stdClass Object ( [id] => 1278527 [title] => ‘Molim vas, nemojte klečati preda mnom‘: Splićani doživite Majku Terezu, u objektivu Tonka Vulića ovo je posebna priča [alias] => molim-vas-nemojte-klecati-preda-mnom-splicani-dozivite-majku-terezu-u-objektivu-tonka-vulica-ovo-je-posebna-prica [catid] => 291 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Majka Tereza i ja" naziv je izložbe fotografija novinara i fotografa Tonka Vulića - Buce koja je otvorena na Peristilu, u prostoru "Prokulture".

Splićanin koji je radni vijek proveo u zagrebačkim redakcijama Globusa, Glorije, Nacionala i Aktuala predstavlja fotografije nastale 1995. godine u Indiji, kada je pisao reportažu o katoličkoj svetici i obišao njene kuće za za gubavce, napuštenu djecu i umiruće ljude u Kalkuti.

Izložbu je posvetio svojoj babi Franki, za koju kaže da je tek kasnije osvijestio kako je upravo ona bila "njegova majka Tereza".

- Intervju s Majkom Terezom se dogodio slučajno, kao i većina stvari u životu. Ponudio mi ga je naš veleposlanik u Indiji Drago Štambuk, kojeg sam upoznao u Londonu 1992., kada sam prisustvovao predavanju vjerodajnica prvog hrvatskog veleposlanika u Velikoj Britaniji kraljici Elizabeti II.

---

image

Tonko Vulić na izložbi u Kući jezika i kulture Peristil - Prokultura, u kojoj možete razgledati dojmljiv postav

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Bio sam relativno mlad novinar i nikada nisam bio na tako dalekom putu u egzotičnoj zemlji. Zapravo, meni je bilo privlačnije putovanje u Indiju nego intervju s Majkom Terezom o kojoj sam tada znao vrlo malo, osim da se kaže "Nisam ti ja Majka Tereza", kad te netko gnjavi da mu nešto daš.

Na putovanje sam krenuo oduševljen jer sam znao da me očekuje iznimno i nepoznato iskustvo. A to mi i je bilo najvažnije – priča Tonko Vulić, koji poslijednjih godina sve češće posjećuje rodni Split, odakle je otišao zbog studija Građevine i - ostao u metropoli.

Indija ga je čekala kao velika nepoznanica:

- Već u zračnoj luci New Delhi shvatio sam da sam stigao u neki prilično čudan, pa i opasan svijet. Unutrašnjost zgrade je mirisala na neki snažni dezinficijens, nalik naftalini, a s vanjske strane ogromnih prozora zgrade putnike su promatrale oči stotina, možda i tisuća, tamnoputih ljudi.

Taksist me vozio neosvijetljenim cestama, kroz šume i polja, i nikako se nisu nazirala svijetla grada, kako je to uobičajeno kada u Evropi putuješ od aerodroma. Putem smo nailazili na rijetke automobile koji su bili u stanju raspadanja, gotovo bez ikakvih svijetlosnih oznaka.

U jednom sam trenu pomislio da će me vozač odvest‘ u neku šumu, ubiti i uzeti novce. Sjeo sam tik uz vrata, privio torbicu s novcima i dokumentima uz sebe, spreman na bijeg i spašavanje života.

Međutim, taksi je odjednom skrenuo sa ceste, a ja sam ugledao ogromnu, rasvijetljenu zgradu Marriott hotela, u kojem sam imao rezerviranu sobu. Odahnuo sam ušavši u luksuznu unutrašnjost hotela, kao potpuni kontrast svoj bijedi koju sam gledao od slijetanja na aerodrom.

Zemlja nevjerojatnih kontrasta

Općenito, Indija je zemlja nevjerojatnih kontrasta. Tamo postoji siromaštvo koje je nama za Zapadu nepojmljivo, ali i svijet bogataša kakvih u Evropi nema. Hoteli u kojima sam odsjeo u New Delhiju i Kalkuti bilo su na nivou vrhunskih svjetskih hotela. Ali čim bih izašao iz njih na ulicu, prosjaci su me povlačili za rukav, preskakao sam gubavce na pločnicima.

Dok šetate ulicama Kalkute, proradi vam svih pet čula: vida, mirisa, sluha, dodira i okusa. Meni je tamo sve bilo zanimljivo. Spavao sam samo četiri sata jer sam jedva čekao izaći na ulicu i doživljavati scene koje se ne mogu vidjeti ni u filmu. Ali isto tako, dok sam šetao ulicama Kalkute, shvatio sam zašto se Majka Tereza pojavila baš tamo i zašto se odlučila pomagati "najsiromašnijima od siromašnih", kako je govorila.

Bijeda na ulicama tog grada je nevjerojatna, a mogu samo zamišljati kako se bijedno tamo živjelo 1929. kada je Majka Tereza stigla u Indiju – govori Vulić.

---

image
Tonko Vulić
---

Majku Terezu je upoznao došavši rano ujutro u njen glavni samostan, Mother House, za vrijeme mise. A zahvaljujući propusnici koju mu je dala nakon razgovora obišao je njene ostale kuće u Kalkuti: Kalighat - kuću za umiruće, Titagarh- kuću za gubave i Nirmala Shishu Bhawan - kuću za napuštenu djecu.

Potpuno ustredotočena

- Ugledao sam sitnu, smežuranu staricu u bijelom sariju koja je sjedila na podu. Povremeno bi hrapavim glasom povela neku novu molitvu, koju bi zatim ostale časne sestre ponavljale. "To je ta Majka Tereza", shvatio sam. Nakon mise je razgovarala sa ljudima koji su došli da joj postave svoja pitanja. Fasciniralo me što je sa svakim razgovarala potpuno usredotočena na ono što joj kazuju.

Kazala mi je da ćemo razgovarati nakon zajedničkog doručka - Majka Tereza, svećenik koji je vodio misu, Drago Štambuk i ja smo u jednoj maloj prostoriju doručkovali smo pečena jaja i banane.

"Znate, ja sam već sve rekla novinarima i nemam baš puno vremena", rekla mi je na početku razgovora.

Zbog toga sam odlučio pitati samo ono vezano uz njen odnos sa Hrvatskom, obzirom da je njen život već bio opisan u raznim knjigama. Pričala mi je o svom posjetu Zagrebu, kontaktima s kardinalom Kuharićem te pozvala mlade djevojke iz Hrvatske da se priključe njenom redu Misionarki ljubavi.

