StoryEditor
Kulturaposthumna počast

Promocija monografije trogirskog meštra crteža Jerolima Ostojića u Galeriji 'Cata Dujšin Ribar'

Piše Gordana Dragan
6. studenog 2019. - 16:00

U sklopu proslave Dana grada i blagdana sv. Ivana Trogirskog, zaštitnika grada, u muzejskoj Galeriji “Cata Dujšin Ribar”, večeras u 19 sati, predstavit će se monografija crteža, nažalost, rano preminulog trogirskog umjetnika Jerolima Ostojića. Jednog od rijetkih u suvremenom likovnom stvaralaštvu koji je njegovao crtež kao samostalan izraz.

Riječ je o pregledu, odnosno retrospektivi njegovih crteža, koja nikad prije nije prikazana i okupljena na jednom mjestu. Ostojić je spomenutu monografiju planirao tiskati za života, ali u tome ga je zaustavila bolest i smrt. Supruga Anka posmrtno mu je ispunila tu želju.

Monografiju tiskanu u vlastitu izdanju u 300 primjeraka, čije korice su likovno oblikovali Tia i Fedor Džamonja, predstavit će dr. sc. Fani Celio Cega, ravnateljica Muzeja grada Trogira, mr. sc. Barbara Gaj, viša predavačica na Akademiji likovnih umjetnosti u Splitu, te kustosica trogirskog muzeja Aleksandra Bilić Petričević.

Od rane mladosti, Ostojić se bavi likovnom umjetnošću, i crtanjem, i slikarstvom, grafikom, ilustracijom i scenografijom. Smatrajući crtež temeljnom vještinom bilo kakvog likovnog rada, autor neumorno istražuje i eksperimentira na području crteža više od četiri desetljeća, koristeći sva njemu dostupna sredstva, materijale i podloge za crtanje. Tankoćutnost, koncepcijska jasnoća i minuciozan rad, a nadasve ustrajnost, iznimno su važni čimbenici u njegovim radovima – navela je u predgovoru monografije Barbara Gaj.

Pored toga, njegovi crteži odišu smirenošću, kompozicijskom odmjerenošću, čak kad su u pitanju brze skice krokijevskog karaktera. Autor stvara bogate ikoničke i grafičke površine, koristeći se ne samo linijama kao glavnim gradbenim likovnim elementima, već točkama, plohama, odnosima tame i svjetla, različitim tekstualnim modalitetima, plošnim i perspektivnim prostornim rješenjima te mnogim drugim elementima vizualnog jezika. Jedan dio radova pripada i tematskom ciklusu “Trogirske vedute”, budući da je geneza Trogira za Jerolima Ostojića bila izuzetno važna, i u njegovu svakodnevnom životu i u umjetničkom izričaju, u kojem su sadržana stoljeća i generacije njegove obitelji, koje su živjele u Trogiru te su za sobom ostavile značajan povijesni trag, navela je Gaj. •

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 00:25