StoryEditorOCM

Program koji obećava: splitsko Hrvatsko narodno kazalište otkrilo adute

Piše PSD.
25. rujna 2008. - 21:48

Tri ravnateljice ansambala HNK Split, Almira Osmanović koja već šest godina vodi Balet, i nove čelne osobe Opere i Drame, Maja Žarković i Dubravka Lampalov, predstavile su program nove sezone u splitskoj nacionalnoj kazališnoj kući.

- Ubuduće ćemo barem biti ljepši - primijetio je intendant Milan Štrljić aludirajući na ženski trolist koji sada vodi teatar. 

Predviđeno je dvanaest premijera, a Almira Osmanović je najavila otvaranje sezone 13. listopada s Mendelssohnovim baletom “San ljetne noći” u koreografiji Yourija Vamosa, koji je ovoga ljeta bio izveden na Sustipanu, a sada će se preseliti na veliku scenu.

Balet priprema i Minkusovu “Bajaderu”, koju će postaviti Valentina Ganibalova. Almira Osmanović je zaključila da je ansambl konačno spreman za ovaj teški komad, a predstava, čija je priča smještena u staru Indiju, bit će vrhunski tehnički i kostimografski opremljena.

Nova ravnateljica Opere Maja Žarković ustvrdila je da nakon velikih uspjeha koje je operni ansambl ostvario prošlih godina, neće biti teško nastaviti ga voditi.

Drama kolo vodi

Prva operna premijera bit će omiljeni “Spli’ski akvarel” Ive Tijardovića, koji će režirati Krešimir Dolenčić, a njime će se obilježiti i osamdeseta obljetnica praizvedbe ove operete u kojoj će surađivati Drama, Opera i Balet.

Zatim će biti obnovljena “Judita” Frane Paraća, zajedno će se prikazati Mascagnijeva “Cavalleria rusticana” i Puccinijev “Gianni Schicchi” te na kraju komorna opera Mirele Ivčević “Za tri lipe”. Tako je operni program raspoređen između klasika i suvremenih autora.

Najviše novih naslova ponudit će Drama, a o njima je govorila Dubravka Lampalov. Redatelj Georgij Paro krenut će tragom misli velikoga renesansnog filozofa Erazma Roterdamskog i postaviti na scenu njegovu čuvenu “Pohvalu ludosti”, cinični monolog iz usta boginje Ludosti kojim se obrušava na svjetsku glupost.

Unatoč morbidnome naslovu, “Bog masakra” suvremene francuske autorice Yasmine Reza je ironijska komedija koja će igrati u režiji Nenni Delmestre na sceni Gradskog kazališta lutaka.

Dramu “Prije sna” Lade Kaštelan, priču o šest žena na ginekološkom odjelu, režirat će Ivica Boban, a Aleksandar Ogarjov sada će se prihvatiti Dostojevskog i njegova “Zločina i kazne”.

U planu je još “Gronholmova metoda” suvremenoga katalonskog dramatičara Jordija Galcerana, koju postavlja Želimir Mesarić, a obrađuje temu poljuljanih identiteta četvorice likova. Također, očekuje nas i “Seviljski brijač” Pierre-Augustina Carona de Beaumarchaisa, kojega će režirati gost iz Slovenije Rene Maurin.

JASMINA PARIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2022 01:13