U početku smo razgovarali na hrvatskom, s obzirom da je u školi u Skoplju učila srpsko-hrvatski. No, govorila je polako, pa sam je zamolio da nastavimo na engleskom. Na kraju me uzela za ruku i povela do mjesta gdje smo napravili zajedničku fotografiju. Kada sam poželio kleknuti pred nju da mi stavi ruku na glavu, podigla me i rekla: "Molim vas, nemojte klečati preda mnom".

‘Pa i ja imam gubu...‘

Upoznala me sa časnom sestrom Josipom iz Koprivnice, koja je tada bila druga najstarija sestra u samostanu. Josipa mi je pričala o svom životu, a kada sam je zapitao kako se dobije guba, na moje zaprepaštenje, kazala mi je: "Pa i ja imam gubu, ali pijem tablete i normalno živim".

Na kraju posjeta Majčinoj kući, Majka Tereza nas je povela prema izlazu te nam je cijelo vrijeme mahala. Tad me prvi put posjetila na moju baku Franku, koja bi mi mahala s prozora našeg stana u Splitu,dok bih ja spremao stvari u auto, i kretao prema Zagrebu – priča Tonko Vulić.

Susreti s gubavcima, umirućim ljudima i napuštenom djecom u okruženju sveopće materijalne bijede koja je vladala u Indiji, za njega su bila iskustva koja su promijenila njegove životne perspektive.

Na putu za nebo

- Nakon toga sam otišao u Kuću za umiruće. Na ulazu me dočekala časna sestra i odvela me u muški, zatim u ženski dio kuće. Iscrpljeni, mršavi ljudi, ležali su na drvenim ležaljkama položenim na betonski pod, koje su im služile kao kreveti. Kada sam je zapitao od čega boluju, odgovorila mi je: "Nemaju jednu određenu bolest. Većina ih je cijeli svoj život provela na cesti, proseći i gladujući, tako da su njihova tijela iscrpljena i opterećena raznim bolestima.

U Indiji i dalje postoji niz zaraznih bolesti, poput gube, koje su u ostatku svijeta iskorijenjeni. Iako neki imaju 30 ili 40 godina, oni su izmučeni od života pa izgledaju poput staraca. Kada smo, prije puno godina, otvorili kuću, doslovno svi koji bi ovdje došli, umrli bi. A danas raspolažemo određenim lijekovima, tako da se neki djelomično oporave i izađu", objasnila mi je te pokazala sobu sa četiri police na kojoj stavljaju umrle. Na zidu je bila Isusova slika te natpisi: "Hvala Ti što si mi pomogao da odem na nebo" i "Ja sam na putu za nebo".

U tom trenutku, police su bile prazne, ali i sam pogled na njih izazivao je jezu.

---

image

Police na kojima se odlažu umrli su bile prazne

Tonko Vulić
---

Važno je da ne umre sam

Kada sam ušao u mušku sobu, jednog su čovjeka, dok se grčio sasvim bijelih očiju, za ruke držala dva Misionara ljubavi, muški članovi reda Majke Tereze. Na moj iznenađen pogled, časna sestra je objasnila: "On umire, ali važno je da ne umre sam. Svrha ove kuće je da umirući barem u poslijednjim trenucima života osjete ljudsku toplinu te da na put prema gore ne odu sami".

I posjet Kući gubavih je bio jako impresivan. Dežurna časna sestra me je povela u zgradu gdje se liječe oboljeli, usput mi je objasnila što je guba i kako se liječi. kao i to da je terapija skupa, pa se velik dio oboljelih u Indiji ne liječi.

Većina pacijenata koja je ležala imala je zavoje na rukama i nogama, a cijeli je prostor imao čudan miris. Obišli smo i u predionicu u kojoj gubavci izrađuju materijal za bijelo - plave sarije Misionarki ljubavi. Imali su i dućan u kojem sam kupio par stolnjaka. Inače, u Indiji se i na ulicama često znaju vidjeti gubavci – priča Vulić, koji je 2014. završio s radom u medijima.

Odličan život i enorman stres

- Novinarski mi je posao priuštio odličan život, iznimna iskustva, ali i enorman stres. Danas kažem da se bavim poslovima koji mi osiguravaju ugodan život, ali iznad svega slobodu i mir, koji su mi najviše nedostajali dok sam bio novinar – komentira.

No, iz Indije se vratio drugačiji:

- Kad me ljudi pitaju kako sam se osjećao uz Majku Terezu, najkraće kažem da sam imao osjećaj kao da sam uz moju baku Franku, koja me odgojila i od koje se upio većinu životnih načela. Iako ona nije išla u crkvu, istinski je živjela i širila dobrotu i ljubav prema svima koje se susretala.

Dok sam bio u Indiji, sve mi je bilo toliko zanimljivo da nisam imao vremena razmišljati. Tek kasnije, kroz godine, počeo sam shvaćati da se mijenjam. Umijesto materijalnih stvari, sve više su me počele zanimati duhovne. Moj život i posao su me vodili prema duhovnim iskustvima.

Snažna duhovna iskustva

Poslije sam se susreo sa Kineskinjom Aiping Wang, te na njenim seansama osjetio utjecaj energije, iako to nisam očekivao niti želio. Zatim sam završio dva stupnja reikija kod Vere Aleksander, pa sam krenuo na Jogu u svakodnevno životu i sreo se sa Swamijijem, onda na Umijeće življenja, vrsti joge bazirane na disanju, gdje sam upoznao osnivača Sri Ravi Shankara.

Pročitavši "Alkemičara", knjigu koju ja nazivam "lijekom" za sve, poželio sam susresti Paula Coelha, te sam ga intervjuirao tri puta: u Parizu, Zurichu i Zagrebu.

Pročitavši "Razgovore s Bogom" intervjuirao sam Neala Donalda Walscha. Razgovarao sam i sa Dalaj Lamom kada je bio u Splitu. Tri puta sam intervjuirao Vesnu Krmpotić, našu književnicu koja je pisala knjige po, kako je znala kazati, "diktatu Sai Babe".

Razgovarao sam i s Gretom Hausler, osnivačicom Kruga prijatelja Bruna Greninga, odlazio sam na seminare Hagioterapije kod Tomislava Ivančića. Uglavnom, sva ta i brojna druga duhovna iskustva, definitvno su poslijedica mog susreta s Majkom Terezom – smatra Tonko Vulić.

