StoryEditor
KulturaSplitsko ljeto

Simboličko spajanje dvije strane jadranske obale: u amfiteatru u Saloni ove nedjelje sve ljubitelje baleta čeka prava poslastica

Piše Jasenka Leskur
28. srpnja 2018. - 15:45

"Zaštitničko more" balet je u koreografiji renomiranog koreografa i ravnatelja Baleta HNK Split Igora Kirova u kojemu se simbolički spajaju dvije strane jadranske obale i tematizira zajedništvo i slavlje različitosti, a i rezultat je međunarodnog projekta Heritart, koji je financirala Europska komisija i u kojemu je partner i HNK Split. Ples se može pogledati besplatno u amfiteatru u Saloni ove nedjelje 29. srpnja u 21.30.

"Zaštitničko more" plesni je diptih, čija dva dijela nose naslove "The Edge" i "From Side to Side", u kojima se štiti i slavi različitost i odbacuju se predrasude, a sve jezikom pokreta, plesa i glazbe. Dok je pokret tijela univerzalni komunikacijski sustav koji nastoji preskočiti različite oblike buke u komunikacijskom kanalu, more simbolizira mjesto susreta, duhovnog prepoznavanja te zajedničkog povijesnog i kulturnog habitata.

Upravo je zato za izvedbu odabran mitski ambijent amfiteatra u Saloni, kao mjesto koje predstavlja komunikaciju s kulturom koja ga je izgradila i ostavila nam ga u naslijeđe. U prvom dijelu diptiha pokretom će komunicirati Ajla Kadrić, Jaclyn Ann Higgins, Irina Čaban Bilandžić, Matea Milas, Hazuki Tanase, Pavel Aleksandrov, Aaron Kok, Salvatore Cerulli, Ivan Boiko i Remus Dimache, a prate ih glazba Vivaldija, Mozarta i Bacha. "From Side to Side" izvode Salvatore Cerulli, Jaclyn Ann Higgins, Aaron Kok, Ajla Kadrić na glazbenoj podlozi Balanescu Quarteta.

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 17:15