StoryEditorOCM
SlikarstvoSto godina poslije

Svega blaga: Izložba radova Ivana Meštrovića u dugoratskoj galeriji ‘Krug‘ oduševljava

Piše Milena Budimir
19. kolovoza 2023. - 14:43

Svega blaga u Dugome Ratu. Otvorena je izložba radova velikana hrvatske i svjetskog kiparstva Ivana Meštrovića, povodom 140. obljetnice njegova rođenja.

image
Nikola Vilic/Cropix

Prije točno sto godina pak izdana je Litografska mapa njegovih radova i prvi je put prezentirana na XVII. izložbi Proljetnog salona, u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, i upravo su ti radovi izloženi u dugoratskoj Galeriji "Krug". Riječ je o 21 listu iz litografske mape i jednoj skulpturi, portretu Olge Klein, najmlađe sestre Meštrovićeve prve supruge Ruže, izrađenom u bronci 1906. godine. Meštrović ju je nazvao "Djevojčica pjeva" ("Singendes Madchen").

image

Osim litografija, izlozena je i broncana bista Djevojcica pjeva.

Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix

Svi su izlošci vlasništvo obitelji Ante Kaštelančića, čija je kći Sabina Kaštelančić brižno skrbi o njima, kao i o pisima koje su Ivan i Ruža razmjenjivali tijekom i nakon braka.

image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix

- Rasni crtači, veliki umjetnici, uvijek su imali što pametna reći kredom, olovkom, grafitom..., crtežom. Najčešće nisu u pitanju tek skice za eventualne skulpture već integralna djela koja računaju na svojevrsni haiku i permutiranje kao refleksiju izuzetne kreativne kombinatorike. S par izuzetaka i kod Meštrovića je manje uvijek više! Baš kao u glazbi, svaka je stanka ispunjena nagovještajem, iščekivanjem onoga što će netom poteći. U pitanju je "predah" u kojemu smo spremni rezimirati prijeđeno, ali i trasirati novu etapu, frazu, kadencu, pjesmu. Meštroviće litografije, što se crteža tiče, uglavnom su strogo kontroliranog poteza, istina nastaju slobodno ali uz dozu kontrole. Kontekst nastanka mape možemo tražiti u povratku Ivana Meštrovića u domovinu nakon neprekidnog boravka po europskim kulturnim središtima u prva dva desetljeća prošlog stoljeća, u njoj su sublimirani različiti tematski slojevi, radi se o svojevrsnom prožimanju religijske, povijesne i svjetovne problematike - napisao je Igor Brešan u izložbenoj monografiji, kao jedan od organizatora.

image

Sabina Kastelancic i Igor Bresan

Nikola Vilic/Cropix

Izložba se može razgledati do zadnjeg dana kolovoza, svakim radnim danom od 19 do 21 sat.

image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:43