StoryEditor
Ostalobliski 22. kolovoza

Pjero Baranović, predsjednik kolekcionarskog društva ‘Diokles’, o srebrnjaku i poštanskoj marki za 200. rođendan Arheološkog muzeja Split

Piše Jasenka Leskur
29. siječnja 2020. - 13:25
Pjero Baranović drži da bi za marku dobro pristajao lik ‘dobrog pastira’ s ovcom preko ramena, sa sarkofaga iz ManastirinaVojko Basic/Cropix

Veliki jubilej najstarije muzejske ustanove u Hrvatskoj, 200 godina od osnutka Arheološkog muzeja u Splitu, obilježit će se, kako je najavljeno, velikom izložbom o Issi ovoga ljeta.

Također, u planu je izdavanje prigodnog srebrnjaka nominalne vrijednosti 200 kuna od Narodne banke, kao i tiskanje prigodne poštanske marke – oboje bi trebalo biti spremno do 22. kolovoza kada muzej slavi veliki rođendan. Toga je dana, naime, 1820. godine osnovan dekretom Dalmatinske vlade u Zadru, zahvaljujući tome što je dvije godine prije car Franjo I. posjetio Split i solinske spomenike.

Duga suradnja

Takvo obilježavanje nije moglo proći bez zainteresiranosti članova Dalmatinskog kolekcionarskog društva Diokles, čiji predsjednik Pjero Baranović kaže da imaju dugu povijest suradnje s raznim institucijama, kad je riječ o filatelističkim ili numizmatičkim izdanjima.

– Broj poštanskih maraka koje za temu imaju Split je respektabilan, na stotine ih je, i kad bi se gledalo po teritorijalnoj zastupljenosti, on je natprosječno zastupljen kao motiv na markama, u odnosu na druge dijelove Hrvatske – kaže Baranović.

– S numizmatikom nije takav slučaj, u Splitu se dugo nije predlagao prigodan novac – u godini proslave 1700 godina grada izdana su dva srebrnjaka i dva zlatnika, potom u povodu 300 godina Sinjske alke, te za obljetnicu iz Meštrovićeva života, kada je Narodna banka Hrvatske u suradnji s irskom Narodnom bankom izdala prigodne kovanice od 15 eura i 150 kuna. Na poštanskim markama su već korišteni splitski arheološki motivi, primjerice 1994. godine za održavanje 1. kongresa starokršćanske arheologije, kao i lik don Frane Bulića, te Salona – veli on.

Koji će motiv biti odabran za poštansku marku i srebrnjak odlučit će se nakon provedenih natječaja Pošte te Narodne banke Hrvatske, no Baranović drži da bi za marku dobro pristajao lik “dobrog pastira” s ovcom preko ramena, sa sarkofaga iz Manastirina. No, to je tek mišljenje, dok će odluka biti na drugima.

Kolekcionari

O prigodnoj marki i srebrnjaku već se razgovaralo s prethodnim ravnateljem Arheološkog muzeja Damirom Kliškićem, kaže, a očekuju da će s v.d. ravnatelja Antom Jurčevićem suradnja biti nastavljena te da će uvažiti njihovo mišljenje. Razlog tome je što se i Pošta i HNB nadaju dobrom otkupu svojih izdanja od zainteresiranih kolekcionara.

Inače, u ovom društvu se okuplja oko 50 do 60 članova, no koliki je stvarni broj kolekcionara ne može se znati jer svi nisu, naravno, zainteresirani za članstvo. Prema Baranovićevu mišljenju, u cijeloj državi je oko 1500 do 2000 filatelista, još toliko numizmatičara, te oko 500 do 600 falerista – skupljača odlikovanja, što su osnovne kolekcionarske discipline, dok sve drugo kao značke, plakete i slično spadaju u “pomoćne hobije” jer nisu kategorizirani.•

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 23:44