StoryEditor
OstaloNije sve u virtuali

Španjolska želi ‘vezati‘ mlade uz kulturu. Dogodine će svakom s navršenih 18 godina darovati vaučer vrijedan 400 eura za odlazak u kino, koncerte...

Piše PSD
11. listopada 2021. - 11:29

Kako mlade privući kulturi? Kako ih, barem na kratko' pomaknuti od mobitela, tableta, virtualnog svijeta.

U Španjolskoj su odlučili uložiti nemala sredstva da bi u tome uspjeli. Španjolski premijer Pedro Sanchez najavio je kako će u 2022. godini tinejdžerima koji napune 18 godina dodijeliti posebne kulturne propusnice na kojima je 400 eura, kako bi ih mogli trošiti na knjige, predstave, kino ili koncerte, piše The Independent.

image
Ovako je već bilo na rock koncertu u Barceloni u ožujku ove godine...


 
AFP

Ministarstvo kulture i sporta u ovoj zemlji najavljuje kako će kulturnu propusnicu dobiti oko pola milijuna tinejdžera kojima je ovo svojevrsni dar za 18. rođendan. To znači da će, po gruboj procjeni, Španjolska mladima darovati ukupni iznos od 200 milijuna eura ne bi li ih 'vratili' kulturi!

Na ovaj način žele približiti kulturu mladima i napraviti još jedan korak ka revitaliziranju španjolske kulturne industrije koja je značajno pogođena pojavom pandemije koronavirusa.

image
Detalj iz mjuzikla "The Hole X" u Madridu
AFP

Ovo nije prva država koja je razmišljala o sufinanciranju posjete kulturnim događanjima, jer su o tome ideje postojale i u Francuskoj i Italiji, no Španjolska prva to i realizira.

Novac će biti ravnomjerno podijeljen kako bi mladi mogli posjećivati više događaja, odnosno da ne bi morali trošiti svih 400 eura na jednom mjestu.

item - id = 1134065
related id = 0 -> 1132967
related id = 1 -> 1132419
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2021 09:56