StoryEditor

PREMIJERA U SPLITU "Parada" smijeha i suza

Piše PSD.
15. prosinca 2011. - 09:51

Nakon Zagreba i Rijeke, paradirala je kontroverzna “Parada“ Srđana Dragojevića noćas i pred splitskim auditorijem. Za razliku od ljetošnje “Parade srama“, Dragojevićeva “Parada“ dočekana je u Splitu širom otvorenih ruku.

- Razgalile su nas divne reakcije publike i srdačan prijem. Super nam je na cijeloj ovoj kinoturneji - izjavio nam je glavni glumac “Parade“ Nikola Kojo koji je, s redateljem Dragojevićem, predvodio ekipu filma na splitskoj premijeri (Dejan Aćimović, Miloš Samolov...).

Projekcija u “Cinestarovoj“ najvećoj dvorani prošla je u krajnje pozitivnom ozračju. Nismo opazili da je neki gledatelj zamjerio pojavu srpskog “gaya“ u majici s natpisom “Hajduk živi vječno“.

- Za to nije ni bilo razloga. To je tema za primitivce - prokomentirao nam je Igor Štimac, kojemu se film jako svidio.

- Izvanredno, nasmijao nas je do suza, a onda bacio u bed - dodao je Štimac nakon odjavne špice. Doista, publika se od srca smijala na verbalne i fizičke gegove kojima “Parada“ obiluje i potom jecala na samome kraju filma. U publici su se mogle utiho čuti riječi “nisam peder, ali ću zaplakat“.

Populistička tragikomedija

- Na ovako pametan način izvući jednu tako goruću temu... to mogu samo naši susjedi. Svaki Splićanin bi se mogao i trebao posramiti nakon ovog filma. Nisam pobornik “gay pridea“, ali poslije “Parade“ žao mi je što nisam - rekla nam je Ana Gruica i ukratko sumirala poruku populističke tragikomedije o toleranciji i razumijevanju, neovisno o vjeri i naciji.

Robert Kurbaša predviđa “Paradi“ veliki uspjeh i u ovdašnjim kinima, a posebno mu je drago što je na filmu koprodukcijski sudjelovala ekipa iz čitave ex-YU, uključujući i hrvatske glumce.

Inače, u publici su još viđeni i Jurica Pavičić, Boris Dežulović, Ante Tomić, Ivica Ivanišević, Mladen Badovinac, Dječaci, ekipa iz Gitka...

MARKO NJEGIĆ
Foto: Vladimir Dugandžić / CROPIX 

item - id = 151721
related id = 0 -> 548487
related id = 1 -> 233389
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 07:40