StoryEditor
SlikarstvoStazama snova

U Dubrovniku otvorena prva samostalna izložba Sunčane Barbarić. Pogledajte kako su se pelješki motivi odrazili na djelo mlade umjetnice

Piše PSD
12. listopada 2021. - 12:18

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica u prizemlju Narodne knjižnice otvorena je prva samostalna izložba dubrovačke umjetnice Sunčane Barbarić nazvana ''Stazama snova/traganja''.

Uz autoricu, izložbu su otvorili akademska slikarica Andrea Vukoja te restaurator i slikar Robert Kralj.

- Sunčanino slikarstvo satkano je portretima u kojima se osim spomenute vanjštine pretežno naglašava ono unutarnje, ali i imaginarnim pejzažima sanjive, smirene i pomalo mistične atmosfere.

U ovom opusu umjetnica je objedinila sve ono što voli i sve ono što je odavno njena preokupacija, a to su akvarel i ljudi kojima je svakodnevno okružena.

image
Sunčana Barbarić pred svojim djelima

Sunčana je umjetnica koja svojim papirima prilazi sa strašću, jakim unutarnjim osjećajem za lijepo i emotivno. Njena neiscrpna motivacija proizlazi iz ljubavi prema ljudima, a posebice prema obitelji i situacijama koje je svakodnevno inspiriraju.

Ovim opusom upućuje na bitnost obiteljske povezanosti i sloge u građenju zdravih odnosa i odrastanja te ostvarivanja svog punog potencijala u onome što od malena isprepliće cijeli njen život, a to je slikarstvo – istaknula je Vukoja, ujedno i autorica popratnog teksta izložbe.

Barbarić je naglasila kako joj je glavna inspiracija za cijelu seriju radova bila činjenica što je puno vremena provela u potpunoj samoći na Pelješcu.

- Udaljena od ostatka svijeta, priroda mi je bila glavni motiv; mora, brda, priroda i životinjski svijet.

Izložbu sam nazvala ''Stazama snova'' jer sam u ovim djelima htjela prikazati taj sanjivi duh, nježnost i toplinu, nešto za čim svi mi tragamo.

To sam prikazala kroz portrete bližnjh osoba, uglavnom obitelji, sestre, brata, a koristila sam se i autoportretima – objasnila je autorica izložbe.

Izložba ostaje otvorena do 24. listopada 2021.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. listopad 2021 12:18