---

image

Tonko Vulić sa Majkom Terezom

Tonko Vulić
------
image
Tonko Vulić
------
image
Tonko Vulić
------
image

Prizor iz kuća Majke Tereze

Tonko Vulić
------
image

Najsiromašniji od siromašnih

Tonko Vulić
------
image

Pomoć bolesnima

Tonko Vulić
------
image
Tonko Vulić
------
image

Mother‘ s House u Kalkuti

Tonko Vulić
------
image
Tonko Vulić
------
image

Vrijeme molitve

Tonko Vulić
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POSVETA BAKI FRANKI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => POSVETA BAKI FRANKI 2 0 10390 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-03 13:20:07 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => Jasenka Leskur [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-05 09:18:03 [modified_by] => 3139 [publish_up] => 2023-04-04 10:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 146 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 291 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Molim vas, nemojte klečati preda mnom': Splićani doživite Majku Terezu, u objektivu Tonka Vulića ovo je posebna priča [metakey] => Tonko Vulić, Majka Tereza i ja, Majka Tereza [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/03\/24642230.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/03\/24644982.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/03\/24645132.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/03\/24644984.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/03\/24644986.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/03\/24644988.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/03\/24644990.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/03\/24644993.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/03\/24644996.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/03\/24645001.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/03\/24645004.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/03\/24645018.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/03\/24645020.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/03\/24645022.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/03\/24645023.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Tonko Vuli\u0107","Tonko Vuli\u0107","Tonko Vuli\u0107","Tonko Vuli\u0107","Tonko Vuli\u0107","Tonko Vuli\u0107","Tonko Vuli\u0107","Tonko Vuli\u0107","Tonko Vuli\u0107","Tonko Vuli\u0107","Tonko Vuli\u0107","Tonko Vuli\u0107","Tonko Vuli\u0107","Tonko Vuli\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Tonko Vuli\u0107 na izlo\u017ebi u Ku\u0107i jezika i kulture Peristil - Prokultura, u kojoj mo\u017eete razgledati dojmljiv postav<\/p>","

Tonko Vuli\u0107 sa Majkom Terezom<\/p>","

Mladi splitski novinar (na slici lijevo) i Majka Tereza u svojoj ku\u0107i u Kalkuti\u00a0<\/p>","","","","

Prizor iz ku\u0107a Majke Tereze<\/p>","

Najsiroma\u0161niji od siroma\u0161nih<\/p>","

Police na kojima se odla\u017eu umrli su bile prazne<\/p>","

Pomo\u0107 bolesnima<\/p>","","

Mother\u2018 s House u Kalkuti<\/p>","","","

