StoryEditorOCM

Senka Bulić postala v.d. ravnateljice šibenskog teatra

Piše PSD.
15. prosinca 2010. - 19:30
Na sjednici održanoj u utorak, Kazališno vijeće HNK Šibenik prihvatilo je otkaz ugovora o radu dosadašnjeg ravnatelja Dragana Zlatovića i za v.d. ravnateljicu kuće od 1. siječnja 2011. godine predložilo Senku Bulić, koja je donedavno bila iznimno uspješna ravnateljica Pučkog učilišta i Scene Gorica u Velikoj Gorici.

- Nakon najava o odlasku dosadašnjeg ravnatelja Zlatovića, stupili smo u kontakt sa Senkom Bulić i pozvali je prošloga tjedna na razgovor te da, uostalom, razgleda naše kazalište i sve njegove mogućnosti - rekao nam je dogradonačelnik Petar Baranović.

Pravo rješenje

- Smatrali smo da je Senka Bulić dokazana kazališna umjetnica i stručnjak u toj oblasti i da je pravo rješenje za sve ambicije koje naša kazališna kuća ima od trenutka kad je iz regionalnog kazališta, odlukom gradskih vijećnika, i formalno stavljena u red nacionalnih kuća te dobila naziv Hrvatsko narodno kazalište.

Taj status svakako traži i određene iskorake u programu, a Senka Bulić ponudila je za sada radni, okvirni program po kojem je već sada vidljivo da će sadržajem i kvalitetom biti primjeren statusu HNK Šibenik, a prihvatila je i financijski okvir koji je za nas realan - dodaje Baranović.

Kazališno vijeće, jedino koje po zakonu daje prijedlog za ravnatelja kazališne kuće, taj svoj prijedlog o imenovanju Senke Bulić za v.d. ravnateljice HNK Šibenik uputit će šibenskom Gradskom vijeću.

No, tamo oporba (HDZ) najavljuje da neće glasati ni za jednog ravnatelja koji nije iz Šibenika.

- Nadam se da će gradski vijećnici pokazati maksimum odgovornosti prema ovome gradu i dignuti se iznad politike, na dobrobit kulture Šibenika - kaže Baranović.

- Mislim da nije u redu, u vrijeme i u društvu u kojem živimo, bezuvjetno tražiti da ravnatelj kazališne kuće bude iz Šibenika, to nije slučaj ni u jednoj sredini u Hrvatskoj. Šibenski umjetnici oduvijek su prihvaćeni u zemlji i svijetu pa i Šibenik za umjetnike mora biti otvoren grad.

Prijedlog za v.d. ravnatelja bit će razmatran na idućoj sjednici Gradskog vijeća kad će biti imenovano i novo Kazališno vijeće. Ono će, pak, početkom iduće godine raspisati i natječaj za stalno zaposlenog ravnatelja HNK Šibenik kojeg, također, mora potvrditi Gradsko vijeće Šibenika.

jordanka grubač, foto: arhiv cropix

‘Želim raditi’

Vidjela sam teatar i njegove tehničke mogućnosti koje, pak, uvjetuju profil predstava, njihovu estetiku pa i sadržaj, rekla nam je Senka Bulić.

- Scena je dosta ograničena jer je plitka, no tome se valja prilagoditi, a tehničke nedostatke koliko je moguće otkloniti. Ne namjeravam izlaziti iz okvira suvremenog, građanskog, javnog kazališta koje mora biti mjesto kreacije, umjetničkog stvaranja ali i edukacije, dakle sve slično onome što se radi u svijetu. Željela bih odmah krenuti s predstavama, da Šibenik vidi što znači živjeti s kazališnim umjetnicima, želim da radimo predstave koje će biti lijepe, umjetničke, edukativne. I želim istražiti grad i sve njegove potencijale na glazbenoj, likovnoj sceni, i uključiti ih u rad teatra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 02:56