StoryEditor
KulturaIZLOŽBA SLAVNOG ŠPANJOLSKOG KUBISTA do sada PRIVUKLA ŠESTOTINJAK POSJETITELJA

Samo sedamdeset Dubrovčana razgledalo Picassovu izložbu

Piše PSD.
16. srpnja 2008. - 16:40

U prvom tjednu od otvorenja, izložbu grafika španjolskog slikarskog genija Pabla Picassa u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik obišlo je šestotinjak posjetitelja, što samo potvrđuje očekivanja da će postav biti ovoljetni hit nacionalne umjetničke scene.

- Dosad najbolje ide prodaja individualnih ulaznica po cijeni od 40 kuna. Prodano ih je 520, najviše stranim turistima i posjetiteljima iz kontinentalnog dijela Hrvatske. Za njih je svakog sata organizirano stručno vođenje koje posredstvom student-servisa rade dvije studentice s dubrovačkog sveučilišnoj odjela za restauraciju. Nudimo i ulaznice za skupine iznad deset osoba po cijeni od 30 kuna, dok za 20 kuna izložbu mogu obići Dubrovčani, te školske ekskurzije koje očekujemo potkraj ljeta- kaže nam Ana Sessa iz tajništva UGD, pomalo razočarana posjetom tek 70 Dubrovčana, kao i potpunim izostankom organiziranih razgledavanja putnika s cruisera, unatoč poduzetim promidžbenim akcijama. 

Sessa ističe kako se osim ulaznica, dobro prodaju i luksuzni prateći katalozi izložbe koji stoje stotinu kuna, a dosad ih je "otišlo" četrdesetak.

- Posebna atrakcija su i platnene vrećice s amblemom, kojim je prodano tridesetak po pojedinačnoj cijeni od 30 kuna. Zanimanje posjetitelja vlada i za plakatima formata B1, tiskanih na finom masnom papiru, identičnima propagandnim plakatima izložbe kakvi se susreću po dubrovačkim hotelima i oglasnim prostorima, koji se također prodaju za 30 kuna. Još popularniji su B2 plakati, otisnuti na papiru za grafike i spremni za uokvirivanje. Takci plakati stoje 40 kuna, a tiskani su na grafičkom papiru s tri motiva iz svake od triju zbirki Picassove grafičke serije "Suite Vollard", "Borba s bikovima" i "Suite 156", pojašnjava Ana Sessa, uz napomenu da su ljubiteljima opusa katalonskog kubista u ponudi i pet vrsta tematskih razglednica po cijeni od 10 kuna, kojih je dosad prodano 114.

Gužva na otvorenju izložbe / Arhiv CROPIX

Flyeri i depiliani vezani vezani uz dubrovačko "gostovanje" Picassovih djela iz njemačkih i švicarskih muzeja i privatnih zbirki mogu se nabaviti besplatno. Izložba ostaje otvorena do 28.rujna, pa se prava najezda školskih organiziranih skupina tek očekuje.

Gabrijela BIJELIĆ / epeha

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 18:57