StoryEditor
Kulturačudo na sućidru

Rođenje izložbe 'Iz ničega' Vice Tomasovića večeras u Galeriji Studio 21 u Splitu

Piše PSD.
17. listopada 2019. - 18:10

Galerija Studio 21 najavljuje rijetku likovnu priliku za Splićane, ne samo za Sućidrane, da se upoznaju s iznimno zanimljivim radom omiškog umjetnika Vice Tomasovića, ovdje s ciklusom "Iz ničega". Izložba se otvara danas u 20 sati i može se pogledati do 27. listopada.

Vicin rad je zanimljiv jer pored vješte formalne komponente poziva na dešifriranje. Na pamet pada Bosch zbog mnoštva u prizoru, ali Tomasović je za razliku od Nizozemca naizgled posve oslobođen kršćanske alegorije. Dodirna točka mogao bi im biti kreacionizam, ne nužno i odnos prema njemu.

Ovako to vidi kustos izložbe Toni Horvatić: "Život i pitanje njegova ishodišta centralno je pitanje ovog ciklusa radova iskričavog kolorita živih boja na akromatskim (crnim, bijelim i svim sivim) neutralnim pozadinama čije opravdanje vidim u distanciranom pomaku autora od vlastitog djela. Izbjegavaju se uplitanja u rezonance i putanje, život je dan, slikar nakon tog primarnog impulsa koji kao trag ostavlja na površini neutralnog platna nastoji da više s njim nema ništa ili gotovo ništa. Odmiče se u poziciju promatrača i napušta pijedestal uznesenja kreativnog čina stvaranja. Želi biti dio nas koji dolazimo naknadno i razlomiti barem jedno pitanje s nama u krugu. Odakle život? Iz ničega? Kao i svemir ili ipak ne? Kako nešto može nastati iz ničega?"
J. Kosanović

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 20:09