StoryEditor
SlikarstvoStakleni budoar

Žena je u fokusu slika Oksane Veber, umjetnice međunarodne karijere koja u utorak otvara svoju treću izložbu u Muzeju antičkog stakla Zadar

Piše Renato Kragić
19. listopada 2020. - 17:20

U utorak u Muzeja antičkog stakla u Zadru bit će otvorena izložba Oksane Veber “Stakleni budoar”.

Oksana Veber porijeklom je iz Barnaula u Altaju, sibirskog grada na ruskoj granici s Mongolijom, Kinom i Kazahstanom. Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Kijevu u Ukrajini, a Umjetničku akademiju u Brjansku u Rusiji. Umjetnica stvara u Londonu, Pragu te na otoku Ugljanu, gdje je do sada imala više izložbi.

Oksana Veber je prvenstveno slikarica jakog kolorita s izborom tema od morskih pejzaža, posebno nadahnutih čestim boravcima na otoku Ugljanu, mrtvih priroda do dominantnog motiva ženskog lika. U svom širokom spektru umjetničkih interesa bavila se i vitrajem te je njezin afinitet za radom u mediju stakla rezultirao i suradnjama s Muzejom antičkog stakla u Zadru.

Izlagala je na 24 samostalne te tridesetak grupnih izložbi diljem svijeta. U Muzeju antičkog stakla u Zadru prvi put je izlagala povodom 2009. godine na samostalnoj izložbi slika "Ples sjena“. Inspiraciju je za ovaj ciklus pronašla upravo u stalnom postavu Muzeja, odnosno raznolikim oblicima antičkog stakla, koji se na njenim slikama nalaze uz sugestivne kolorističke pejzaže i meditativne ženske likove, objašnjavaju iz muzeja, u kojem je Oksana Veber izlagala i od 1. veljače do 11. ožujka 2019. kada je imala izložbu "Čarobno staklo“.

Oksana Veber inspiraciju nalazi u prirodi, posebno u dalmatinskoj obali, ambijentu, nijansama plave u moru i nebu. Sliku konstruira oko tijela ili lica žene, arhetipske ženstvenosti, uokvirujući je morem, jedrilicama, pticama, ribama, cvijećem, voćem, staklenim bocama…, uključujući i svoje uspomene, asocijacije te svakodnevno upijanje života. Kako često naglašava, svaki od tih portreta je dijelom i autoportret. Naslov izložbe "Stakleni budoar“sugerira upravo tu izrazitu ženstvenost likova Oksane Veber, intimnu atmosferu, popraćenu motivom poljupca, akta, voća, cvijeća, ali kao i do sada antičkih staklenih boca, čaša, zdjelica….

Slaveći univerzalni pojam žene i ženstvenosti, umjetnica daje poetične naslove svojim radovima, ali oni ipak nose jednu jedinu moćnu legendu: "Žena.“, objašnjava se u tekstu koji potpisuje autorica izložbe Jadranka Belevski, viša kustosica dokumentaristica Muzeja antičkog stakla u Zadru.

Izložba se organizira povodom obilježavanja Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana, a moći će se pogledati do 18. studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2022 01:28