StoryEditor
KulturaNagrade Split film festivala u ženskim rukama

Prva nagrada dugog metra STFF-a Shengze Zhu za film o streamingu, kratkometražna Petri Zlonogi za 'Jedan od mnogi', a nagrada 'Ivan Martina' Petri Pavetić Kranjčec

Piše Siniša Kekez
26. rujna 2019. - 00:02

Pobjednik u Međunarodnoj konkurenciji dugometražnog filma 24. Split Film Festivala je Shengze Zhu za film "Present. Perfect". Žiri je istaknuo da film "otkriva složenost fenomena streaminga kao društvene prakse. Opredijeljenost filma da pokazuje marginalizirane živote s poštovanjem i humorom pruža prostor za nečuvene glasove".

Posebno priznanje žiri je dodijelio "Trećoj ženi" Ash Mayfair, erotskoj, ali brutalnoj povijesnoj drami o 14-godišnjakinji udanoj za bogatog zemljoposjednika. Žiri je posebno pohvalio kameru, vizualne metafore i glumački rad.

Žiri za dugometražni film činili su Helen De Witt, savjetnica Eksperimentalnog programa za London Film Festival, Anđelo Jurkas, hrvatski redatelj, pisac i glazbenik, te njemački filmski autor Berndt Schoch.

Pobjednica u Međunarodnoj konkurenciji kratkometražnog filma je Petra Zlonoga za film "Jedan od mnogih". "Iako jednostavan u svojoj osnovi, film ne odbacuje kompleksnosti svoga poetičnog, jedinstvenog izričaja. Njegov organski tok pruža osjećaj umjetničkog djela koje živi vlastiti život, neprekidno preispitujući mjesto pojedinca u svemiru, neminovno pitanje identiteta", zapisao je žiri, koji su činili Robert F. Arnold, američki autor eksperimentalnih filmova i profesor na Montana State Universityju, Vita Larvo, hrvatska filmska autorica i likovna umjetnica, te Carlos J. Lopes, portugalski redatelj i scenarist čija su strast LGBTQI filmovi.

Taj je žiri posebno priznanje dodijelio filmu "Jo e Pu" Roberta Barberyja. "Barberyjev hrabri kratki film intenzivno je i autentično djelo s izvanrednim glumačkim ostvarenjima. Film koji je također vrlo živ, naglašen mračnom fotografijom i snažnim zvukom. Slika je upotpunjena bogatom naracijom, s velikom pažnjom usmjerenom na detalje. Izvrstan prvijenac", zapisao je zaključno žiri kratkometražnog filma.

 

Hrvatski 'corpus'
'Martinac' Petri Pavetić Kranjčec

Nagrada "Ivan Martinac", namijenjena najboljem filmu iz programa Hrvatski film, ove godine je dodijeljena kratkom eksperimentalnom filmu "Corpus" Petre Pavetić Kranjčec.
"Film s krajnjim povjerenjem u specifične izražajne mogućnosti medija pokretnih slika odašilje željenu estetiku. Premošćujući vrijeme, ukazuje na snagu čistoće medijskog izraza koji i danas snažno djeluje, krčeći put prema mogućnostima nadolazeće budućnosti svih oblika vizualne komunikacije", piše u obrazloženju nagrade.

 

#NAGRADE#SPLIT FILM FESTIVAL#IVAN MARTINAC#PETRA ZLONOGA

Izdvojeno

05. srpanj 2020 13:41