StoryEditorOCM
SlikarstvoMetamorfoze

Likovna priča Tee Morić Šitum u linijama, plohama i bojama

Piše Jasenka Leskur
23. kolovoza 2022. - 15:23

Splitska slikarica Tea Morić Šitum predstavlja drugi dio ciklusa "Metamorfoze" u prostoru Hrvatsko-francuske udruge "Alliance Française", a izložba se može razgledati do 8. rujna.

"Jedinstvenim likovnim govorom Tea Morić Šitum izražava sve ono što je neizrecivo riječju. Svijet linija, ploha i boja gradi likovnu priču – priču koja materijalizira osjećaje, izazove i traganja umjetnice. Forma koja je inicijalno krenula iz motiva vaze s cvijećem razložila se u osnovne oblike koji su se oslobodili kompaktnosti i objedinjenosti uvjetovane figurativnim izrazom. Slobodnim kretanjem oblika ostvarena je otvorenost i promjena suodnosa ne samo ploha već i boja – njihove dinamike i kontrasta. Pojedine kompozicije djeluju krajnje smirujuće, tiho i kontemplativno, no ne i statično i zamrznuto. Riječ je o energiji utjelovljenoj i izraženoj kroz boju, sklad oblika i uravnoteženost kompozicije. Specifična paleta boja jedan je od ključnih psihičkih kreatora djela u novom ciklusu slika Tee Morić Šitum", smatra povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol, koja također kaže:

"Tea Morić Šitum odlučila se za hrabar potez ulaska u posve nepoznato. Učenje i istraživanje dovelo ju je do realizacije novog ciklusa radova kroz koji je spoznala vlastite mogućnosti, ali i nove mogućnosti slike. Cilj umjetničina stvaralačkog putovanja od samog je početka bio povratak izvoru, tj. povratak samoj sebi. Misli su duši dale boju, a razgovor duše sa samom sobom ostvaren je slijeđenjem intuicije kao najvišeg oblika spoznaje. Tako je traženje reda i sklada unutar kompozicije postalo traženje smisla unutar našeg bića, a do njegova otkrivenja možemo doći isključivo nadilazeći nametnute okvire i ponirući duboko u svoju bît."

Splitska tiramola

Tea Morić Šitum (1987.) živi u Kaštel Gomilici i uspješno balansira obiteljski život s dvoje male djece, rad u vlastitom ateljeu/galeriji na adresi Sinjska ul. 7, Split, i svoju aktivnu, strastvenu slikarsku praksu. Članica je HDLU-a Split, kao i profesionalnog udruženja umjetnika – Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU).

Pristupajući slikarstvu kao svojevrsnom eksperimentu, ali ujedno i igri, produbila je svoj umjetnički izraz kroz ukupno deset samostalnih izložbi, ali i sudjelovanjem na više od 20 žiriranih grupnih izložbi, što u Hrvatskoj, što u inozemstvu. Na ovoj putanji pokazala je kako se tradicionalne slikarske tehnike mogu prilagoditi potrebama, estetici i duhu suvremenog društva, kako paletom boja, (pre)oblikovanjem tradicionalnih motiva i kroz poruke koje se skrivaju pod gustim nanosima boje.

Tea je idejna začetnica "Splitske tiramole", manifestacije koju je organizirala 2006. i 2007. godine, a koja opstaje do danas. Nastavila je bogatiti svoje iskustvo u ulozi voditeljice Galerije Centra za kulturu Bol na Braču (2010. g.), ali i kasnije kroz suradnje u organizaciji više grupnih izložbi, među kojima se ističe "Natura maris" (Split, Hrvatska – Vannes, Francuska, 2015. g.).

Sudjelovala je na radionicama likovne kritike, likovnim kolonijama, kao i u likovnom i kulturnom životu Splita – primjerice, izradom godišnje nagrade "Vinka Luković" udruge "Mi" za promociju i razvoj volonterstva. Krajem 2021. započela je svoje obrazovanje "ekspresivne art terapije za praktičare", gdje nastoji produbiti svoja znanja u polju art terapije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2023 05:08