StoryEditor
OstaloTron EU kulture

Povijesna fešta Luke različitosti; najšareniji vikend za Rijeku od oslobođenja naovamo započinje monumentalnom ‘Operom industriale’

Piše Jakov Kosanović
31. siječnja 2020. - 10:50
Zoran Prodanović Prlja iz ‘Leta 3’ bit će neponovljivi meštar ceremonijeMatija Djanjesic/Cropix

Riječka luka ove će subote biti najvažniji europski porat ili barem sasvim različit od drugih. Tako obećava i slogan “Luka različitosti”, pod kojim se grad Rijeka i natjecala i pripremala za projekt Europske prijestolnice kulture 2020. godine.

Svakako, stupamo u najšareniji vikend za Rijeku od oslobođenja naovamo. Službeno će započeti u 19 sati monumentalnim glazbeno-scenskim djelom “Opera industriale”, masovnim zbivanjem od 120 izvođača, 500 zvončara i višestruko više publike, na koju se također računa u ovoj izvedbi.

Kako se najavljuje, bit će to neka vrsta modernističke opere kojoj na izvoru stoje domaći umjetnički dvojac JMZM (Josip Maršić i Zoran Medved), skladatelj Frano Đurović i redatelj Dalibor Matanić.

Posrijedi je kvadar raznorodnih kreativnih vrhova, redom iz sfere glazbe, koji logično zatvara osobnu kartu riječke kulture.

Matanićev uradak već je imao široku priliku biti viđen i debatiran, Maršić i Medved izdanci su riječke glazbene alternative devedesetih, prisutni u glazbenom fonu klubova, kazališta, i u muzeju suvremene umjetnosti, a glazbeno djelovanje Frane Đurovića dotaklo se širokog žanrovskog dijapazona, s možda najviše koncentracije u elektroničkoj glazbi, a poznavatelji su svjesni njegova angažmana u glazbi bendova i projekata kao što su Kojoti, Vještice, Stampedo, Mayales te Edo Maajka i drugi.

Odbor Europske prijestolnice kulture s pravom drži kako je luka “snažna identitetska točka Rijeke”, mjesto susreta različitosti, upoznavanja s novitetima i idejama, historicistički i kulturološki punkt na prvoj liniji borbe i osvajača i osloboditelja.

Luka je i prva populacijska crta grada, budući da se brojno stanovništvo u Rijeku i doselilo zbog egzistencijalnih mogućnosti koje su se otvarale s njom u vezi.
– “Opera industriale” sastoji se od više činova, odnosno glazbenih cjelina, gdje se komorni, “milozvučni” dijelovi izmjenjuju s perkusioniziranima, bučnima i “neugodnima”...

Simbolizira to putovanje koje je grad prošao, njegove uspjehe i neuspjehe, uspone i padove – imao je priliku podvući Josip Maršić iz JMZM-a. Dalibor Matanić, pak, u Operi prepoznaje specifični paradoks modernističkog djela koje ne upada u tipičnu zamku modernizma, tj. oslobođeno je hermetizma i otvoreno komunikaciji sa širokim recipijentskim krugom.

Virtuozi na šahtofonima

Jedno je sigurno, zvučna podloga bit će sastavljena od najraznorodnijih sastojaka. Nastupit će tako orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca, ali i ansambl od 20 električnih gitara sastavljen od gitarista riječkih rock, punk, indie i metal bendova, oglasit će se i “Kuća ekstremnog muzičkog kazališta” Damira Bartola Indoša s “Rumoristima” kao izvođačima na specifičnim instrumentima, šahtofonima, te s glazbenicima na dva preparirana klavira, gitari, basu, bubnjevima i saksofonu; tu je i radnički orkestar iskri, brusilica i zavarivača, kao i deset riječkih bubnjara, a uz suvremeni ples, ovdje će se zavrtjeti i tradicionalni zvončari, konačno, uz mješoviti zbor “Jeka Primorja” pod vodstvom Igora Vlajnića, tu je i glasni muški zbor iz finskog Oulua, koji vičući “Mieskuoro Huutajat” (fin. ‘Muški zbor viče’) donekle podsjeća na maorsku Haku.

Glazbeni fon riječke luke odjekivat će Primorsko-goranskom županijom, a glavna pozornica bit će smještena na De Franceschijevu gatu riječkog pristaništa. Srednjoškolci i mlađi klinci napunit će svih 1700 metara riječkog lukobrana gdje će ih čekati 2500 zvona za osobnu uporabu.

Pred njima će biti akvatorij koji će izgledati poput dočeka Gorana Ivaniševića; mobilizirane su barke i manje brodice, a neće izostati ni svjetlosni efekti posebno dizajniranih prostornih instalacija.

Riječani su se snašli i s jumbo ekranima, na kojima će se emitirati zbivanja s velike pozornice, kao i umontirani isječci publike s lukobrana, a poznavajući Matanićev rukopis, treba očekivati i još pokoji vizualni učinak. Pixel Wall, svjetlosna instalacija ispred zgrade Pomorskog putničkog terminala, ispisivat će pozdravne poruke i piktograme odgovarajućeg raspoloženja, a slično će emitirati i svjetlosna instalacija Migrant Waves, koja će biti postavljena na nastavku lukobrana. Instalacija neće izostati ni na zgradi glavnog trgovačkog centra Rijeke, robne kuće Ri, gdje će na krovu nastupati bubnjari, kao i iza pozornice na De Franceschijevu gatu.

Tri instalacije, kaleidoskopi, posebno osvijetljene skele, bit će razmještene na tri glavna pravca do riječke luke.

Radnici i antifašisti

Rijeka će po svjetlu u subotu konkurirati Parizu i velikim završetkom s vatrometom i svjetlosnom instalacijom suvremene umjetničke skupine iz Meksika – Ale de la Puente. Ono što Pariz nema, međutim, jest meštar ceremonije, kojega će glavom i brkovima utjeloviti Zoran Prodanović Prlja iz Leta 3.

Pored akcentiranja radničkog i industrijskog zaleđa Rijeke, neće se zaobići ni jaka antifašistička komponenta ovoga kraja, a bit će održana i posveta Janku Poliću Kamovu, našem eminentnom bodlerijancu i anarhistu čije je djelo obilježilo sam početak europske avangarde.

Dobro je što subotnju feštu ne moraju propustiti ni oni kojima se ne putuje preko ipsilona, budući da će program otvorenja HTV prenositi uživo, a moći će se pogledati i protokolarni program iz HNK Ivana pl. Zajca za diplomatski zbor, veleposlanike, članove Vlade, europske partnere, ministre kulture, državnike i druge uzvanike iz zemlje i inozemstva, koji će prethoditi događanjima u Riječkoj luci.

“Običan puk” tu će izostati, ali ne i program sastavljen od riječkih Putokaza, Diane Haller, članova baletnog ansambla HNK, Kristine Kolar, Roberta Kolara, Domagoja Dorotića, Zbora riječke opere, Riječkog simfonijskog orkestra, gudačkog kvarteta glazbenika iz Riječkog simfonijskog orkestra te glazbenika okupljenih u riječki superbend Ri-Val.

Kad se brojevi zbroje među domaćima i gostima, u Rijeci se ove subote očekuje više desetaka tisuća ljudi u publici, koji će se raspodijeliti između službenog dijela proslave i rubnih zbivanja sa 70-ak događanja na 30-ak različitih lokacija u gradu. Govorimo o više od 500 izvođačkih imena, koji će u 24 sata od subote do nedjelje ujutro zaokružiti jednu sasvim povijesnu feštu. •

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 06:27