StoryEditor
Slikarstvonemirno more

Izložba ‘Povratak kapetana‘ Zlatana Dumanića, umjetnika onkraj klišeja zdravog življenja i političke korektnosti, večeras u Galeriji umjetnina

12. kolovoza 2020. - 08:00
Zlatan Dumanić volio je, živio i odražavao poslovične suprotnosti rodnoga SplitaVojko Bašić/hanza media

U splitskoj Galeriji umjetnina u srijedu u 21 sat bit će otvorena izložba djela pokojnog Zlatana Dumanića nazvana "Povratak kapetana". Koncepciju izložbe potpisuje Branko Franceschi, koji je uz Tonija Horvatića i kustos, a asistentica im je Adriana Perojević.

Zlatan Dumanić, rođen 1951. u Splitu, bio je kapetan i član HULU-a 30 godina. Imao je četrdesetak samostalnih izložbi. Održao je niz multimedijalnih akcija, performancea i programa te izdao velik broj knjiga, pjesničkih zbirki i libreta. Prije 15 godina bio je jedan od hrvatskih predstavnika na Biennalu u Veneciji.

- Galerija umjetnina predstavlja kritičku retrospektivu opusa Zlatana Dumanića koja će publici omogućiti uvid u mnogolikost, složenost i, ne manje važno, ljepotu Dumanićeva rada i dendizam njegova osobnog stila. Građu izložbe uz djela iz fundusa muzeja ponajviše čine umjetnine zatečene u stanu nakon umjetnikove smrti sačuvane zahvaljujući Zbirci Marka i Lucije Marin, kao i otkupljena djela. Izložba predstavlja obrise Dumanićeve multimedijalne ostavštine koja obuhvaća obilje skulptura, instalacija, slika i slikanih kompozicija, crteža, dnevnika, autorskih i eksperimentalnih knjiga.

Dumanićeva karizmatična prisutnost i nepredvidljiv temperament kojima je dekadama unosio naboj u događanja na splitskoj i hrvatskoj umjetničkoj sceni jedna je od najsnažnijih provedbi radikalne postavke avangardnog umjetničkog programa o izjednačavanju umjetnosti i života. Njegov odnos prema stvarnosti bio je beskompromisan, onkraj klišeja zdravog življenja i političke korektnosti. I dok postoje umjetnici koje građanstvo jednoglasno voli, Dumanić je bio umjetnik koji je nadasve volio, živio i odražavao poslovične suprotnosti svoga rodnoga grada, bilježi Franceschi o izložbi koja se može razgledati do 27. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. siječanj 2021 18:18