StoryEditorOCM
OstaloPETAK U ‘KINOTECI‘

Je li ‘Kugla glumište‘ utrla put novom cirkusu u Hrvatskoj? Doznajte ovog petka uz razgovor s dvoje istaknutih članova

Piše Kultura SD
16. svibnja 2024. - 15:23

Kao najava ovogodišnjeg Festivala neobičnih obitelji, u Kinoteci Zlatna vrata 17. svibnja organizira se projekciju dokumentarnog filma o kazališnoj grupi "Kugla glumište" uz razgovor s gostima Višnjom Kačić Rogošić i Zlatkom Burićem Kićom uz moderaciju Kristine Tešije.

"Mekani brodovi" su dokumentarni film o kazališnoj grupi "Kugla glumište" koja je bila najvažnija avangardna kazališna, multimedijalna i interdisciplinarna umjetničkih skupina u Hrvatskoj i SFRJ od sredine sedamdesetih i početkom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća.

Umjesto tradicionalnog kazališta, Kugla je zamišljala teatar kao urbani ritual i socijalnu situaciju. Narušavala je teatar kao "kocku", u kojoj se unaprijed znalo mjesto za gledatelje, te uspostavljala teatar kao Kuglu, kao ne-dramski teatar, totalni teatar preklopljen sa životom. Grupi je bilo važno kako uspostaviti novi način organizacije rada u proizvodnji kazališta.

Jedini problem koji je "Kugla" oduvijek imala i nije ga uspjela razriješiti nalazio se u prijeporu: treba li se baviti teatrom kao nadopunom egzistenciji ili kao radom na egzistenciji?

U filmu sudjeluju članovi/ce "Kugla glumišta", glazbenici iz "Kugla" benda, teatrolozi/nje, kazališni radnici i radnice, suvremenici/ce i suputnici/ce "Kugla glumišta".

S dvoje od njih, Višnjom Rogošić i Zlatkom Burićem Kićom, bit će, dakle, razgovor nakon projekcije filma, a postavit će se i pitanje je li "Kugla glumište" utrla i put novom cirkusu u Hrvatskoj?

Uz obilje glasnog zvučnog i vizualnog arhivskog materijala uz pitanje "čega se sjećam? čega se ne sjećam?" prepliće se kronološko dokumentiranje rada tog kulturološki, umjetnički i teatarski važnog dijela nezavisne kulturne scene. Film je jedan je od zadnjih radova intermedijalnog umjetnika Željka Zorice-Šiša (1957.-2013.), člana Kugla glumišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 14:29