StoryEditor
Kulturaotvaranje na festivalu svjetske književnosti u Splitu

Posljednja vještica, Anica Pavković, spaljena u Osijeku 1748. bit će tema novog romana Ivane Šojat

10. rujna 2019. - 00:40

U ponedjeljak navečer, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića otpočeo je splitski program Festivala svjetske književnosti predstavljanjem romana "Ezan" književnice Ivane Šojat.

Festival se već sedam godina održava u Zagrebu, a Split se pridružuje po četvrti put. Splitski dio programa održava se četiri dana, s domaćim književnicima kao gostima, a ravnateljica knjižnice Grozdana Ribičić već je za iduću godinu najavila opsežniji program i inozemna imena.

Roman "Ezan" su u neformalnom razgovoru, dotičući se raznih tema, predstavili sama autorica i moderator Jasen Boko.
Riječ je o opsežnom romanu čija je radnja smještena u 16. stoljeće. Dječak Luka, iz bosanske Jablanice, kao "danak u krvi" odveden je u Tursku, promijenio je ime i vjeru, postao ratnik i prigrlio novu kulturu. Pred kraj života sjeća se bitaka, ljubavi, prijateljstava i znamenitih događaja u kojima je imao udjela - živio je u vrijeme Sulejmana Veličanstvenog i Nikole Šubića Zrinjskog.

- Roman "Ezan" (čiji naslov označava poziv na molitvu) slijedi prastaru pripovjedačku tradiciju koja je k nama došla još iz Perzije iz vremena Šeherezade. Na taj način pripovijedali su i Andrić, i Selimović, i Aralica do početka devedesetih. Iznimno je to mudra knjiga koja otvara brojna etička pitanja, a premda obiluje muškim temama, bitkama, jataganima i krvi, opet je pisana iz nekakve meke, lirske perspektive, rekao je Boko.

Ivana Šojat, koja se za ovo djelo dugo pripremala istražujući povijest islama navela je kako smo skloni povijesna zbivanja zaodijevati u mitove i na događaje gledati pojednostavljeno, crno-bijelo. Ipak, ona zaključuje kako se veliki dio povijesti ne sastoji od ratovanja nego od prožimanja.

- Islam nam je sačuvao i prenio antku, a dijelovi Europe koji su bili pod njegovom upravom, bili su i najnapredniji, poput Andaluzije, naveo je Boko.

Autorica je pak dodala kako se njen Luka, odnosno Ibrahim, iz kulture koja se boji vode, zaboravila je na sapun i ne poznaje ogledalo, susreće sa samim sobom u posve novoj sredini. Upravo je zato uvela i motiv zrcala u kojemu dijete, noseći dva ibrika puna vode, prvi put sagledava svoj lik.

Ovom prilikom bilo je riječi i o drugim temama, o Domovinskom ratu u kome je autorica kao dragovoljka i sama sudjelovala i o njenom eseju koji je nedavno izazvao velike polemike.
- Pisala sam o tome kako smo ratovali zato da obranimo svoj grad, a ne zato da danas budemo "moralne verikale", rekla je, tvrdeći da je ljuti činjenica što nas "bezidejna bagra" i danas neprestano drži u napetosti, crpeći nadahnuće u poratnoj gorčini.

Ivana Šojat već je otpočela rad na novom romanu. Odala je da će se baviti Anicom Pavković (ili Pauković) posljednjom "vješticom" koja je osuđena i spaljena u Osijeku 1748. godine.

Sada, u Splitu, možda napiše i koji stih, jer, veli, Split, u kojem je kod tete na Skalicama provodila ljeta i kupala se na Mornarevom bazenu, uvijek navodi na pisanje poezije.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 10:57