Vrijeme molitve<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","53:35","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24642230_1920.jpg":"1920x1080","k_24642230_1280.jpg":"1280x1280","k_24642230_1024.jpg":"1024x1024","k_24642230_640.jpg":"640x640","k_24642230_480.jpg":"480x480","k_24642230_340.jpg":"340x340","k_24642230_220.jpg":"220x220","o_24642230_1280.jpg":"1280x853","o_24642230_1024.jpg":"1024x682","o_24642230_640.jpg":"640x426","o_24642230_480.jpg":"480x320","o_24642230_340.jpg":"340x226","o_24642230_220.jpg":"220x146","h_24642230_1280.jpg":"1280x854","h_24642230_1024.jpg":"1024x683","h_24642230_640.jpg":"640x427","h_24642230_480.jpg":"480x320","h_24642230_340.jpg":"340x227","h_24642230_220.jpg":"220x147","pp_24642230_1280.jpg":"1280x1628","pp_24642230_1024.jpg":"1024x1303","pp_24642230_640.jpg":"640x814","pp_24642230_480.jpg":"480x611","pp_24642230_340.jpg":"340x432","pp_24642230_220.jpg":"220x280"},{"size0":"723x1070","hd_24644982_1920.jpg":"1920x1080","k_24644982_1280.jpg":"1280x1280","k_24644982_1024.jpg":"1024x1024","k_24644982_640.jpg":"640x640","k_24644982_480.jpg":"480x480","k_24644982_340.jpg":"340x340","k_24644982_220.jpg":"220x220","o_24644982_1280.jpg":"1280x1894","o_24644982_1024.jpg":"1024x1515","o_24644982_640.jpg":"640x947","o_24644982_480.jpg":"480x710","o_24644982_340.jpg":"340x503","o_24644982_220.jpg":"220x325","h_24644982_1280.jpg":"1280x854","h_24644982_1024.jpg":"1024x683","h_24644982_640.jpg":"640x427","h_24644982_480.jpg":"480x320","h_24644982_340.jpg":"340x227","h_24644982_220.jpg":"220x147","pp_24644982_1280.jpg":"1280x1628","pp_24644982_1024.jpg":"1024x1303","pp_24644982_640.jpg":"640x814","pp_24644982_480.jpg":"480x611","pp_24644982_340.jpg":"340x432","pp_24644982_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1232","hd_24645132_1920.jpg":"1920x1080","k_24645132_1280.jpg":"1280x1280","k_24645132_1024.jpg":"1024x1024","k_24645132_640.jpg":"640x640","k_24645132_480.jpg":"480x480","k_24645132_340.jpg":"340x340","k_24645132_220.jpg":"220x220","o_24645132_1280.jpg":"1280x821","o_24645132_1024.jpg":"1024x657","o_24645132_640.jpg":"640x410","o_24645132_480.jpg":"480x308","o_24645132_340.jpg":"340x218","o_24645132_220.jpg":"220x141","h_24645132_1280.jpg":"1280x854","h_24645132_1024.jpg":"1024x683","h_24645132_640.jpg":"640x427","h_24645132_480.jpg":"480x320","h_24645132_340.jpg":"340x227","h_24645132_220.jpg":"220x147","pp_24645132_1280.jpg":"1280x1628","pp_24645132_1024.jpg":"1024x1303","pp_24645132_640.jpg":"640x814","pp_24645132_480.jpg":"480x611","pp_24645132_340.jpg":"340x432","pp_24645132_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1098x740","hd_24644984_1920.jpg":"1920x1080","k_24644984_1280.jpg":"1280x1280","k_24644984_1024.jpg":"1024x1024","k_24644984_640.jpg":"640x640","k_24644984_480.jpg":"480x480","k_24644984_340.jpg":"340x340","k_24644984_220.jpg":"220x220","o_24644984_1280.jpg":"1280x862","o_24644984_1024.jpg":"1024x690","o_24644984_640.jpg":"640x431","o_24644984_480.jpg":"480x323","o_24644984_340.jpg":"340x229","o_24644984_220.jpg":"220x148","h_24644984_1280.jpg":"1280x854","h_24644984_1024.jpg":"1024x683","h_24644984_640.jpg":"640x427","h_24644984_480.jpg":"480x320","h_24644984_340.jpg":"340x227","h_24644984_220.jpg":"220x147","pp_24644984_1280.jpg":"1280x1628","pp_24644984_1024.jpg":"1024x1303","pp_24644984_640.jpg":"640x814","pp_24644984_480.jpg":"480x611","pp_24644984_340.jpg":"340x432","pp_24644984_220.jpg":"220x280"},{"size0":"744x1114","hd_24644986_1920.jpg":"1920x1080","k_24644986_1280.jpg":"1280x1280","k_24644986_1024.jpg":"1024x1024","k_24644986_640.jpg":"640x640","k_24644986_480.jpg":"480x480","k_24644986_340.jpg":"340x340","k_24644986_220.jpg":"220x220","o_24644986_1280.jpg":"1280x1916","o_24644986_1024.jpg":"1024x1533","o_24644986_640.jpg":"640x958","o_24644986_480.jpg":"480x718","o_24644986_340.jpg":"340x509","o_24644986_220.jpg":"220x329","h_24644986_1280.jpg":"1280x854","h_24644986_1024.jpg":"1024x683","h_24644986_640.jpg":"640x427","h_24644986_480.jpg":"480x320","h_24644986_340.jpg":"340x227","h_24644986_220.jpg":"220x147","pp_24644986_1280.jpg":"1280x1628","pp_24644986_1024.jpg":"1024x1303","pp_24644986_640.jpg":"640x814","pp_24644986_480.jpg":"480x611","pp_24644986_340.jpg":"340x432","pp_24644986_220.jpg":"220x280"},{"size0":"925x665","hd_24644988_1920.jpg":"1920x1080","k_24644988_1280.jpg":"1280x1280","k_24644988_1024.jpg":"1024x1024","k_24644988_640.jpg":"640x640","k_24644988_480.jpg":"480x480","k_24644988_340.jpg":"340x340","k_24644988_220.jpg":"220x220","o_24644988_1280.jpg":"1280x920","o_24644988_1024.jpg":"1024x736","o_24644988_640.jpg":"640x460","o_24644988_480.jpg":"480x345","o_24644988_340.jpg":"340x244","o_24644988_220.jpg":"220x158","h_24644988_1280.jpg":"1280x854","h_24644988_1024.jpg":"1024x683","h_24644988_640.jpg":"640x427","h_24644988_480.jpg":"480x320","h_24644988_340.jpg":"340x227","h_24644988_220.jpg":"220x147","pp_24644988_1280.jpg":"1280x1628","pp_24644988_1024.jpg":"1024x1303","pp_24644988_640.jpg":"640x814","pp_24644988_480.jpg":"480x611","pp_24644988_340.jpg":"340x432","pp_24644988_220.jpg":"220x280"},{"size0":"883x647","hd_24644990_1920.jpg":"1920x1080","k_24644990_1280.jpg":"1280x1280","k_24644990_1024.jpg":"1024x1024","k_24644990_640.jpg":"640x640","k_24644990_480.jpg":"480x480","k_24644990_340.jpg":"340x340","k_24644990_220.jpg":"220x220","o_24644990_1280.jpg":"1280x937","o_24644990_1024.jpg":"1024x750","o_24644990_640.jpg":"640x468","o_24644990_480.jpg":"480x351","o_24644990_340.jpg":"340x249","o_24644990_220.jpg":"220x161","h_24644990_1280.jpg":"1280x854","h_24644990_1024.jpg":"1024x683","h_24644990_640.jpg":"640x427","h_24644990_480.jpg":"480x320","h_24644990_340.jpg":"340x227","h_24644990_220.jpg":"220x147","pp_24644990_1280.jpg":"1280x1628","pp_24644990_1024.jpg":"1024x1303","pp_24644990_640.jpg":"640x814","pp_24644990_480.jpg":"480x611","pp_24644990_340.jpg":"340x432","pp_24644990_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1220x813","hd_24644993_1920.jpg":"1920x1080","k_24644993_1280.jpg":"1280x1280","k_24644993_1024.jpg":"1024x1024","k_24644993_640.jpg":"640x640","k_24644993_480.jpg":"480x480","k_24644993_340.jpg":"340x340","k_24644993_220.jpg":"220x220","o_24644993_1280.jpg":"1280x852","o_24644993_1024.jpg":"1024x682","o_24644993_640.jpg":"640x426","o_24644993_480.jpg":"480x319","o_24644993_340.jpg":"340x226","o_24644993_220.jpg":"220x146","h_24644993_1280.jpg":"1280x854","h_24644993_1024.jpg":"1024x683","h_24644993_640.jpg":"640x427","h_24644993_480.jpg":"480x320","h_24644993_340.jpg":"340x227","h_24644993_220.jpg":"220x147","pp_24644993_1280.jpg":"1280x1628","pp_24644993_1024.jpg":"1024x1303","pp_24644993_640.jpg":"640x814","pp_24644993_480.jpg":"480x611","pp_24644993_340.jpg":"340x432","pp_24644993_220.jpg":"220x280"},{"size0":"836x1257","hd_24644996_1920.jpg":"1920x1080","k_24644996_1280.jpg":"1280x1280","k_24644996_1024.jpg":"1024x1024","k_24644996_640.jpg":"640x640","k_24644996_480.jpg":"480x480","k_24644996_340.jpg":"340x340","k_24644996_220.jpg":"220x220","o_24644996_1280.jpg":"1280x1924","o_24644996_1024.jpg":"1024x1539","o_24644996_640.jpg":"640x962","o_24644996_480.jpg":"480x721","o_24644996_340.jpg":"340x511","o_24644996_220.jpg":"220x330","h_24644996_1280.jpg":"1280x854","h_24644996_1024.jpg":"1024x683","h_24644996_640.jpg":"640x427","h_24644996_480.jpg":"480x320","h_24644996_340.jpg":"340x227","h_24644996_220.jpg":"220x147","pp_24644996_1280.jpg":"1280x1628","pp_24644996_1024.jpg":"1024x1303","pp_24644996_640.jpg":"640x814","pp_24644996_480.jpg":"480x611","pp_24644996_340.jpg":"340x432","pp_24644996_220.jpg":"220x280"},{"size0":"815x1217","hd_24645001_1920.jpg":"1920x1080","k_24645001_1280.jpg":"1280x1280","k_24645001_1024.jpg":"1024x1024","k_24645001_640.jpg":"640x640","k_24645001_480.jpg":"480x480","k_24645001_340.jpg":"340x340","k_24645001_220.jpg":"220x220","o_24645001_1280.jpg":"1280x1911","o_24645001_1024.jpg":"1024x1529","o_24645001_640.jpg":"640x955","o_24645001_480.jpg":"480x716","o_24645001_340.jpg":"340x507","o_24645001_220.jpg":"220x328","h_24645001_1280.jpg":"1280x854","h_24645001_1024.jpg":"1024x683","h_24645001_640.jpg":"640x427","h_24645001_480.jpg":"480x320","h_24645001_340.jpg":"340x227","h_24645001_220.jpg":"220x147","pp_24645001_1280.jpg":"1280x1628","pp_24645001_1024.jpg":"1024x1303","pp_24645001_640.jpg":"640x814","pp_24645001_480.jpg":"480x611","pp_24645001_340.jpg":"340x432","pp_24645001_220.jpg":"220x280"},{"size0":"787x1185","hd_24645004_1920.jpg":"1920x1080","k_24645004_1280.jpg":"1280x1280","k_24645004_1024.jpg":"1024x1024","k_24645004_640.jpg":"640x640","k_24645004_480.jpg":"480x480","k_24645004_340.jpg":"340x340","k_24645004_220.jpg":"220x220","o_24645004_1280.jpg":"1280x1927","o_24645004_1024.jpg":"1024x1541","o_24645004_640.jpg":"640x963","o_24645004_480.jpg":"480x722","o_24645004_340.jpg":"340x511","o_24645004_220.jpg":"220x331","h_24645004_1280.jpg":"1280x854","h_24645004_1024.jpg":"1024x683","h_24645004_640.jpg":"640x427","h_24645004_480.jpg":"480x320","h_24645004_340.jpg":"340x227","h_24645004_220.jpg":"220x147","pp_24645004_1280.jpg":"1280x1628","pp_24645004_1024.jpg":"1024x1303","pp_24645004_640.jpg":"640x814","pp_24645004_480.jpg":"480x611","pp_24645004_340.jpg":"340x432","pp_24645004_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1117x749","hd_24645018_1920.jpg":"1920x1080","k_24645018_1280.jpg":"1280x1280","k_24645018_1024.jpg":"1024x1024","k_24645018_640.jpg":"640x640","k_24645018_480.jpg":"480x480","k_24645018_340.jpg":"340x340","k_24645018_220.jpg":"220x220","o_24645018_1280.jpg":"1280x858","o_24645018_1024.jpg":"1024x686","o_24645018_640.jpg":"640x429","o_24645018_480.jpg":"480x321","o_24645018_340.jpg":"340x227","o_24645018_220.jpg":"220x147","h_24645018_1280.jpg":"1280x854","h_24645018_1024.jpg":"1024x683","h_24645018_640.jpg":"640x427","h_24645018_480.jpg":"480x320","h_24645018_340.jpg":"340x227","h_24645018_220.jpg":"220x147","pp_24645018_1280.jpg":"1280x1628","pp_24645018_1024.jpg":"1024x1303","pp_24645018_640.jpg":"640x814","pp_24645018_480.jpg":"480x611","pp_24645018_340.jpg":"340x432","pp_24645018_220.jpg":"220x280"},{"size0":"950x692","hd_24645020_1920.jpg":"1920x1080","k_24645020_1280.jpg":"1280x1280","k_24645020_1024.jpg":"1024x1024","k_24645020_640.jpg":"640x640","k_24645020_480.jpg":"480x480","k_24645020_340.jpg":"340x340","k_24645020_220.jpg":"220x220","o_24645020_1280.jpg":"1280x932","o_24645020_1024.jpg":"1024x745","o_24645020_640.jpg":"640x466","o_24645020_480.jpg":"480x349","o_24645020_340.jpg":"340x247","o_24645020_220.jpg":"220x160","h_24645020_1280.jpg":"1280x854","h_24645020_1024.jpg":"1024x683","h_24645020_640.jpg":"640x427","h_24645020_480.jpg":"480x320","h_24645020_340.jpg":"340x227","h_24645020_220.jpg":"220x147","pp_24645020_1280.jpg":"1280x1628","pp_24645020_1024.jpg":"1024x1303","pp_24645020_640.jpg":"640x814","pp_24645020_480.jpg":"480x611","pp_24645020_340.jpg":"340x432","pp_24645020_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1104x730","hd_24645022_1920.jpg":"1920x1080","k_24645022_1280.jpg":"1280x1280","k_24645022_1024.jpg":"1024x1024","k_24645022_640.jpg":"640x640","k_24645022_480.jpg":"480x480","k_24645022_340.jpg":"340x340","k_24645022_220.jpg":"220x220","o_24645022_1280.jpg":"1280x846","o_24645022_1024.jpg":"1024x677","o_24645022_640.jpg":"640x423","o_24645022_480.jpg":"480x317","o_24645022_340.jpg":"340x224","o_24645022_220.jpg":"220x145","h_24645022_1280.jpg":"1280x854","h_24645022_1024.jpg":"1024x683","h_24645022_640.jpg":"640x427","h_24645022_480.jpg":"480x320","h_24645022_340.jpg":"340x227","h_24645022_220.jpg":"220x147","pp_24645022_1280.jpg":"1280x1628","pp_24645022_1024.jpg":"1024x1303","pp_24645022_640.jpg":"640x814","pp_24645022_480.jpg":"480x611","pp_24645022_340.jpg":"340x432","pp_24645022_220.jpg":"220x280"},{"size0":"726x1090","hd_24645023_1920.jpg":"1920x1080","k_24645023_1280.jpg":"1280x1280","k_24645023_1024.jpg":"1024x1024","k_24645023_640.jpg":"640x640","k_24645023_480.jpg":"480x480","k_24645023_340.jpg":"340x340","k_24645023_220.jpg":"220x220","o_24645023_1280.jpg":"1280x1921","o_24645023_1024.jpg":"1024x1537","o_24645023_640.jpg":"640x960","o_24645023_480.jpg":"480x720","o_24645023_340.jpg":"340x510","o_24645023_220.jpg":"220x330","h_24645023_1280.jpg":"1280x854","h_24645023_1024.jpg":"1024x683","h_24645023_640.jpg":"640x427","h_24645023_480.jpg":"480x320","h_24645023_340.jpg":"340x227","h_24645023_220.jpg":"220x147","pp_24645023_1280.jpg":"1280x1628","pp_24645023_1024.jpg":"1024x1303","pp_24645023_640.jpg":"640x814","pp_24645023_480.jpg":"480x611","pp_24645023_340.jpg":"340x432","pp_24645023_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38479180 Threads: 3 Questions: 7103442231 Slow queries: 3302100 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608490777 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /kultura/ostalo/molim-vas-nemojte-klecati-preda-mnom-splicani-dozivite-majku-terezu-u-objektivu-tonka-vulica-ovo-je-posebna-prica-1278527 [printLink] => /kultura/ostalo/molim-vas-nemojte-klecati-preda-mnom-splicani-dozivite-majku-terezu-u-objektivu-tonka-vulica-ovo-je-posebna-prica-1278527?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 711605 [name] => Tonko Vulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-04 13:02:14 [main_article_id] => 0 [alias] => tonko-vulic [link] => /tag/tonko-vulic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 711606 [name] => Majka Tereza i ja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-04 13:02:14 [main_article_id] => 0 [alias] => majka-tereza-i-ja [link] => /tag/majka-tereza-i-ja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 238712 [name] => majka tereza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => majka-tereza [link] => /tag/majka-tereza ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POSVETA BAKI FRANKI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Molim vas, nemojte klečati preda mnom‘: Splićani doživite Majku Terezu, u objektivu Tonka Vulića ovo je posebna priča [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/03/24642230.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vladimir Dugandžić/Cropix [mainImageDesc] =>

