i s pravom se naziva suvremenim klasikom.

Djevojčica Melita svojom bujnom maštom izluđuje roditelje, brata i prijatelje. Neprestano nadograđuje i preoblikuje događaje koji su se stvarno zbili i izmišlja nove. Kušan pokazuje univerzalne ljudske osobine i karakteristike dječjeg sazrijevanja. Otvara problem dječjeg pretjerivanja i naoko nevinog laganja kod odraslih, napipavajući ključnu granicu između mašte i laži, između društveno prihvatljivih bijelih laži i onih pravih koje mogu naškoditi.

U studenome je na programu predstava "Katin tajni začin" za koju tekst i režiju potpisuje Ana Prolić. Predstava je inspirirana mnogim junakinjama i junacima svjetske književnosti za djecu koji su, suočeni sa životnim izazovima, pokazali iznimnu odvažnost, poduzetnost, nesebičnost i veliko srce. Takvom će se pokazati i šestogodišnja Kate koja, od kada su joj roditelji u potrazi za poslom i boljim životom za svoju obitelj otišli u daleki svijet, živi s bakom.
Katu će publika zateći u velikom iščekivanju. Stiže Božić, ona želi novu lutku koja govori, stol pun bakinih fritula i dolazak mame i tate. Ali će je zateći bakina bolest, neplaćeni računi, strah, osjećaj krivnje i slutnja gubitka. Na Kati je da pronađe hrabrost, tajni recept za "promjenu smjera", ali i za fritule.

Andersenova "Palčica" stiže na proljeće, u ožujku iduće godine. Režiju, dramatizaciju i glazbu potpisuje Branimir Rakić iz GKL-a, a lutke, scenografiju i kostime Tončica Knez. Palčica, jedva palac malena, naći će se na putu pronalaska svog svijeta i potražiti osobe slične sebi. Provela je prve dane u sigurnosti doma svoje majke, kako piše Andersen, igrajući se i ploveći na ružinoj latici u tanjuru punom vode.To malo jezero bilo je sav njezin svijet, a potom slijedi put u život – odvajanje od najbližih, samoća, susret s predrasudama i borba za vlastite snove i vlastitu slobodu.


'Playdrama' u GKL-u
Stiže i 'Hamlet'
Ove sezone GKL će ostvariti i koprodukciju s kazalištem PlayDrama, a Shakespeareova "Hamleta" postavit će Elvis Bošnjak. Grupa od tridesetak polaznika Glumačkog studija PlayDrame već više od godinu dana propituje čuveno djelo, a prema Bošnjakovim riječima, izgleda da im je "Hamlet" puno bliži nego što se u početku činilo. Jer, mladi ljudi i danas nailaze na prezir svijeta, nepravdu silnika, i pitaju se – Kako treba živjeti?


Riječ ravnateljice
Odgoj za budućnost
O programu koji kombinira klasike i novi dramski tekst ravnateljica kazališta Marija Tudor kaže kako GKL-ovci žele uputiti publiku na vrijednosti tolerancije, empatije, međusobnog uvažavanja, ponuditi im zrcalo u kojem će se prepoznati i lakše prebroditi izazove odrastanja.
– Nadamo se da ćemo uspjeti, premda to nećemo odmah znati jer jednostavne brojke malo govore o našoj pravoj uspješnosti. Ali u gradu budućnosti, vedrom i tolerantnom, prepunom plemenitih i kreativnih ljudi, u društvu bez nasilja i mržnje, usudit ćemo se vjerovati da smo ga i mi svojom umjetnošću gradili, zaključuje ravnateljica.

#GRADSKO KAZALIŠTE LUTAKA SPLIT

Izdvojeno

07. srpanj 2020 05:12