StoryEditor
SlikarstvoBrojni posjetitelji

U Alkarskim dvorima otvorena izložba ‘Poklonstvo Sinju‘: Riječ je o svjetskoj premijeri Trebotićevih djela nastalih u ovoj godini

2. kolovoza 2021. - 08:27

U Galeriji Sikirica otvorena je izložba slika Matka Trebotića naslovljena "Poklonstvo Sinju".

U nazočnosti brojnih Sinjana, ali i likovnih sladokusaca iz Splita, Zagreba i drugih dijelova Hrvatske, izložbu je otvorio sinjski gradonačelnik Miro Bulj. Radi se o svjetskoj premijeri Trebotićevih djela nastalih u ovoj godini. Sam naslov izložbe "Poklonstvo Sinju" može se, s obzirom na životopis Trebotića, odnosno njegove obitelji, shvatiti dvoznačno: kao poklon jednog likovnog velikana gradu s kojim ga još iz najranije mladosti povezuju najdublji ljudski osjećaji i u tom kontekstu poklonstvo, naklon iz zahvalnosti.

image
Galerija Sikirica, izložba apstrakcija Matka Trebotića
Ante Čizmić/Cropix

Glavni 'krivac'

U prigodnom pozdravnom govoru kustosica Galerije Sikirica Dragana Modrić zahvalila je Matku Trebotiću što je svojom izložbom uveličao predstojeće najvažnije sinjske događaje, Dane Alke i Velike Gospe, ujedno predstavljajući kustose same izložbe Milana Bešlića i Branka Franceschija, koji su i autori tekstova u izložbenom katalogu te zajedno s Jelkom Margaritom Bogdanić autori likovnog postava u prekrasnom izložbenom prostoru Alkarskih dvora.

Kao glavnog "krivca" za ovu izložbu kustosica Modrić navela je Milana Bešlića, velikog prijatelja alkarskoga grada i cetinskog kraja iz koga i sam vuče korijene, po ocu iz Potravlja i majci iz Vučipolja.

– Zahvaljujući Dragani, u ovoj se galeriji često i rado predstavljaju vrhunski kulturni umjetnici. Trebotić je autor čvrsto vezan uz svoj zavičajni prostor, on je Antej iz grčke mitologije, ali za razliku od toga junaka nikada se kroz svoja djela nije uzdigao iznad tla svoga zavičajnog prostora i kršćanske duhovnosti, koji su mu u slikarstvu bili najsnažnija poveznica i temeljna odrednica – kazao je, uz ostalo, Milan Bešlić.

image
Dragana Modrić, Milan Bešlić i Matko Trebotić
Ante Čizmić/Cropix

– Kroz dugogodišnje reduciranje stvarnosti na kulturološku i topografsku tipologiju, potom na znak i simbol, danas u Trebotićevu najnovijem izdanju vidimo čistu impresiju kraja koji je uvijek najbliži slikarevu srcu, njegovu slikarsku domovinu sazdanu od boje i poteza i ničega više. Trebotić nam otkriva zaboravljenu pouku apstraktne umjetnosti – kazao je Branko Franceschi.

Posveta (i) ocu

Na kraju se prigodnim riječima obratio i autor, podsjećajući da je rano djetinjstvo, nakon što je rođen u Milni na Braču, proveo u Sinju.

– Moj otac je bio učitelj. Živjeli smo u Sinju, a on je svaki dan pješačio do škole u Karakašici i natrag. Prijateljevao je s obitelji Tripalo, koje u Sinju više nema. Zahvaljujući tom prijateljstvu ja sam na intervenciju Mike Tripala, kada sam na studiju arhitekture u Beogradu postao beskućnik, a nakon što je njegova oca moj otac zamolio za pomoć, dobio studentski krov nad glavom. Zato je ova moja izložba "Poklonstvo Sinju" na neki način posvećena i mojemu ocu – kazao je Matko Trebotić.

image
Matko Trebotić
Ante Čizmić/Cropix
Gradonačelnik Miro Bulj: Galerija Sikirica dobiva vlastiti prostor

Otvarajući izložbu, gradonačelnik Miro Bulj najavio je da će u najskorije vrijeme, za godinu-dvije, Galerija Sikirica dobiti vlastiti prostor unutar kompleksa ex vojarne Ivaniša Nelipića. Otkako je utemeljena, kada je akademski kipar Stipe Sikirica svoj opus darovao gradu Sinju, Galerija Sikirica je dogovorom Grada i Viteškog alkarskog društva u podstanarstvu Alkarskih dvora

item - id = 1117064
related id = 0 -> 1125418
related id = 1 -> 1122939
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2021 07:36