StoryEditor
KulturaNakon što je Ministarstvo kulture picassovu dubrovačku izložbu poduprlo sa simboličnih 15 tisuća kuna

Skandal s Picassom: Biškupiću vraćeno 15 tisuća doniranih kuna

Piše PSD.
9. srpnja 2008. - 18:05

Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Antun Maračić vratio je Ministarstvu kulture RH ugovor kojim se za

Antun Maračić
organizaciju grandiozne izložbe grafika Pabla Picassa umjesto traženih 150 tisuća kuna, dubrovačkoj galeriji odobrava deseterostruko manji iznos, simboličnih 15 tisuća kuna.

- Istina je, vratio sam ugovor s popratnim dopisom zahvale ministru Božu Biškupiću. Još uvijek se nadam da je bila riječ o greški, no sigurno je da više neću plaziti i nekog moljakati da nam naknadno isplati još novaca. Za mene je to završena priča. Izložba je uspješno realizirana i sada je gotovo. Ministarstvu kulture na kraju mogu samo reći "thank you very much". I bez njih smo se dobro snašli – komentirao je ravnatelj Maračić svoj čin revolta zbog odnosa države prema događaju koji je mjesecima unaprijed najavljivan kao prvorazredan umjetnički doživljaj.

Picassova izložba triju grafičkih serije, čija se vrijednost procjenjuje na oko 1,3 milijuna eura, otvorena je u utorak navečer u Dubrovniku. Postav na tri etaže uključuje 134 grafike španjolskog slikarskog genija posuđene iz njemačkih i švicarskih muzeja i privatnih zbirki. Djela nude kronološki i tematski presjek grafičkog opusa jednog od najpoznatijih svjetskih kubista od 1930. do slikareve smrti početkom 1970-tih.

Serija grafika "Suite Vollard" posvećena Picassovu francuskom prijatelju, meceni Ambroiseu Vollardu smatra se najznačajnijom grafičkom zbirkom 20.st. "Borba s bikovima" serija je nadahnuta Picassovim doživljajem koride, a kritika je uspoređuje s radovima slikareva sunarodnjaka Goye.

Serija "Suite 156" otkriva slikarevu stvaralačku strast i u poodmakloj životnoj dobi.

Božo Biškupić
Grafički postav koji će Dubrovčani moći razgledati do 28.rujna otvorila je dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica. Grad Dubrovnik inače je preuzeo pokroviteljstvo nad izložbom čiju je pripremu i osiguranje platio blizu 200 tisuća kuna.

Umjetnička galerija Dubrovnik prije prihvata djela u klimatizaciju i video-nadzor investirala je 2,5 milijuna kuna.

Gabrijela Bijelić / epeha
foto: arhiv cropix            

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 19:18