StoryEditor
OstaloŠibenik tuguje

Ništa kod Špire nije bilo ‘fejk‘!

Piše Marija Lončar
27. studenog 2020. - 17:48
Jednom se nakon predstave zadržao u živom razgovoru s Jakšom Fiamengom kada ga je iznenada uočio jedan dječačić, šibensko dite, i bez sustezanja pozdravio: 'Živili, gospodine Jelenko!' Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIXNikolina Vukovic Stipanicev/sibenski List/cropix

"Žao mi je što sam ga kasno upoznao, jer otišao sam na studij s 18 godina... Sad ćemo slaviti 60 godina mature. Donedavno smo bili 20:20, dvadeset živih, dvadeset mrtvih iz te generacije, muški razred, a onda je umro akademik Ante Vulin i sada oni gori vode 21:19.

I to je bila moja sreća − što sam se rodio u Šibeniku − hvala Bogu i roditeljima. Sve više to znam cijeniti, sve mi je dolje lijepo i drago, zafrkancija, pa ta Jadrija, ćakule i mudrovanja... "

Tako je prije osam godina u jednom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju o svojem rodnom Šibeniku govorio Špiro Guberina, glumac koji je iza sebe ostavio stotine kazališnih, televizijskih i filmskih uloga.

Jedan je od rijetkih u hrvatskom glumištu, kako se i sam znao šaliti, koji je još za života dobio dvije monografije, od kojih je onu zadnju "Nikad više" u povodu pola stoljeća njegova kazališnog djelovanja, 2010. godine objavila šibenska Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Šibeniku, na daskama na kojima je legendarni glumac još kao gimnazijalac napravio i svoje prve, tada još amaterske, glumačke korake.

A koliko je Šibenik volio svoga glumca, slikovito kazuje i crtica koju je Antonija Bogner-Šaban zabilježila u predgovoru te monografije. Naime, Špiro je uvijek bio rado viđen gost i na šibenskom Međunarodnom dječjem festivalu.

Jednom zgodom, nakon predstave na ljetnoj pozornici, zadržao se u živom razgovoru s Jakšom Fiamengom, Dubravkom Jelačićem Bužimskim i Grozdanom Cvitan u nekoj gradskoj gostionici kada ga je iznenada uočio jedan dječačić, šibensko dite, i bez sustezanja pozdravio: "Živili, gospodine Jelenko!" (Guberina je, naime, glumio u popularnoj dječjoj seriji "Jelenko" nastaloj krajem 70-ih godina prošlog stoljeća, nap. a.)

Vijest o smrti još jednog velikana hrvatskoga glumišta zatekla je i redatelja Vinka Brešana.

Velik u jednostavnosti

– Smrću Špire Guberine nestao je jedan znak, nešto s čim se mogao identificirati ne samo Šibenik, nego cijela Dalmacija i Hrvatska, a i širi prostor. Bio je bez dvojbe veliki umjetnik i ličnost koja je označila vrijeme i prostor ne samo u kazalištu i na filmu, nego i na televiziji. Nisam ništa radio sa Špirom, ali s njim sam imao i obiteljsku vezu.

Bio je Mačak u očevu "Hamletu u Mrduši Donjoj". On je tu predstavu, zajedno s drugima, označio i održao 500 izvedbi. Bio je i u obnovljenom "Hamletu" u Mujinoj (Mustafa Nadarević, nap.a.) režiji. Njegova smrt za mene je i obiteljski gubitak – kazao je Brešan.

Odlazak glumačkog barda, još jednog iz starije generacije, duboko je rastužio i glumicu šibenskoga HNK Orianu Kunčić.

– Imao je beskrajno puno volje i vremena za razgovore s mlađim kolegama. Upoznali smo se u Sarajevu, kada sam bila na trećoj godini Akademije. Čuo je da tu ima jedna Šibenka i htio je da se upoznamo. Super smo se družili. Htio je da ja s njim u Šibeniku na jednoj promociji čitam poeziju, ali nije tad primijetio da sam bila trudna.

Kad me je kasnije zvao, javila se moja mama, a on je ostao zatečen kada mu je rekla da upravo rađam! Nisam nikada sa Špirom bila na sceni, ali imali smo duge razgovore o Šibeniku i kazalištu. Bio je veliki glumac. Voljela sam kod njega tu jednostavnost i to što nije mistificirao svoj glumački posao.

U toj jednostavnosti bio je stvarno velik. Kao što je i Mujo bio jednostavan i velik. Odlazak te glumačke generacije teško mi pada i rastužuje me i zbog te poetike Stanislavskog, te uživljenosti i posvećenosti glumačkom poslu koju su oni imali!

Čast da s velikim Špirom glumi u drami Ranka Marinkovića "Glorija", koju je za šibenski teatar režirao Zoran Mužić, imao je pak glumac i ravnatelj HNK-a u Šibeniku Jakov Bilić.

– Imao sam čast dijeliti pozornicu sa Špirom u "Gloriji". Glumio je biskupa. Kolegica Franka Klarić i ja bili smo friški, tek diplomirani glumci i biti na sceni s nekim tko je imao toliko iskustva i znanja nama je puno značilo.

Ovo je veliki gubitak za hrvatsko glumište i hrvatsku kulturu, a prije svega za njegovu obitelj. Kakav je bio na sceni, takav je bio i kao čovjek. Ništa kod Špire nije bilo "fejk". Nama mladim glumcima, ako je nešto trebalo reći, rekao bi, ne bi prešutio, i to je uvijek bilo glumački točno i konkretno.

Mislim da je njegovim odlaskom i Šibenik izgubio jednu vrstu identiteta, pristupa humoru i životu. Ovo je teška godina u kojoj odlaze bardovi, a mi koji smo na početku karijere žalosni smo i zbog toga što na nas nisu stigli sve prenijeti.

Špiro je nama u Šibeniku, zbog Međunarodnog dječjeg festivala, važan i kao glumac u dječjim filmovima i serijama. Generacije su odrastale uz njegova Špiru Špulu.

Eto, primjerice, HRT će u povodu smrti Mustafe Nadarevića reprizirati "Velo misto", a u toj seriji ništa manju bravuru imao je i Špiro sa svojim Strikanom – zaključio je Bilić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2021 08:28