Tonko Vulić na izložbi u Kući jezika i kulture Peristil - Prokultura, u kojoj možete razgledati dojmljiv postav

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/03/24642230.jpg [title] =>

Tonko Vulić na izložbi u Kući jezika i kulture Peristil - Prokultura, u kojoj možete razgledati dojmljiv postav

Vladimir Dugandžić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/03/24644982.jpg [title] =>

Tonko Vulić sa Majkom Terezom

Tonko Vulić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/03/24645132.jpg [title] =>

Mladi splitski novinar (na slici lijevo) i Majka Tereza u svojoj kući u Kalkuti 

Tonko Vulić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/03/24644984.jpg [title] => Tonko Vulić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/03/24644986.jpg [title] => Tonko Vulić ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/03/24644988.jpg [title] => Tonko Vulić ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/03/24644990.jpg [title] =>

Prizor iz kuća Majke Tereze

Tonko Vulić ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/03/24644993.jpg [title] =>

Najsiromašniji od siromašnih

Tonko Vulić ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/03/24644996.jpg [title] =>

Police na kojima se odlažu umrli su bile prazne

Tonko Vulić ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/03/24645001.jpg [title] =>

Pomoć bolesnima

Tonko Vulić ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/03/24645004.jpg [title] => Tonko Vulić ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/03/24645018.jpg [title] =>

Mother‘ s House u Kalkuti

Tonko Vulić ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/03/24645020.jpg [title] => Tonko Vulić ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/03/24645022.jpg [title] => Tonko Vulić ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/03/24645023.jpg [title] =>

Vrijeme molitve

Tonko Vulić ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Majka Tereza i ja" naziv je izložbe fotografija novinara i fotografa Tonka Vulića - Buce koja je otvorena na Peristilu, u prostoru "Prokulture".

Splićanin koji je radni vijek proveo u zagrebačkim redakcijama Globusa, Glorije, Nacionala i Aktuala predstavlja fotografije nastale 1995. godine u Indiji, kada je pisao reportažu o katoličkoj svetici i obišao njene kuće za za gubavce, napuštenu djecu i umiruće ljude u Kalkuti.

Izložbu je posvetio svojoj babi Franki, za koju kaže da je tek kasnije osvijestio kako je upravo ona bila "njegova majka Tereza".

- Intervju s Majkom Terezom se dogodio slučajno, kao i većina stvari u životu. Ponudio mi ga je naš veleposlanik u Indiji Drago Štambuk, kojeg sam upoznao u Londonu 1992., kada sam prisustvovao predavanju vjerodajnica prvog hrvatskog veleposlanika u Velikoj Britaniji kraljici Elizabeti II.

---

image

Tonko Vulić na izložbi u Kući jezika i kulture Peristil - Prokultura, u kojoj možete razgledati dojmljiv postav

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Bio sam relativno mlad novinar i nikada nisam bio na tako dalekom putu u egzotičnoj zemlji. Zapravo, meni je bilo privlačnije putovanje u Indiju nego intervju s Majkom Terezom o kojoj sam tada znao vrlo malo, osim da se kaže "Nisam ti ja Majka Tereza", kad te netko gnjavi da mu nešto daš.

Na putovanje sam krenuo oduševljen jer sam znao da me očekuje iznimno i nepoznato iskustvo. A to mi i je bilo najvažnije – priča Tonko Vulić, koji poslijednjih godina sve češće posjećuje rodni Split, odakle je otišao zbog studija Građevine i - ostao u metropoli.

Indija ga je čekala kao velika nepoznanica:

- Već u zračnoj luci New Delhi shvatio sam da sam stigao u neki prilično čudan, pa i opasan svijet. Unutrašnjost zgrade je mirisala na neki snažni dezinficijens, nalik naftalini, a s vanjske strane ogromnih prozora zgrade putnike su promatrale oči stotina, možda i tisuća, tamnoputih ljudi.

Taksist me vozio neosvijetljenim cestama, kroz šume i polja, i nikako se nisu nazirala svijetla grada, kako je to uobičajeno kada u Evropi putuješ od aerodroma. Putem smo nailazili na rijetke automobile koji su bili u stanju raspadanja, gotovo bez ikakvih svijetlosnih oznaka.

U jednom sam trenu pomislio da će me vozač odvest‘ u neku šumu, ubiti i uzeti novce. Sjeo sam tik uz vrata, privio torbicu s novcima i dokumentima uz sebe, spreman na bijeg i spašavanje života.

Međutim, taksi je odjednom skrenuo sa ceste, a ja sam ugledao ogromnu, rasvijetljenu zgradu Marriott hotela, u kojem sam imao rezerviranu sobu. Odahnuo sam ušavši u luksuznu unutrašnjost hotela, kao potpuni kontrast svoj bijedi koju sam gledao od slijetanja na aerodrom.

