StoryEditor
Slikarstvopogodak usridu

Prvi Sinjski salon obuhvaća više od sto radova dvadesetak umjetnika od Stipe Sikirice do Siniše Labrovića

4. rujna 2020. - 12:51
Doajen Stipe Sikirica zastupljen je na Sinjskome salonu Jakov Prkić/CropixJakov Prkić/Cropix

Poslije Zagreba i Splita, i Sinj je dobio svoj umjetnički salon. Njegovo prvo izdanje, pod nazivom "Sinjski salon", zajednički su kroz partnerski odnos priredili Galerija Sikirica u sastavu Kulturno-umjetničkog središta Sinj i Muzej Cetinske krajine.

Izložba prvog "Sinjskog salona" otvorena je u Galeriji Sikirica bez izravne nazočnosti gledatelja, sve, dakako, zbog prijetnje virusa SARS CoV-2, ali se samo otvaranje moglo pratiti uživo preko live streama preko FB stranice Galerije Sikirica. Svi koji žele mogu razgledati izložbu do 5. listopada svakoga radnog dana od 9 do 12 i 17 do 19 sati, uz obaveznu dezinfekciju na ulazu, nošenje maski i održavanje distance.

Izložba predstavlja cjelovitu Umjetničku zbirku Muzeja Cetinske krajine, a obuhvaća više od stotinu radova 20-ak autora koji su podrijetlom ili tematikom vezani uz prostor alkarskog grada i(li) kraja.

Među njima su Frane Šimunović, Stipe Sikirica, Pavle Perić, Ivo Filipović Grčić, Anton Vrlić, koji je najzastupljeniji, i drugi. Na otvorenju su prigodno govorili Tonći Pletikosić i Darija Domazet, ravnatelji Kulturno-umjetničkog središta Sinj i Muzeja Cetinske krajine te kustosice prvog izdanja "Sinjskog salona" Dragana Modrić i Anđela Galić.

- Susreli smo se s mnoštvom materijala iz fundusa našega Muzeja. Željeli smo stvoriti prostor u kojemu će se posjetitelji naći u ulozi muzejskih djelatnika i ponaosob prosuđivati o izložbenim eksponatima – kazala je Anđela Galić.

- Ova izložba sastoji se od dva dijela. Prvi obuhvaća umjetničku zbirku Muzeja Cetinske krajine. U drugom dijelu uvrstili smo skupinu umjetnika za koje smatramo da bi trebali biti prisutniji u javnom i kulturnom životu Sinja. Radi se o Ivani Poljak i Nedi Mandac te Siniši Labroviću i Anti Filipoviću Grčiću. Njihovi radovi vezani su uz radničku prošlost Sinja, a povezano s tim i na proces društvene emancipacije žena – kazala je Dragana Modrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

08. rujan 2020 13:13