StoryEditor

Piccasova Guernica u prilično lošem stanju

Piše PSD.
21. srpnja 2008. - 10:47

Stručnjaci madridskog muzeja Reina Sofia proučili su stanje Picassove "Guernice", koju je slavni slikar naslikao 1937. godine, i zaključili kako je slika u "prilično lošem, ali stabilnom stanju", prenio je nedjeljni El Pais.

Stručnjaci Muzeja suvremene madridske umjetnosti, u kojemu je od 1992. godine izloženo ovo veliko platno (7,8 x 3,5 m), nakon više od deset godina počeli su proučavati oštećenja nastala na njemu tijekom godina.

Slika je nastala 1937. godine u Parizu, kada je Picasso želio izraziti žestok prosvjed protiv nacističkog zračnog bombardiranja baskijskog sela Guernice.

Slika je tijekom godina bila izlagana u mnogim državama i gradovima, zbog čega je na njoj tijekom brojnih transporta došlo do stanovitih oštećenja. Dugo je bila izložena u Muzeju moderne umjetnosti (MoMa) u New Yorku gdje je restaurirana, a 1981. vraćena je u Španjolsku gdje je isprva bila izložena u Pradu, a potom u muzeju Reina Sofia.

Stručnjaci tvrde da su oštećenja posljedica zuba vremena te da je, kako je rekao šef Odjela za restauraciju i konzervaciju muzeja Reina Sofia, Jorge Garcia Gomez-Tejedor, u prilično lošem, ali stabilnom stanju.

- Prilično je patila u prošlosti i sada joj je potrebna posebna pozornost, no za sada nema govora o ponovnoj restauraciji, objasnio je Garcia Gomez-Tejedor, jer postoji opasnost da se ošteti originalna boja.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 19:16