Zemlja nevjerojatnih kontrasta

Općenito, Indija je zemlja nevjerojatnih kontrasta. Tamo postoji siromaštvo koje je nama za Zapadu nepojmljivo, ali i svijet bogataša kakvih u Evropi nema. Hoteli u kojima sam odsjeo u New Delhiju i Kalkuti bilo su na nivou vrhunskih svjetskih hotela. Ali čim bih izašao iz njih na ulicu, prosjaci su me povlačili za rukav, preskakao sam gubavce na pločnicima.

Dok šetate ulicama Kalkute, proradi vam svih pet čula: vida, mirisa, sluha, dodira i okusa. Meni je tamo sve bilo zanimljivo. Spavao sam samo četiri sata jer sam jedva čekao izaći na ulicu i doživljavati scene koje se ne mogu vidjeti ni u filmu. Ali isto tako, dok sam šetao ulicama Kalkute, shvatio sam zašto se Majka Tereza pojavila baš tamo i zašto se odlučila pomagati "najsiromašnijima od siromašnih", kako je govorila.

Bijeda na ulicama tog grada je nevjerojatna, a mogu samo zamišljati kako se bijedno tamo živjelo 1929. kada je Majka Tereza stigla u Indiju – govori Vulić.

---

image
Tonko Vulić
---

Majku Terezu je upoznao došavši rano ujutro u njen glavni samostan, Mother House, za vrijeme mise. A zahvaljujući propusnici koju mu je dala nakon razgovora obišao je njene ostale kuće u Kalkuti: Kalighat - kuću za umiruće, Titagarh- kuću za gubave i Nirmala Shishu Bhawan - kuću za napuštenu djecu.

Potpuno ustredotočena

- Ugledao sam sitnu, smežuranu staricu u bijelom sariju koja je sjedila na podu. Povremeno bi hrapavim glasom povela neku novu molitvu, koju bi zatim ostale časne sestre ponavljale. "To je ta Majka Tereza", shvatio sam. Nakon mise je razgovarala sa ljudima koji su došli da joj postave svoja pitanja. Fasciniralo me što je sa svakim razgovarala potpuno usredotočena na ono što joj kazuju.

Kazala mi je da ćemo razgovarati nakon zajedničkog doručka - Majka Tereza, svećenik koji je vodio misu, Drago Štambuk i ja smo u jednoj maloj prostoriju doručkovali smo pečena jaja i banane.

"Znate, ja sam već sve rekla novinarima i nemam baš puno vremena", rekla mi je na početku razgovora.

Zbog toga sam odlučio pitati samo ono vezano uz njen odnos sa Hrvatskom, obzirom da je njen život već bio opisan u raznim knjigama. Pričala mi je o svom posjetu Zagrebu, kontaktima s kardinalom Kuharićem te pozvala mlade djevojke iz Hrvatske da se priključe njenom redu Misionarki ljubavi.

U početku smo razgovarali na hrvatskom, s obzirom da je u školi u Skoplju učila srpsko-hrvatski. No, govorila je polako, pa sam je zamolio da nastavimo na engleskom. Na kraju me uzela za ruku i povela do mjesta gdje smo napravili zajedničku fotografiju. Kada sam poželio kleknuti pred nju da mi stavi ruku na glavu, podigla me i rekla: "Molim vas, nemojte klečati preda mnom".

‘Pa i ja imam gubu...‘

Upoznala me sa časnom sestrom Josipom iz Koprivnice, koja je tada bila druga najstarija sestra u samostanu. Josipa mi je pričala o svom životu, a kada sam je zapitao kako se dobije guba, na moje zaprepaštenje, kazala mi je: "Pa i ja imam gubu, ali pijem tablete i normalno živim".

Na kraju posjeta Majčinoj kući, Majka Tereza nas je povela prema izlazu te nam je cijelo vrijeme mahala. Tad me prvi put posjetila na moju baku Franku, koja bi mi mahala s prozora našeg stana u Splitu,dok bih ja spremao stvari u auto, i kretao prema Zagrebu – priča Tonko Vulić.

Susreti s gubavcima, umirućim ljudima i napuštenom djecom u okruženju sveopće materijalne bijede koja je vladala u Indiji, za njega su bila iskustva koja su promijenila njegove životne perspektive.

Na putu za nebo

- Nakon toga sam otišao u Kuću za umiruće. Na ulazu me dočekala časna sestra i odvela me u muški, zatim u ženski dio kuće. Iscrpljeni, mršavi ljudi, ležali su na drvenim ležaljkama položenim na betonski pod, koje su im služile kao kreveti. Kada sam je zapitao od čega boluju, odgovorila mi je: "Nemaju jednu određenu bolest. Većina ih je cijeli svoj život provela na cesti, proseći i gladujući, tako da su njihova tijela iscrpljena i opterećena raznim bolestima.

U Indiji i dalje postoji niz zaraznih bolesti, poput gube, koje su u ostatku svijeta iskorijenjeni. Iako neki imaju 30 ili 40 godina, oni su izmučeni od života pa izgledaju poput staraca. Kada smo, prije puno godina, otvorili kuću, doslovno svi koji bi ovdje došli, umrli bi. A danas raspolažemo određenim lijekovima, tako da se neki djelomično oporave i izađu", objasnila mi je te pokazala sobu sa četiri police na kojoj stavljaju umrle. Na zidu je bila Isusova slika te natpisi: "Hvala Ti što si mi pomogao da odem na nebo" i "Ja sam na putu za nebo".

U tom trenutku, police su bile prazne, ali i sam pogled na njih izazivao je jezu.

---

image

Police na kojima se odlažu umrli su bile prazne

Tonko Vulić
---

Važno je da ne umre sam

Kada sam ušao u mušku sobu, jednog su čovjeka, dok se grčio sasvim bijelih očiju, za ruke držala dva Misionara ljubavi, muški članovi reda Majke Tereze. Na moj iznenađen pogled, časna sestra je objasnila: "On umire, ali važno je da ne umre sam. Svrha ove kuće je da umirući barem u poslijednjim trenucima života osjete ljudsku toplinu te da na put prema gore ne odu sami".

I posjet Kući gubavih je bio jako impresivan. Dežurna časna sestra me je povela u zgradu gdje se liječe oboljeli, usput mi je objasnila što je guba i kako se liječi. kao i to da je terapija skupa, pa se velik dio oboljelih u Indiji ne liječi.

Većina pacijenata koja je ležala imala je zavoje na rukama i nogama, a cijeli je prostor imao čudan miris. Obišli smo i u predionicu u kojoj gubavci izrađuju materijal za bijelo - plave sarije Misionarki ljubavi. Imali su i dućan u kojem sam kupio par stolnjaka. Inače, u Indiji se i na ulicama često znaju vidjeti gubavci – priča Vulić, koji je 2014. završio s radom u medijima.

