Kultura"Muškarac u crvenom ogrtaču" skrivao se vlasništvu američkog kolekcionara

Otkriven nepoznati Mozartov portret vrijedan milijune dolara

Piše PSD.
14. ožujak 2008. - 17:51

Autor otkrivenog portreta mogao bi biti slikar Joseph Hickel
Slika pod nazivom "Muškarac u crvenom ogrtaču" navodno je zapravo dosad nepoznati portret skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Činjenicu da je upravo Mozart prikazan na portretu dokazao je kanadski stručnjak za Mozarta Cliff Eisen, priopćilo je u petak sveučilište King's College u Londonu. Slika veličine 48 sa 36 centimetara prikazuje skladatelja upravo u
onom ogrtaču što ga je opisao 1782. u pismu svome ocu.

Vrijednost slike, koja se od 2005. nalazi u vlasništvu jednog američkog kolekcionara, procjenjena je na nekoliko milijuna dolara. Autor portreta mogao bi biti jozefinski dvorski slikar Joseph Hickel, a njegov se nastanak procjenjuje na 1783. godinu.

Navodno je riječ o daru Hickela Mozartu u znak zahvale za skladanje serenade KV375, a pretpostavlja se da je slika kasnije pripadala obitelji Mozartova prijatelja Johanna Lorenza Hagenauera iz Salzburga. Na Mozarta upućuju i pisma i arhivski materijali koji bi mogli biti izloženi zajedno sa slikom.

- Ovo je očito najvažniji Mozartov portret koji je otkriven od njegove smrti 1791., te tek četvrti poznati autentični portret iz njegovih bečkih godina, vremena njegovih najvećih uspjeha i skladateljskih podviga -  izjavio je Cliff Eisen, koji će svoje otkriće u subotu u londonskom Kraljevskom glazbenom društvu predstaviti odabranom akademskom krugu.

                                                                                                                                            (H)

#MOZART#PORTRET