Odličan život i enorman stres

- Novinarski mi je posao priuštio odličan život, iznimna iskustva, ali i enorman stres. Danas kažem da se bavim poslovima koji mi osiguravaju ugodan život, ali iznad svega slobodu i mir, koji su mi najviše nedostajali dok sam bio novinar – komentira.

No, iz Indije se vratio drugačiji:

- Kad me ljudi pitaju kako sam se osjećao uz Majku Terezu, najkraće kažem da sam imao osjećaj kao da sam uz moju baku Franku, koja me odgojila i od koje se upio većinu životnih načela. Iako ona nije išla u crkvu, istinski je živjela i širila dobrotu i ljubav prema svima koje se susretala.

Dok sam bio u Indiji, sve mi je bilo toliko zanimljivo da nisam imao vremena razmišljati. Tek kasnije, kroz godine, počeo sam shvaćati da se mijenjam. Umijesto materijalnih stvari, sve više su me počele zanimati duhovne. Moj život i posao su me vodili prema duhovnim iskustvima.

Snažna duhovna iskustva

Poslije sam se susreo sa Kineskinjom Aiping Wang, te na njenim seansama osjetio utjecaj energije, iako to nisam očekivao niti želio. Zatim sam završio dva stupnja reikija kod Vere Aleksander, pa sam krenuo na Jogu u svakodnevno životu i sreo se sa Swamijijem, onda na Umijeće življenja, vrsti joge bazirane na disanju, gdje sam upoznao osnivača Sri Ravi Shankara.

Pročitavši "Alkemičara", knjigu koju ja nazivam "lijekom" za sve, poželio sam susresti Paula Coelha, te sam ga intervjuirao tri puta: u Parizu, Zurichu i Zagrebu.

Pročitavši "Razgovore s Bogom" intervjuirao sam Neala Donalda Walscha. Razgovarao sam i sa Dalaj Lamom kada je bio u Splitu. Tri puta sam intervjuirao Vesnu Krmpotić, našu književnicu koja je pisala knjige po, kako je znala kazati, "diktatu Sai Babe".

Razgovarao sam i s Gretom Hausler, osnivačicom Kruga prijatelja Bruna Greninga, odlazio sam na seminare Hagioterapije kod Tomislava Ivančića. Uglavnom, sva ta i brojna druga duhovna iskustva, definitvno su poslijedica mog susreta s Majkom Terezom – smatra Tonko Vulić.

---

image

Tonko Vulić sa Majkom Terezom

Tonko Vulić
------
image
Tonko Vulić
------
image
Tonko Vulić
------
image

Prizor iz kuća Majke Tereze

Tonko Vulić
------
image

Najsiromašniji od siromašnih

Tonko Vulić
------
image

Pomoć bolesnima

Tonko Vulić
------
image
Tonko Vulić
------
image

Mother‘ s House u Kalkuti

Tonko Vulić
------
image
Tonko Vulić
------
image

Vrijeme molitve

Tonko Vulić
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vladimir Dugandžić/Cropix Tonko Vulić Tonko Vulić Tonko Vulić Tonko Vulić Tonko Vulić Tonko Vulić Tonko Vulić Tonko Vulić Tonko Vulić Tonko Vulić Tonko Vulić Tonko Vulić Tonko Vulić Tonko Vulić
Vladimir Dugandžić/Cropix

Tonko Vulić na izložbi u Kući jezika i kulture Peristil - Prokultura, u kojoj možete razgledati dojmljiv postav

Tonko Vulić

Tonko Vulić sa Majkom Terezom

Tonko Vulić

Mladi splitski novinar (na slici lijevo) i Majka Tereza u svojoj kući u Kalkuti 

Tonko Vulić

Prizor iz kuća Majke Tereze

Tonko Vulić

Najsiromašniji od siromašnih

Tonko Vulić

Police na kojima se odlažu umrli su bile prazne

Tonko Vulić

Pomoć bolesnima

Tonko Vulić

Mother‘ s House u Kalkuti

Tonko Vulić

Vrijeme molitve

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/ostalo/molim-vas-nemojte-klecati-preda-mnom-splicani-dozivite-majku-terezu-u-objektivu-tonka-vulica-ovo-je-posebna-prica-1278527 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=36823446b5aaaf8a5757c5193d084a2f2b91478e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Molim+vas%2C+nemojte+kle%C4%8Dati+preda+mnom%E2%80%98%3A+Spli%C4%87ani+do%C5%BEivite+Majku+Terezu%2C+u+objektivu+Tonka+Vuli%C4%87a+ovo+je+posebna+pri%C4%8Da&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fmolim-vas-nemojte-klecati-preda-mnom-splicani-dozivite-majku-terezu-u-objektivu-tonka-vulica-ovo-je-posebna-prica-1278527 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fmolim-vas-nemojte-klecati-preda-mnom-splicani-dozivite-majku-terezu-u-objektivu-tonka-vulica-ovo-je-posebna-prica-1278527 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POSVETA BAKI FRANKI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
OstaloPOSVETA BAKI FRANKI

‘Molim vas, nemojte klečati preda mnom‘: Splićani doživite Majku Terezu, u objektivu Tonka Vulića ovo je posebna priča

Piše Jasenka Leskur
4. travnja 2023. - 12:36
Tonko Vulić na izložbi u Kući jezika i kulture Peristil - Prokultura, u kojoj možete razgledati dojmljiv postavVladimir Dugandžić/Cropix

"Majka Tereza i ja" naziv je izložbe fotografija novinara i fotografa Tonka Vulića - Buce koja je otvorena na Peristilu, u prostoru "Prokulture".

Splićanin koji je radni vijek proveo u zagrebačkim redakcijama Globusa, Glorije, Nacionala i Aktuala predstavlja fotografije nastale 1995. godine u Indiji, kada je pisao reportažu o katoličkoj svetici i obišao njene kuće za za gubavce, napuštenu djecu i umiruće ljude u Kalkuti.

Izložbu je posvetio svojoj babi Franki, za koju kaže da je tek kasnije osvijestio kako je upravo ona bila "njegova majka Tereza".

- Intervju s Majkom Terezom se dogodio slučajno, kao i većina stvari u životu. Ponudio mi ga je naš veleposlanik u Indiji Drago Štambuk, kojeg sam upoznao u Londonu 1992., kada sam prisustvovao predavanju vjerodajnica prvog h...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 22:11